Ingin Membeli PS4 Terpakai? Baca 11 Petua Ini Pertama-tama Supaya Anda Tidak Terlepas (Bahagian 1)

Untuk mengatasi harga PS4 yang agak mahal, secara umum seseorang akan memilih untuk membeli PS4 terpakai. Tetapi sebelum membeli, anda harus mengikuti 11 petua dari Jaka di bawah. Mari kita lihat di JalanTikus!

Dari awal pertama PS1 hingga PS4 sekarang, Playstation masih merupakan konsol permainan yang popular di Indonesia. Walaupun popular, tetapi harus diperhatikan bahawa PS4 mempunyai harga yang cukup lumayan.

Untuk mengatasinya, secara umum seseorang akan memilih untuk membeli PS4 terpakai. Tetapi sebelum membeli, anda harus mengikuti 11 petua dari Jaka di bawah. Kerana jika tidak, anda mungkin akan menyesal kemudian. Dengar, mari kita pergi!

BACA JUGA
  • Mengapa Playstation 4 (PS4) belum dapat bermain cetak rompak? Inilah sebabnya
  • Mengapa Playstation Lebih Popular Dari Xbox di Indonesia?
  • 3 daripada 10 Hacker PlayStation HACKER berasal dari Indonesia! (Bahagian 2)

11 Petua Untuk Membeli Playstation Terpakai 4 (PS4) (Bahagian 1)

Agar anda mengelakkan nama penipuan, bagaimana rasanya membeli PS4 terpakai yang bagus. Ayuh, lihat petua seperti berikut.

1. Sentiasa cuba membeli model PS4 terkini

Sumber foto: Gambar: Tawaran Konsol

Walaupun jenisnya sama, tetapi PS4 mempunyai banyak model. Bermula dari Fat (CUH-1006), Fat Gen2 (CUH-1106), Fat Gen3 (CUH-1206), Slim (CUH-2006) dan Pro (CUH-7006). Dengan membeli model PS4 terkini, ini bermakna anda telah membeli PS4 dengan pengeluar paling sempurna dan terkini pada masa ini.

2. Sekiranya Dipaksa Membeli Refursbish, Pilih Refurbish Rasmi

Sumber foto: Gambar: Ulasan Produk Bersih

Pembaharuan mempunyai dua jenis secara umum. Itu tidak rasmi dan rasmi, selain itu tidak ada lagi. Pembaikan rasmi ini adalah pengubahsuaian yang dibuat oleh kilang Sony. Kotak berwarna putih dan dilekatkan. Pengubahsuaian rasmi PS4 sendiri melalui proses kawalan kualiti yang sama dengan PS4 baru.

3. Jangan dimakan oleh daya tarikan Ex Jepun atau seumpamanya

Sumber foto: Gambar: Google

Untuk meningkatkan nilai barang, penjual biasa akan memikat dengan kata-kata item ini Ex Japan atau seumpamanya. Walaupun memang benar Ex Japan, tapi sayangnya ini tidak bermaksud kualiti PS4 lebih baik, tetapi sama seperti yang lain. Apa yang menentukan adakah kebaikan itu sendiri lebih kepada bagaimana pengguna sebelum menggunakannya.

4. Pastikan untuk membeli PS4 dengan Wilayah SEA (Asia Tenggara)

Sumber gambar: Gambar: PS Dev Wiki

PS4 mempunyai nombor SKU (Unit Penyimpanan Stok) yang berbeza untuk setiap wilayah. Untuk Indonesia, termasuk di wilayah SEA. Oleh itu, pastikan PS4 anda mempunyai kod SKU yang berakhir pada 06. Contohnya CUH-10XX, pastikan XX ini adalah 06. Kerana jika tidak, anda tidak boleh mendapatkan perkhidmatan jaminan rasmi Sony Indonesia.

5. Cuba Masih Dijamin Dan Minta Jaminan Peribadi

Sumber gambar: Gambar: IP Mart

PS4 secara amnya mempunyai jaminan rasmi selama setahun penuh, anda boleh menyemaknya secara dalam talian melalui laman web Sony. Sekiranya anda kehabisan, anda juga boleh membayar pelanjutan sehingga 3 tahun. Namun, jika tidak ada jaminan rasmi, tanyakan kepada penjual jaminan peribadi sekurang-kurangnya 3 hari.

Laman web Untuk Memeriksa Jaminan Produk Playstation

LIHAT ARTIKEL

Nah, itu hanya petua dari Jaka untuk membeli Playstation 4 (PS4) yang digunakan bahagian pertama. Apa pendapat anda, adakah petua lain? Sekiranya ada di ruangan komen, terima kasih.

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Playstation 4 atau penulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: Orang Dalam Perniagaan

Artikel Berkaitan