10 Bahaya Yang Menyakitkan Sekiranya Anda Menggunakan Windows Pirated

Peredaran Windows cetak rompak di Indonesia sangat menjamur dan bahkan sukar diatasi. Kerana selain percuma, Windows cetak rompak juga sangat mudah diperoleh. Banyak kedai perisian juga menjual Windows yang tidak sah. Berikut ini ada

Peredaran Windows cetak rompak di Indonesia sangat menjamur dan bahkan sukar diatasi. Kerana selain percuma, Windows cetak rompak juga sangat mudah diperoleh. Banyak kedai perisian juga menjual Windows yang tidak sah. Tidak hanya di luar talian, kini kedai dalam talian juga menjadikan peredaran Windows cetak rompak sukar dibatasi. Memang harga yang ditawarkan sangat jauh dibandingkan dengan harga Windows yang asal. Tetapi adakah anda tahu di sebalik murahnya Windows cetak rompak terdapat banyak bahaya yang mengintai? Berikut adalah bahaya dan kesan negatif yang akan anda alami semasa menggunakan Windows cetak rompak.

BACA JUGA
  • 3 Sebab Penting Mengapa Anda Perlu Memuat turun Windows 10
  • Cara Mengelakkan Kehilangan Perisian Penting dalam Kemas kini Windows 10 Terkini
  • 10 Aplikasi Peretasan Popular untuk memecahkan Kata Laluan Windows dan Laman Web

Bahaya Menggunakan Windows Rompak

1. Mesej yang menjengkelkan muncul dari Windows

Sekiranya anda menggunakan Windows cetak rompak di komputer, anda akan mendapat mesej atau pemberitahuan yang cukup menjengkelkan dari Windows. Mesej tersebut mengandungi peringatan bahawa anda membeli Windows yang asal. Sekarang biasanya mesej itu muncul dalam jangka masa tertentu.

2. Komputer Tidak Boleh Digunakan

Menggunakan Windows cetak rompak boleh menyebabkan komputer tidak dapat digunakan. Contohnya jika anda menggunakan Windows 7, amaran akan muncul dalam bentuk tanda air dan kertas dinding menjadi hitam. Terutama jika anda masih menggunakan Windows XP. Windows ini mempunyai proses Genuine Advantage dan menyebabkan pengguna terkunci dan tidak dapat menggunakan komputernya sendiri.

3. Ciri-ciri tidak berfungsi dengan optimum

Menggunakan Windows cetak rompak juga dapat menjadikan ciri tidak dapat berjalan dengan optimum. Terdapat beberapa ciri di Windows yang hanya dapat digunakan pada versi asalnya. Contohnya di Windows 8, terdapat beberapa tetapan yang terkunci seperti mengubah latar belakang untuk skrin permulaan dan ada juga fitur penyegerakan yang tidak dapat digunakan dan banyak lagi.

4. Kekurangan Keselamatan

Kemas kini Windows sebenarnya ditugaskan untuk menjadikan OS lebih optimum. Kemas kini ini juga sangat penting untuk mengemas kini keselamatan untuk mengelakkan virus, pepijat, dan lain-lain. Tetapi Windows cetak rompak tidak akan dapat digunakan untuk kemas kini sehingga keselamatan Windows menjadi rentan dan mudah diserang.

5. Pelanggaran Undang-Undang

Sudah tentu, penggunaan perisian haram adalah haram. Di mana-mana negara ini pasti dilarang dan menjadi sasaran penguatkuasaan undang-undang. Pengguna Windows yang tidak sah pasti dapat dijerat oleh ini dan hukumannya tentu saja dipenjara .

6. Tiada Jaminan Privasi

Windows cetak rompak boleh dibeli dengan mudah di mana sahaja. Kami juga tidak pernah tahu siapa yang sebenarnya membuat salinan Windows cetak rompak ini. Nah, ada juga kemungkinan Windows telah disusupi oleh perisian jahat yang mengganggu privasi kita. Adalah mungkin bagi orang jahat untuk mengintip dan menggunakan data yang kita ada di komputer.

7. Boleh Merosakkan Komputer

Seperti yang dikatakan sebelumnya, Windows cetak rompak adalah karya orang yang tidak bertanggungjawab. Kita sendiri sukar mengetahui sama ada terdapat perisian penyangak tertentu pada Windows cetak rompak. Semasa kami memasang, mungkin ada perkara jahat yang tersebar di komputer dan boleh merosakkannya.

8. Boleh Dipengaruhi Oleh Raid Perangkat Haram

Perisian haram tentu melanggar undang-undang. Pegawai juga sering melakukan penguatkuasaan undang-undang untuk perkara ini. Biasanya terdapat serbuan yang mensasarkan pengguna perisian haram, salah satunya adalah Windows cetak rompak ini. Nah, sangat berisiko bagi anda untuk terjebak dalam serbuan ini dan masuk penjara.

9. Prestasi Komputer Kekacauan

Windows yang tidak sah boleh mengandungi banyak virus berbahaya dan ini boleh membahayakan komputer yang anda gunakan. Menginfeksi virus boleh merosakkan perkara-perkara tertentu yang sangat penting pada komputer dan jika itu berlaku, prestasi komputer akan sangat terganggu dan menjadi huru-hara.

10. Bahaya Penggodam

Penggodam adalah ancaman di dunia maya. Sekarang dengan menggunakan Windows cetak rompak, ancaman ini dapat menjadi lebih besar lagi. Sekiranya telah disusupi oleh penggodam, akan membahayakan data dan keseluruhan sistem di komputer yang anda gunakan. Oleh itu anda harus menggunakan Windows yang asal.

Artikel Berkaitan