8 Tetapan yang WAJIB Diubah pada Android anda

Adakah pengguna Android yang sebenar tetapi tidak memahami beberapa tetapan ini? Berikut adalah 8 tetapan yang WAJIB diubah pada Android anda.

Telefon pintar Android masih merupakan salah satu telefon pintar yang paling banyak digunakan. Seperti yang kita ketahui bahawa pengguna diberi kebebasan untuk meneroka pelbagai aplikasi dan ciri yang dapat diubahsuai. Begitu juga dengan susunannya.

Jangan mengakui pengguna Android yang sebenar jika anda belum menguasai selok-belok alat dengan OS buatan Google. Mengikuti Jaka mengkaji lapan tetapan yang mesti diubah pada Android anda .

BACA JUGA
 • 15 Petua Android yang WAJIB Diketahui oleh Semua Pengguna Android
 • 10 telefon pintar Android yang paling dinanti-nantikan pada tahun 2018
 • 15 Mod Android yang Paling Digunakan oleh Pengguna Android

8 Tetapan yang WAJIB Diubah pada Android anda

1. Sembunyikan Kandungan Peribadi atau Sensitif dari Skrin Kunci

Pada versi Android 5.0 Lollipop ke atas, pemberitahuan masuk kini dapat muncul secara langsung walaupun di layar terkunci. Ini bermaksud, sesiapa sahaja dapat melihat pemberitahuan anda, termasuk pemberitahuan peribadi (mis. WhatsApp adalah teman lelaki intim).

Pasti anda tidak mahu mengalami sesuatu seperti di atas sebelumnya, bukan? Anda dapat mengatur Android anda secara automatik menyembunyikan pemberitahuan yang bersifat peribadi. Bagaimana:

 • Buka menu Tetapan > Bunyi & pemberitahuan .

 • Pilih Apabila peranti dikunci > Jangan tunjukkan pemberitahuan sama sekali .

2. Matikan Iklan Pemperibadian

Bukan rahsia lagi bahawa Google mengetahui beberapa maklumat penting mengenai anda. Termasuk kebiasaan dan minat anda yang membolehkan mereka menentukan cadangan iklan untuk anda. Dengan kata lain, Google mengetahui beberapa kerahsiaan hidup anda.

Anda boleh menghalang Google daripada melakukannya melalui Android. Anda melakukannya dengan mematikan pemperibadian untuk iklan, iaitu:

 • Buka menu Tetapan > Iklan .

 • Dayakan Menyisih daripada Pemperibadian Iklan .

3. Buat kunci automatik Super-Cepat

Android memany anda menyediakan fitur untuk mengunci layar secara automatik setelah anda selesai menggunakannya. Namun, pastikan ciri kunci automatik diaktifkan secepat mungkin setelah anda mengeluarkan telefon pintar. Untuk apa? Yang jelas adalah melindungi dari risiko orang lain menyentuh telefon pintar terlebih dahulu sebelum boleh dikunci.

Caranya ialah memilih kunci automatik terpantas dan mengaktifkan penguncian segera, iaitu:

 • Buka menu Tetapan > Keselamatan > Kunci Secara Automatik .

 • Pilih Segera untuk mengunci segera setelah telefon pintar tidak digunakan.

 • Masih di halaman yang sama, aktifkan butang Daya terkunci serta-merta .

4. Aplikasi Latar Belakang 'Tidur'

Sekiranya Android anda Marshmallow atau lebih tinggi, anda sudah dilengkapi dengan fitur Doze Mode yang mempunyai fungsi yang sama seperti 'mengacaukan' atau mematikan aplikasi yang berjalan di latar belakang. Ia sememangnya berguna untuk menjimatkan kuasa bateri dan juga kuota internet.

Cara mengaktifkan Doze Mode:

 • Buka menu Tetapan > Bateri .

 • Pilih ikon tiga titik di kanan atas.

 • Pilih aplikasi Tidur dan hibernasi > Jangan mengoptimumkan .

5. Paparkan Garis Nombor di Papan Kekunci (Gboard)

Adakah anda sering menggunakan nombor dalam perbualan sehari-hari atau aktiviti lain yang menggunakan papan kekunci? Akan lebih baik jika lajur angka sentiasa bersesuaian dengan alias yang terdapat di bahagian atas papan kekunci, bukan? Anda boleh mengaturnya sedemikian rupa.

Anda melakukannya dengan menukar tetapan Gboard anda:

 • Buka menu Tetapan > Bahasa .

 • Pilih menu Gboard > Keutamaan .

 • Aktifkan baris Nombor .

6. Aktifkan Aplikasi Segera

Ciri khas ini diberikan khusus untuk Android Oreo terkini. Walau bagaimanapun, kini versi Android Lollipop dan ke atas sudah dapat menggunakannya. Aplikasi Segera membolehkan anda mencuba aplikasi tanpa perlu memasangnya terlebih dahulu.

Cara mengaktifkan Aplikasi Segera:

 • Buka menu Tetapan > Google .

 • Aktifkan Aplikasi Segera > Ya, saya masuk .

7. Pindahkan Bar Alamat di Chrome ke Kedudukan Bawah

Bagi anda, pemilik telefon pintar skrin besar yang sangat besar, kadang-kadang akan menghadapi kesukaran ketika melayari menggunakan Chrome. Ketika memasukkan alamat web, jari Anda dipaksa untuk mencapai bar alamat yang terletak di bahagian atas layar.

Sebenarnya, anda boleh menggerakkan bar alamat ke bawah untuk menjadikannya lebih mudah dijangkau. Bagaimana:

 • Anda boleh membaca artikel JalanTikus berikut.

8. Jadilah Pembangun di Android anda

Jadilah satu tahap lebih tinggi daripada pengguna Android biasa dengan menjadi pembangun untuk peranti Android anda sendiri. Anda boleh mengaktifkannya terlebih dahulu dengan menekan menu Pembangun di menu Tetapan 7 (tujuh) kali berturut-turut.

Setelah mengaktifkan mod, terdapat banyak ciri dan tetapan yang boleh anda ubah seperti pembangun sebenar. Tetapan yang boleh anda ubah termasuk mengubah lokasi GPS atau mengaktifkan debugging USB.

Itulah lapan tetapan yang mesti diubah pada peranti atau alat Android anda . Semua tetapan di atas sebenarnya mempunyai fungsi dan kegunaan yang memudahkan anda dalam penggunaan seharian. Pada pendapat anda, lapan tetapan di atas mana yang paling sesuai dengan keperluan anda? Beritahu kami pendapat anda di ruangan komen.

Baca juga artikel mengenai telefon pintar atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan