Cara Menghapus Virus di Telefon Pintar Android Tanpa Antivirus

Antivirus dapat menjadi solusi untuk menghilangkan virus, tetapi bagaimana jika virus tersebut tertanam dalam aplikasi Antivirus? Nah, Jaka akan memberikan cara untuk membuang virus di Android tanpa Antivirus.

Menggunakan Antivirus dapat menjadi solusi untuk menghilangkan virus. Tetapi bagaimana jika ternyata virus itu tertanam dalam aplikasi Antivirus? Jadi ia adalah dilema yang mengerikan, bukan?

Adakah anda perlu memasang aplikasi Antivirus di Android atau tidak, anda boleh memutuskan sendiri. Tetapi, jika anda ingin tahu tentang adanya atau tidaknya virus di telefon pintar anda, anda boleh menggunakan cara menghapus virus di Android tanpa menggunakan Antivirus dari Jaka.

BACA JUGA
  • Perlu Menggunakan Antivirus pada Android?
  • 10 Antivirus dan Perisian Kerosakan Android Terbaik 2015
  • Tanda Telefon Pintar Anda Mempunyai Perisian Perisik

Cara Menghapus Virus di Android Tanpa Antivirus

Melakukan tetapan semula kilang selalu disebut cara ampuh untuk menyingkirkan virus pada Android anda. Tetapi, risikonya ialah anda kehilangan semua data dan dipasang pada Android anda. Agar data pada telefon pintar anda selamat, anda boleh mencuba cara berikut!

LIHAT ARTIKEL

1. Masuk ke Safe Mode

Memasuki Safe Mode akan membolehkan Android anda beroperasi dengan lebih ringan kerana hanya menjalankan aplikasi teras yang dibawa oleh sistem. Ketika berada dalam Safe Mode, semua aplikasi yang anda pasang akan hilang buat sementara waktu. Oleh itu, ketika berada dalam Safe Mode, anda dapat bergerak bebas di antara sistem aplikasi tanpa masalah, memudahkan anda untuk memeriksa atau membersihkan fail yang tidak penting, seperti file cache dan menghapus virus di Android.

Cara memasuki Safe Mode untuk setiap peranti Android adalah berbeza. Namun, rata-rata adalah menggunakan kombinasi butang Power dan Volume semasa proses boot. Sekiranya anda masih keliru, silakan googling dengan kata kunci "Safe Mode (jenis Android)".

2. Periksa Aplikasi dalam Safe Mode

Semasa berada dalam Safe Mode, sila periksa aplikasi yang dipasang. Cara memasukkan Tetapan - Aplikasi , kemudian pilih tab Dimuat turun . Sistem ini akan menghilangkan semua daftar aplikasi pihak ketiga dalam Safe Mode, tetapi karena virus dimasukkan ke dalam sistem, virus akan dilihat sebagai aplikasi pihak ketiga tetapi dapat melakukan fungsi sistem. Sekiranya Android anda dijangkiti virus, aplikasi asing akan muncul yang belum pernah anda pasang pada Android anda.

3. Keluarkan Permohonan Asing yang Mencurigakan

Sekiranya anda menemui aplikasi yang mencurigakan, anda mengklik aplikasi tersebut dan pilih Nyahpasang. Dalam satu kasus ketika menghapus virus di Android, Anda mungkin mendapati bahwa aplikasi asing tidak dapat dicopot pemasangannya, karena aplikasi tersebut telah memberikan Akses Administrator .

4. Keluarkan Akses Pentadbir Aplikasi Asing

Semasa mencari aplikasi asing yang memberikan Akses Pentadbir kepada dirinya sendiri, tugas anda adalah membuang akses tersebut. Caranya, keluar dari Tetapan Aplikasi, kemudian pergi ke Tetapan - Keselamatan - Pentadbir Peranti . Keluarkan akses pentadbir aplikasi yang mencurigakan. Seterusnya, kembali ke Tetapan Aplikasi dan periksa aplikasi yang mencurigakan lebih awal, kini anda seharusnya dapat menghapusnya.

5. Keluar dari Safe Mode

Setelah proses penyingkiran aplikasi yang mencurigakan selesai, maka anda hanya perlu keluar dari Safe Mode. Anda melakukan ini dengan melakukan proses memulakan semula seperti biasa.

Bukankah mudah bagaimana menghapus virus di Android ini? Walaupun tanpa Antivirus anda dapat menghilangkan virus yang memperlambat prestasi Android anda. Oh ya, jangan lupa untuk selalu menyandarkan data dan aplikasi yang anda rasa penting setelah proses pemeriksaan dan penghapusan virus berlaku sekiranya berlaku.

Artikel Berkaitan