Cara Memindahkan Data dari Android ke iPhone dengan Cepat dan Selamat

Ingin menukar telefon Android ke iPhone tetapi tidak tahu cara memindahkan data? Di sini, Jaka memberikan tutorial mengenai cara memindahkan data dari Android ke iPhone sepenuhnya

Walaupun telefon Android hari ini semakin canggih, iPhone dengan segala kemudahannya masih mampu menarik hati. Tidak hairanlah ada banyak pengguna Android yang beralih ke iPhone.

Pada mulanya itu hanyalah percubaan dan kesilapan, tetapi penggunaan iPhone yang ringkas dan reka bentuknya yang ramping membuat orang terpesona. Itulah sebabnya kita jarang mendengar pengguna iPhone beralih ke Android.

Walaupun begitu, memindahkan data dari 2 peranti dengan sistem operasi yang berbeza sering menimbulkan kekeliruan, geng. Tetapi tenang, Jaka akan memberitahu anda cara memindahkan data dari Android ke iPhone sepenuhnya.

 • Cara Memindahkan Data dari Android ke iPhone dengan Aplikasi
 • Cara Memindahkan Data dari Android ke iPhone

  Telefon pintar masa kini tidak hanya berfungsi sebagai alat komunikasi. Semua ciri canggih pada telefon pintar menjadikannya pelbagai fungsi. Bermula dari kamera, agenda harian, peranti multimedia, dan lain-lain.

  Sudah tentu memalukan bahawa data di Android habis kerana anda tidak tahu bagaimana memindahkan data dari Android ke iPhone baru anda.

  Terdapat 2 cara untuk memindahkan data dari Android ke iPhone yang dapat Anda ikuti, iaitu secara manual atau dengan bantuan aplikasi Pindah ke iOS yang dapat anda muat turun dari Google Play Store.

  Daripada menunggu lebih lama, rujuk artikel berikut, geng!

  Cara Memindahkan Data dari Android ke iPhone secara manual

  Walaupun lebih rumit daripada memindahkan data dengan aplikasi, langkah manual ini akan membantu anda memindahkan semua jenis fail dengan lebih terperinci.

  Terdapat beberapa cara untuk memindahkan data dari Android ke iPhone secara manual berdasarkan laman web Apple, iaitu:

  1. Cara Memindahkan Kenalan dari Android ke iPhone (E-mel, Kalendar dan Lain-lain)

  Sekiranya untuk memindahkan kenalan, e-mel, kalendar, dan lain-lain sebenarnya anda tidak perlu risau, geng. Hari ini, semua data di atas telah diselaraskan dengan akaun Google yang anda ada.

  Sekiranya anda ingin menukar telefon bimbit anda dari Android ke iPhone, jangan lupa untuk menyegerakkan data anda dengan pergi ke Tetapan> Akaun Google> Segerakkan Akaun .

  Sekarang, setelah berpindah ke iPhone, anda boleh mengembalikan hasil sandaran yang telah anda selaraskan sebelumnya. Dengan cara itu, kenalan, e-mel, kalendar, dan lain-lain akan segera muncul di iPhone baru anda.

  2. Cara Memindahkan Multimedia dari Android ke iPhone

  Untuk melakukan ini, anda memerlukan komputer / komputer riba dan juga kabel USB, geng. Sambungkan telefon Android anda ke komputer menggunakan kabel USB, kemudian pilih pilihan Pemindahan Fail .

  Setelah data dipindahkan ke PC, cabut palam telefon Android anda dan ganti iPhone, geng anda. Buka iTunes , kemudian segerakkan data anda ke iPhone. Sekiranya anda menggunakan Mac dengan MacOS Catalina , anda boleh langsung membuka aplikasi Finder .

  Sekiranya anda mahu memindahkan lagu, anda dapat mengikuti langkah yang sama, hanya perlu membuka Muzik dalam aplikasi iTunes dan kemudian menyegerakkan dengan iPhone anda.

  3. Cara Memindahkan Dokumen dari Android ke iPhone

  Untuk memindahkan dokumen dari Android ke iPhone, kaedahnya juga serupa dengan geng di atas. Walau bagaimanapun, anda perlu memasang aplikasi iWork terlebih dahulu di iPhone, yang boleh anda muat turun dari App Store.

  Caranya, sambungkan Android anda ke komputer, kemudian pindahkan dokumen dalam bentuk eBook, PDF, dan fail lain ke komputer anda. Selepas itu cabut telefon Android.

  Langkah seterusnya adalah menyambungkan iPhone ke PC atau Mac. Sekiranya anda menggunakan PC, klik dan seret dokumen ke iTunes. Sementara itu, jika anda menggunakan Mac, anda dapat mengklik dan menyeret dokumen ke aplikasi Apple Books .

  Selepas itu, segerakkan agar data dimuat turun ke iPhone anda. Mudah betul, geng?

  Cara Memindahkan Data dari Android ke iPhone dengan Aplikasi

  Sekiranya anda berpendapat kaedah di atas agak rumit, maka anda boleh menggunakan kaedah ini. Dengan aplikasi bernama Move to iOS yang dikembangkan oleh Apple, pemindahan fail akan menjadi lebih mudah.

  • Langkah pertama cara memindahkan data dari Android ke iPhone yang satu ini ialah memuat turun aplikasi Pindah ke iOS , yang boleh anda muat turun melalui pautan di bawah:

  Muat turun aplikasi Pindah ke iOS melalui pautan berikut

  • Langkah kedua , pasang aplikasi Pindah ke iOS di telefon bimbit Android anda.

  • Langkah ketiga , sambungkan telefon Android dan iPhone anda ke pengecas. Ini dilakukan untuk mengelakkan kegagalan dalam memindahkan fail kerana bateri habis.

  • Langkah keempat , Pilih menu Aplikasi & Data pada iPhone, kemudian pilih pilihan Pindahkan Data dari Android . Klik Setuju pada terma dan syarat untuk meneruskan.

  • Langkah lima , klik Seterusnya di halaman Cari Kod Anda , kemudian Teruskan sehingga kod 6 digit muncul di iPhone anda.
  • Langkah keenam , buka aplikasi Pindah ke iOS di telefon Android anda. Klik Teruskan, kemudian pilih Setuju pada halaman Terma & Syarat.

  • Langkah tujuh , pilih Teruskan di halaman Cari Kod Anda, kemudian masukkan kod 6 digit yang muncul di skrin iPhone.

  • Langkah kelapan , pada halaman Transfer Data, pilih data apa yang ingin anda pindahkan. Perlu diingat bahawa anda memerlukan sambungan WiFi yang stabil untuk melakukan langkah ini.

  • Langkah kesembilan , aplikasi yang dipasang pada Android anda akan dimuat turun secara langsung di iPhone selagi aplikasi tersebut tersedia di App Store. Klik Seterusnya untuk memulakan pemindahan.

  • Langkah kesepuluh , tunggu beberapa saat sehingga proses pemindahan selesai, kemudian pada iPhone anda pilih tetapan Terus pada pilihan iPhone anda. Selesai!

  Itulah artikel Jaka mengenai cara memindahkan data dari Android ke iPhone secara manual atau melalui aplikasi Pindah ke iOS di Android. Caranya senang dan senang ya, geng?

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka. Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruang yang ada.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan