13 Mesti Memasang Perisian pada Laptop Baru

Sekiranya anda membeli komputer riba baru, ada beberapa perkara yang mesti anda lakukan. Termasuk memasang beberapa perisian yang mesti ada di komputer riba berikut.

Siapa yang tidak suka yang baru? Yang baru biasanya lebih segar dan menyeronokkan. Contohnya teman wanita baru, telefon pintar baru dan komputer riba baru. Selamat, bukan?

Bercakap mengenai komputer riba baru, adakah anda tahu bahawa semua komputer riba baru kosong? Tanpa perisian sokongan. Agar anda tidak keliru ketika menggunakan komputer riba baru untuk bekerja, cuba lihat perisian yang mesti dipasang pada komputer riba baru anda!

BACA JUGA
  • Muat turun perisian ini sebelum memasang semula komputer
  • Perisian yang Perlu Anda Pasang Selepas Memasang Semula Windows
  • Cara Memanggil dan Menerima Telefon Android di PC / Laptop

Perisian Wajib Dipasang pada Laptop Baru

Sebagai tambahan kepada sistem operasi, perisian pelengkap yang serasi dengan sistem operasi pada komputer riba anda juga mesti ada. Dengan perisian berikut, komputer riba anda dijamin lebih sejuk dan berguna!

1. Pek Pemandu

Sebelum memasang yang lain, lebih baik memasang Drive Pack terlebih dahulu . Perisian ini mengandungi pemacu untuk setiap perkakasan yang anda gunakan pada komputer riba anda, seperti VGA, motherboard, monitor, bahkan papan kekunci dan tetikus, yang mempunyai tetapan khas. Setelah semuanya berjalan lancar, mulailah memasang perisian lain yang mesti ada di komputer riba.

Artur Kuzyakov DOWNLOAD Pemacu & Telefon Pintar Aplikasi

2. Pejabat

Tidak, ini bukan pejabat yang bermaksud pejabat. Tetapi Office yang dimaksudkan di sini adalah paket perisian untuk mengurus berbagai dokumen kantor, seperti Microsoft Office untuk Windows dan Libre Office untuk Ubuntu. Dalam praktiknya Office berguna bukan hanya untuk urusan pejabat, tetapi juga untuk tugas kampus untuk urusan dokumen digital yang lain. Wajib!

Aplikasi Office & Alat Perniagaan Microsoft Corporation DOWNLOAD Aplikasi Office & Business Tools LibreOffice.org DOWNLOAD

3. Antivirus

Tidakkah anda mahu komputer riba baru anda terhempas kerana virus semasa memuat turun perisian percuma cetak rompak? Bagi anda yang suka melayari dan memasang perisian percuma, anda mesti menggunakan antivirus pada komputer riba anda.

Secara lalai , Microsoft telah melengkapkan Windows Defender sebagai antivirus lalai. Tetapi akan lebih baik jika anda menggunakan antivirus versi berbayar yang menyediakan banyak fitur perlindungan tambahan, seperti AVG , Avast , Avira atau BitDefender .

AVG Technologies Antivirus & Security Apps DOWNLOAD Avast Antivirus & Security Apps DOWNLOAD Avira Antivirus & Security Apps DOWNLOAD

4. WinRAR

Bagi mereka yang suka menghantar e-mel atau suka menyimpan banyak dokumen, anda harus memampatkannya agar data diuruskan dengan lebih baik dan ringan.

Untuk membuat atau membuka dokumen yang dimampatkan, anda memerlukan WinRAR . Perisian ini boleh digunakan untuk membuka folder ZIP atau RAR dengan mudah. Bagus sekali lagi, perisian ini percuma dan ringan!

RARLab DOWNLOAD Aplikasi Pemampatan & Sandaran

5. Adobe Photoshop

Siapa yang tidak mengenali Adobe Photoshop ? Bagi anda yang menyukai perkara visual grafik, anda mesti memasang Adobe Photoshop . Berkat perisian penyuntingan foto ini, kami dapat dengan mudah mencari foto-foto keren dan menakjubkan di internet. Walaupun tidak jarang ada juga Photoshop mengedit foto yang gagal.

6. Pemain Media VLC

Secara lalai, mana-mana sistem operasi dilengkapi dengan pemain media lalai, termasuk Windows. Tetapi jika anda ingin mengalami pengalaman kandungan multimedia yang lebih lengkap dan menarik, anda boleh menggunakan Pemain Media VLC . Bukan hanya menonton video, tetapi juga mendengar muzik.

Video & Aplikasi Audio VideoLAN.org MUAT TURUN

7. CCleaner

Untuk memastikan prestasi komputer riba anda optimum, anda mesti memasang CCleaner . Perisian ini berfungsi untuk menghapus kuki , sejarah, dan fail sampah dan pendaftaran yang berantakan semasa anda menggunakan komputer riba. Dengan melakukan defragmentasi cakera keras secara rutin menggunakan CCleaner, komputer riba anda akan tetap laju dan but akan tetap laju.

Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking

8. Penyemak Imbas

Daripada menggunakan penyemak imbas Windows lalai, anda harus memasang penyemak imbas lain, seperti Google Chrome , Opera atau Mozilla Firefox . Selain ringan dan cepat, kedua-dua penyemak imbas ini disokong oleh komuniti besar pembangun Tambah untuk menjadikan pengalaman menyemak imbas anda lebih menyeronokkan.

Penyemak Imbas Apl Google Inc. DOWNLOAD Penyemak Imbas Aplikasi Organisasi Mozilla DOWNLOAD Aplikasi Penyemak Imbas Perisian Opera DOWNLOAD

Itulah 13 perisian yang mesti ada pada komputer riba baru. Pada masa akan datang tidak mustahil anda akan memerlukan perisian lain mengikut aktiviti anda. Tetapi pastinya semua perisian di atas akan menggunakan maksimum komputer riba anda.

Mari cepat pasang!

Artikel Berkaitan