4 Jenis Skrin Kaca Telefon Bimbit Terbaik, Kaca Gorila Paling Kuat?

Salah satu komponen penting pada telefon bimbit adalah skrin. Walau bagaimanapun, skrin sangat sensitif terhadap perlanggaran dan calar. Oleh itu, ia memerlukan pelbagai jenis kaca yang kuat. Apakah jenisnya? Lihat artikel ini!

Skrin telefon bimbit yang anda gunakan sekarang tidak kuat dan mudah retak? Lalu, jenis skrin apa yang paling sesuai untuk anda?

Telefon pintar pada masa ini bertanding menjadi yang terbaik, sama ada berkualiti atau harga yang paling berpatutan. Nah, satu komponen yang dipertimbangkan adalah teknologi skrin kaca.

Anda boleh menemui pelbagai jenis kaca di skrin HP, yang masing-masing mempunyai kelebihan. Apakah jenis skrin?

Mari, lihat yang berikut dengan lengkap!

 • Kaca Dragontrail
 • Kaca Tempered
 • Nilam
 • Skrin Kaca HP Mana Yang Paling Kuat?
 • Jenis Skrin Kaca Terbaik, Ini Yang Paling Kuat!

  Telefon pintar adalah salah satu alat yang paling kerap dibawa kerana fungsinya yang sangat penting. Selain berkomunikasi, anda juga boleh melakukan fotografi menggunakan telefon bimbit anda sahaja.

  Ini juga mengakibatkan banyak kes HP jatuh atau melentur, mengakibatkan kerosakan pada bahagian badan. Terutama jika perlanggaran pada skrin terbuat dari kaca.

  Oleh itu, peranan teknologi kaca atau perlindungan yang sesuai diperlukan untuk melindungi daripada masalah perlanggaran atau calar tumpul. Pada masa ini, kebanyakan kaca yang digunakan pada telefon pintar adalah kaca khas.

  Teknologi kaca ini mampu memberikan pertahanan terhadap calar sehingga memberi kesan tertentu. Jenisnya sangat pelbagai dan dikembangkan oleh syarikat yang berbeza.

  Apakah jenis kaca dan yang manakah paling selamat? Lihat di bawah:

  1. Gelas Gorila

  Pertama ialah Gorilla Glass yang dikembangkan oleh Corning. Kaca jenis ini menggunakan teknologi penguat dari bahan kimia yang dipercayai menghasilkan kaca yang nipis dan tahan hentaman.

  Pembuatan gelas ini menggunakan proses pertukaran ion yang akan menguatkan gelas, kemudian memanaskannya semula dengan garam gabungan hingga mencapai suhu 400 darjah Celsius.

  Pada masa ini, Gorilla Glass berada dalam generasi keenam, dilancarkan pada tahun 2018. Teknologi dalam Gorilla Glass 6 mampu bertahan 15 kali jatuh pada ketinggian satu meter.

  Kaca ini juga direka dengan mengoptimumkan kejelasan skrin dan kepekaan sentuhan. Jangan lupa juga menyokong pengecasan bateri tanpa wayar.

  Teknologi kaca Gorilla Glass digunakan oleh telefon pintar moden yang dominan seperti Samsung Galaxy S10, Huawei P30, dan lain-lain.

  2. Kaca Dragontrail

  Selanjutnya adalah Dragontrail Glass yang dikembangkan dan dihasilkan oleh Asahi Glass Co. Kaca ini dihasilkan menggunakan teknologi alkali-aluminosilikat.

  Sama seperti Gorilla Glass, kaca ini nipis dan tahan terhadap kesan tertentu. Dragontrail Glass mempunyai sejumlah varian kaca, termasuk Dragontrail, Dragontrail X, dan Dragontrail Pro.

  Untuk mengetahui seberapa kuat kaca itu, Jaka memberikan pengiraan melalui ujian kekerasan Vickers.

  Dragontrail Glass berada pada kedudukan 595 hingga 673 dari semua objek keras di bumi. Walaupun penggunaannya cukup baik pada HP, sayangnya teknologi ini sangat jarang digunakan.

  Anda dapat melihat aplikasi kaca pada Google Pixel 3a dan Pixel 3a XL HP.

  3. Kaca Tempered

  Siapa yang kenal dengan nama Tempered Glass ?

  Jaka pasti anda banyak mendengarnya, geng. Terutama semasa membeli peranti tahan calar. Teknologi kaca ini juga digunakan sebagai skrin kaca HP.

  Tempered Glass mempunyai kekuatan yang lebih baik berbanding dengan kaca biasa. Walaupun begitu, jenis kaca ini lebih rapuh jika dibandingkan dengan teknologi kaca lain dalam senarai.

  Tempered Glass lebih dikenali sebagai HP pelindung tambahan yang cukup bagus dan mempunyai harga yang agak berpatutan.

  Walau bagaimanapun, menggunakan jenis perlindungan tambahan ini berisiko mengurangkan kepekaan sentuhan pada skrin. Terutama untuk digunakan pada telefon bimbit yang mempunyai sensor cap jari di layar.

  4. Nilam

  Akhirnya, kaca Sapphire atau safir digunakan pada pelbagai peranti premium. Kaca jenis ini sangat mahal tetapi mempunyai ketahanan yang luar biasa terhadap hentaman dan calar.

  Skrin safir dibuat menggunakan kombinasi corundum yang dicairkan dengan sejumlah safir, kemudian dipanaskan hingga suhu 2200 darjah Celsius.

  Hasilnya, kaca ini akan sangat jelas dan kuat dengan calar. Malah kaca jenis ini adalah salah satu objek paling sukar di dunia selain berlian dan moissanite.

  Anda boleh menguji ketahanan kaca ini melalui Apple Watch atau HTC U Ultra HP.

  Skrin Kaca HP Mana Yang Paling Kuat?

  Melalui empat jenis kaca yang digunakan pada telefon bimbit, anda dapat mengetahui gelas mana yang paling kuat dan mana yang paling 'tahan lasak'?

  Nilam sememangnya paling kuat dan tahan calar. Namun, harga yang ditawarkan untuk menggunakan gelas ini sangat mahal.

  Sementara itu, Gorilla Glass dan Dragontrail Glass saling bersaing untuk mencipta skrin kaca terbaik . Kedua-duanya mempunyai ketahanan yang baik dan harga yang berpatutan.

  Teknologi kaca akan terus berkembang dan semakin canggih. Sebenarnya, sekarang ada masalah bahawa akan ada skrin kaca HP yang dapat 'sembuh' atau kembali normal setelah tergores.

  Dikutip dari The Guardian, gelas ini dibuat dari polyether-thioureas yang dikembangkan oleh Profesor Takuzo Aida dari University of Tokyo.

  Malangnya, kaca ini masih dalam pembangunan dan belum dilancarkan secara komersial. Menarik betul!

  Itulah jenis kesan skrin kaca HP yang terbaik dan paling kuat. Gelas jenis apa yang paling anda percayai, geng?

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai skrin HP atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan