Perbezaan antara Waze dan Peta Google: Mana yang Lebih Baik?

Sebagai aplikasi panduan terbaik, berikut adalah perbezaan antara Waze dan Peta Google yang mungkin tidak anda ketahui

Semasa Google memperoleh Waze pada tahun 2013, ia menimbulkan banyak persoalan mengenai nasib perkhidmatan serupa Google , Peta Google . Tetapi sekarang Waze masih terus wujud berdampingan dengan Peta Google.

Walaupun kehadiran Waze menambah alternatif dan pilihan baru sebagai perkhidmatan maklumat navigasi, ia menambahkan soalan baru, aplikasi mana yang terbaik dan apa perbezaan antara Peta Google Waze Vs?

BACA JUGA
  • Wah! Peta Google Tambah Ciri Ketersediaan Tempat Letak Kereta
  • Perbezaan antara Peta Google dan Bumi, Ada Kisah Menarik Ketika Membuatnya!
  • Bukan tipuan, Nama Jalan yang Ganjil dan Lucu ini ada di Peta Google!

Waze Vs. Peta Google

Di satu pihak, kedua-dua aplikasi adalah aplikasi berasaskan navigasi yang sama, jadi kedua-duanya sama-sama terbaik dalam memberikan perkhidmatan kepada pengguna.

Dengan kata lain, Waze dan Peta Google mempunyai asas pengguna yang berbeza, dan kedua-duanya juga mempunyai perbezaan yang jelas, apakah itu?

Seperti yang dipetik dari laman web makeusof, berikut adalah perbezaan antara kedua-dua perkhidmatan tersebut.

Antaramuka Navigasi dan Paparan

Dari semua aplikasi navigasi yang ada sekarang, Peta Google masih yang paling 'bersih' dan profesional.

Paparan yang dimiliki oleh Peta Google sangat minimalis dan sederhana, laluannya juga mudah diatur dan dinavigasi, dan cukup mudah digunakan bagi mereka yang masih berbaring.

Oleh itu, saya cadangkan Peta Google sangat sesuai jika digunakan untuk mencari tempat baru yang belum diketahui.

Di samping itu, penggunaan aplikasi pada perangkat Android yang lebih lama masih relatif baik, walaupun ada sedikit kelewatan ketika diakses menggunakan ponsel RAM 1 GB seperti Moto E dan Galaxy S3 Mini , tetapi tidak menimbulkan masalah yang signifikan.

Satu lagi ciri menarik dari Peta Google ialah anggaran laluan untuk pejalan kaki, berbasikal, dan pengangkutan awam.

Tidak seperti Peta Google, yang dibuat untuk digunakan oleh semua orang, Waze datang dengan tidak bekerjasama dengan semua pengguna.

Waze juga menghilangkan banyak ciri yang tidak perlu, yang bermaksud bahawa Waze mempunyai perkhidmatan dan penggunaan prestasi yang lebih khusus.

Semasa menggunakan Waze, anda dapat memasukkan jenis kenderaan yang anda gunakan, jenis bahan bakar, pilihan untuk menghindari jalan raya atau sebaliknya, dan banyak lagi ciri khas lain.

Waze juga merupakan aplikasi navigasi, tetapi kami tidak akan menjumpai perkiraan fitur laluan untuk pejalan kaki, basikal, atau pengangkutan awam seperti di Peta Google.

Salah satu kelebihan yang menjadikan Waze masih ada adalah ciri laporan lalu lintas masa nyata dan kemas kini laluan. Setiap pengguna boleh menghantar laporan secara langsung mengenai kemalangan, zon pembinaan, pembaikan jalan raya, dll.

Berdasarkan maklumat tersebut, Waze akan mengemas kini laluan kami secara automatik untuk menghindarinya, bukankah itu menarik?

Kemas kini Waze juga lebih real-time daripada Peta Google, kerana Waze menggunakan sejumlah besar data pengiriman, sementara Peta Google hanya mengotomatisasi berdasarkan data yang dikirim oleh pengguna Peta Google yang aktif, dan akan mengalami kelewatan data yang dapat dikumpulkan oleh Google.

Peta Google juga tidak berulang-ulang kali dan akan memaparkan peringatan jika keadaan lalu lintas berubah ketika terjadi sesuatu, seperti kesesakan lalu lintas.

Amaran juga tidak akan segera mengubah rute awal dan kami dapat membatalkan pemberitahuan.

Keselesaan dan Keistimewaan

Salah satu ciri unik Peta Google ialah pengguna dapat menambahkan satu atau beberapa ' pit stop ' antara lokasi semasa dan tujuan akhir.

Kami juga dapat merancang perjalanan terlebih dahulu dengan menggunakan ciri aplikasi ' Berangkat oleh ' dan ' Tiba di ' aplikasi. Kedua-dua ciri ini sesuai untuk perjalanan yang panjang dan rumit.

Ciri unik lain termasuk mengubah pandangan, menavigasi bangunan, dan menghantar laluan dari PC ke peranti telefon.

Waze juga nampaknya menawarkan lebih dari itu, termasuk ciri kontroversial untuk mengelakkan serangan polis. Pengguna dapat melaporkan lokasi polis, dan pengguna Waze lain akan menghindari lokasi tersebut.

Pengguna juga dapat melaporkan lokasi kamera atau CCTV di berbagai tempat.

Ciri lain yang berguna ialah Pemacu Terancang , yang memberitahu kita kapan harus pergi untuk sampai ke destinasi pada waktu tertentu.

Kemudian ciri penting lain termasuk integrasi dengan Spotify, amaran kelajuan ketika memandu terlalu cepat, cadangan untuk tempat letak kereta berhampiran destinasi, dan stesen minyak.

Ciri Perniagaan Tempatan dan Sosial

Ini adalah salah satu kelebihan Waze yang jauh melebihi Google Maps, iaitu ciri sosial. Kerana sebahagian besar data Waze berasal dari Crow-Sourced , adalah wajar setiap pengguna dapat saling menyapa dan bekerjasama.

Contohnya jika kita melihat Wazer lain di peta di sekitar kita, maka kita boleh menghantar mesej teks atau berbual kepada mereka.

Kami juga dapat menambah rakan, berkongsi lokasi dan anggaran waktu ketibaan ketika menuju ke destinasi yang sama.

Di samping itu, senarai rakan juga boleh diimport melalui Facebook atau kenalan lain. Kita juga dapat menggunakan 'Invisible Mode' untuk muncul di luar talian.

Perbezaan terbesar antara Peta Google dan Waze adalah bahawa Peta Google tidak mempunyai ciri sosial. Tidak boleh digunakan untuk berbual, tidak ada rakan, tidak ada papan skor, dll.

Namun, Google juga mempunyai ciri yang tidak dimiliki Waze, iaitu maklumat perniagaan tempatan yang cukup lengkap.

Hasil carian Peta Google mengenai perniagaan tempatan lebih tepat dan komprehensif, kami akan mendapat maklumat lengkap seperti penilaian, ulasan, waktu operasi, maklumat hubungan, foto, cara menempah meja dan tempat, dan banyak lagi.

Itulah perbezaan antara Waze dan Peta Google. Jadi yang manakah yang terbaik, Waze atau Peta Google? Ciri-ciri mana yang anda fikir penting dan mana yang tidak perlu? Mari berikan jawapan anda melalui komen di bawah.

Artikel Berkaitan