Exynos vs Snapdragon vs MediaTek, Mana Yang Terbaik?

Exynos, Snapdragon, dan MediaTek, ketiga pemproses ini adalah yang paling biasa dijumpai pada telefon pintar Android hari ini. Mereka bersaing satu sama lain dengan menghadirkan pelbagai pemproses canggih. Jadi siapa yang terbaik?

Pemproses pada telefon pintar adalah seperti otak pada manusia, semua prestasi yang dihasilkan adalah hasil proses pemproses. Oleh itu, pemproses yang digunakan mesti dijamin prestasi dan kualiti. Ini pastinya menjadikan persaingan antara kilang pemproses menjadi yang terbaik dengan mengeluarkan produk yang terus berkembang. Antaranya ialah tiga pemproses dari pengeluar berbeza yang menguasai pasaran. Mereka bersaing untuk menjadi yang paling unggul.

Exynos, Snapdragon, dan MediaTek, ketiga pemproses ini adalah yang paling biasa dijumpai pada telefon pintar Android hari ini. Mereka bersaing satu sama lain dengan menghadirkan pelbagai pemproses canggih. Jadi siapa yang terbaik? Berikut adalah perbandingan pemproses Android Exynos vs Snapdragon vs Mediatek.

BACA JUGA
  • Samsung Galaxy S7: Versi Exynos VS Snapdragon, Mana Yang Lebih Cepat?
  • Berikut adalah 4 Telefon Pintar dengan Pemproses Snapdragon 820 (yang paling canggih sekarang)
  • MediaTek Menyiapkan 10 Pemproses Teras untuk Peranti Mudah Alih

Exynos vs Snapdragon vs MediaTek, Mana Yang Terbaik?

Exynos

Pemproses dari negara K-Pop, yang juga berada di puncak pasaran penjualan telefon pintar berasaskan Android, Samsung. Pemproses Exynos boleh dikatakan pemproses orang kaya, kerana kebanyakan yang menggunakannya adalah telefon pintar unggulan dengan harga selangit, seperti Galaxy Note S7 dan 7 milik Samsung, maka ada vendor lain yang menggunakannya serta Meizu yang unggul.

Seperti kata pepatah, ada wang dengan barang, chipset bernilai tinggi ini boleh dikatakan hampir tidak mempunyai kelemahan. Prestasinya mampu memberi pengalaman menggunakan telefon pintar untuk menjadi menyeronokkan, multitasking dan permainan kecil dengan perkataan lag. Tetapi, ini hanya dapat dinikmati oleh pengguna yang bersaing berat.

Snapdragon

Chipset yang merupakan saingan paling sukar bagi Exynos, juga banyak digunakan oleh telefon pintar pada masa kini. Bermain di semua peringkat, bawah, tengah dan atas, pemproses Snapdragon ini laris digunakan oleh banyak pengeluar telefon pintar. Harga yang lebih rendah dan prestasi yang hebat dan setara dengan Exynos, menjadi titik penjualan bagi vendor untuk meminta bantuan mereka. Mereka juga sering melahirkan teknologi pemproses terkini yang belum ada.

Snapdragon mempunyai tiga jenis prosesor, ada 400 versi untuk tahap kemasukan, 600 di kelas menengah, dan akhirnya 800 di peringkat unggulan. Pemproses pembuatan Qualcomm ini adalah yang terbaik dari segi prestasi dan kecekapan. Ketahanan terhadap penggunaan kuasa bateri dan pemprosesan grafik yang tinggi juga merupakan kelebihan Snapdragon.

MediaTek

Cuba menyusup di tengah persaingan Snapdragon vs Exynos, MediaTek memberikan kejutan, ketika beberapa waktu lalu merilis Heliet Chipset X20, X25, dan X30 yang akan keluar tahun depan, boleh dikatakan gila, kerana ia memiliki 10 core (core) yang pertama di dunia. Walaupun lambat kerana selalu bermain di barisan bawah, MediaTek akhirnya menunjukkan taringnya ketika mula mengeluarkan prosesor siri P dan X.

Kini MediaTek dapat diselaraskan dengan Snapdragon dan Exynos. Tidak benar-benar mampu menyaingi kedua-dua pesaing itu, walaupun MediaTek mendakwa mereka lebih baik. Ya, artikel MediaTek belum dapat memaksimumkan prestasi chipset, walaupun dalam siri X kekurangannya tidak terlalu ketara. Namun, dengan kesungguhan dan optimisme yang ditunjukkan, tidak mustahil pada tahun akan datang MediaTek akan menjadi pemproses yang paling digemari dan dapat menjadi pesaing kuat menentang Exynos.

Oh ya, ada kelebihan dari MediaTek yang belum dapat diikuti oleh pengeluar lain, yakni harganya murah walaupun seri X. Lihat saja Xiaomi Redmi Pro yang membawa Helio X25, dengan mahar 3 hingga 4 juta, kita sudah dapat merasakan prestasi unggulan.

Kesimpulannya

Membandingkan antara pemproses mungkin tidak dapat mencari jalan keluar dan tidak dapat menentukan yang terbaik, walaupun setiap pengeluar mendakwa bahawa mereka adalah yang terbaik dan tentunya penggemar. Kerana setiap pemproses mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri .

Melalui tinjauan di atas, mungkin yang dapat kita simpulkan dari perbandingan pemproses Android adalah julat harga dan keperluan setiap pengguna. Sekiranya anda seorang pengguna tegar, anda boleh memilih antara Exynos dan Snapdragon, tetapi jika anda tidak mempunyai banyak bajet tetapi masih mahu merasakan prestasi yang kuat, anda boleh memilih siri MediaTek P atau X.

Artikel Berkaitan