7 Perkara Ini Boleh Merosakkan Telefon bimbit Anda Dengan Segera!

Telefon pintar telah menjadi barang penting bagi banyak orang. Tetapi ramai yang lupa memperhatikan keadaan telefon pintar dan menamatkan kerosakan!

Apakah alat yang paling penting dan mesti dibawa ke mana-mana? Ramai di antara kita pasti akan menjawab telefon pintar . Alat yang satu ini telah menjadi barang yang tidak boleh dipisahkan dari tangan, tetapi banyak orang lupa untuk memperhatikan keadaan telefon bimbit mereka.

Adakah anda tahu, ternyata kita secara tidak sedar telah melakukan perkara yang boleh merosakkan telefon pintar? Anda harus membaca artikel ini untuk mengetahui perkara-perkara yang tidak boleh anda lakukan.

BACA JUGA
  • Cara Mengatasi Butang Android yang Pecah secara PERCUMA!
  • Berhati-hati! 5 Permainan Android Ini Yang Boleh Merosakkan Telefon Pintar
  • Cegah Bateri yang Rosak, Ini Cara Selamat untuk Memeriksa Android Semalaman!

7 perkara yang boleh merosakkan telefon pintar

Untuk menjadikan telefon pintar kami terus berfungsi dengan optimum dan yang terakhir sudah tentu anda harus mengelakkan perkara ini, kawan-kawan. Tidak mahu sekiranya telefon pintar yang baru anda beli beberapa bulan lalu rosak?

1. Meninggalkan Panas Telefon Pintar

Sumber foto: Shutterstock

Bermain permainan dengan grafik yang berat, menonton video, menggunakannya di bawah terik matahari, atau melakukan aktiviti tanpa henti biasanya akan menjadikan HP cepat panas atau panas. Mulai sekarang anda mesti mengelakkan perkara ini. Bahaya yang paling mengancam adalah meletup HP !

2. Temui Media Penyimpanan

Sumber foto: Shutterstock

Sekiranya telefon pintar anda mempunyai banyak ruang simpanan dalaman, tidak menjadi masalah. Bagi anda yang mempunyai telefon bimbit dengan storan dalaman yang kecil, anda harus menambahkan media storan luaran dengan microSD. Mengisi ruang simpanan tentunya menjadikan telefon bimbit anda meletup, tetapi ini akan menjadikan prestasi HP anda semakin menurun , kawan -kawan!

3. Menggunakan Telefon Pintar NONSTOP

Sumber foto: Shutterstock

Sama seperti ketika anda mematikan komputer ketika tidak digunakan, mematikan telefon bimbit ketika tidak digunakan juga boleh menjadi idea yang baik. Anda boleh mematikan telefon bimbit anda ketika anda sibuk dengan aktiviti seperti menonton filem, mengambil peperiksaan, atau ketika anda sedang tidur. Memberi masa untuk berehat akan memanjangkan hayat telefon pintar anda.

4. Terdedah kepada cecair

Sumber foto: Shutterstock

Tidak semua telefon pintar tahan air, hanya beberapa tetes air yang boleh merosakkan komponen pada telefon bimbit kita. Oleh itu, semasa melakukan aktiviti yang bersentuhan dengan air, anda mesti memastikan telefon bimbit anda sudah menggunakan casing kalis air.

5. Bayaran Semalaman

Sumber foto: Shutterstock

Sekiranya ia hanya dilakukan beberapa kali, tidak ada masalah. Tetapi jika anda melakukan ini setiap malam dijamin usia bateri HP anda tidak akan bertahan lama. Anda tidak boleh mengecas bateri semalaman terlalu kerap.

6. Terlupa Mengemas kini Aplikasi

Sumber foto: Shutterstock

Setiap aplikasi pasti akan melakukan kemas kini untuk memperbaiki bug yang berlaku dari versi sebelumnya. Iaitu agar aplikasi tetap berfungsi dengan baik, jika tidak diperbaharui maka prestasi telefon bimbit anda akan terhambat. Oleh itu, jika anda pelupa, aktifkan pilihan kemas kini automatik dalam tetapan aplikasi anda.

7. Pasang Aplikasi Rawak

Sumber foto: Shutterstock

Jangan sekali-kali memasang aplikasi dari sumber yang tidak dipercayai, kawan! Kerana aplikasi itu mungkin dimasukkan oleh virus atau malware. Perisian hasad pada telefon pintar boleh menjadi lebih berbahaya daripada perisian hasad di komputer, perisian hasad boleh menjejaki ke mana sahaja anda pergi atau mencuri data penting. Pastikan anda memuat turun aplikasi dari sumber yang selamat , seperti Jalan Tikus.

Itulah beberapa perkara yang harus anda hindari sekiranya anda mahukan telefon pintar yang sudah lama digunakan. Oleh itu, jaga telefon pintar anda dengan baik.

Baca juga artikel mengenai telefon pintar atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

Artikel Berkaitan