7 Watak Gadis Anime Tsundere Yang Paling Disukai oleh Wibu, Betapa Bodohnya Bercinta!

Adakah anda antara mereka yang menyukai jenis gadis tsundere? Sekiranya demikian, pasti anda akan menyukai watak anime wanita dalam senarai ini!

Sekiranya anda suka menonton anime, pasti faham beberapa jenis watak. Ada yang pemalu, ada yang ceria, ada yang misteri, ada yang sejuk, dan sebagainya.

Sebilangan besar arus perdana adalah watak pemarah atau pemarah yang sebenarnya baik hati. Ciri ini sering disebut sebagai tsundere .

Nah, kebanyakan watak tsundere adalah gadis. Siapa watak gadis tsundere anime yang paling disukai?

 • Chitoge Kirisaki (Nisekoi)
 • Maki Nishikino (Cinta Hidup!)
 • Makise Kurisu (Steins; Gerbang)
 • Misaki Ayuzawa (Kaichou wa Maid-sama)
 • Shana (Shakugan no Shana)
 • Tohsaka Rin (Nasib / Menginap Malam)
 • Watak Gadis Tsundere Anime

  Kata tsudere sendiri berasal dari dua kata, iaitu tsu yang bermaksud kulit luar yang keras dan dere yang bermaksud bahagian dalam watak yang lebih lembut.

  Jadi, tsundere biasanya bermaksud watak-watak yang kelihatan keras dan garang, tetapi sebenarnya juga mempunyai keperibadian yang lembut .

  Biasanya, mereka ditugaskan untuk menutup perasaan sebenar mereka. Watak-watak yang pada awalnya kelihatan sejuk menunjukkan sisi hangat yang tersembunyi.

  Terdapat begitu banyak watak anime wanita yang termasuk dalam kategori ini. Sesiapa?

  1. Taiga Aisaka (Toradora)

  Sumber gambar: Pinterest

  Aisaka Taiga dari anime Toradora dianggap sebagai salah satu simbol tsundere yang paling terkenal. Tubuhnya kecil, tetapi kekuatannya dapat mengalahkan seorang lelaki sekalipun.

  Karakter anime loli ini mendapat julukan Palm Top Tiger di sekolah kerana kekuatan yang dimiliki. Tidak jarang dia membentak siapa pun, selalunya tanpa alasan yang jelas.

  Sifat tsundere Taiga boleh dikatakan klasik. Dia suka menggunakan kekuatan dengan pedang kayu dan tidak ada keraguan untuk memukul orang yang menyinggung perasaannya.

  Emosinya sering tidak stabil, tetapi pakar dalam menguburkan perasaannya. Walaupun begitu, pada akhirnya dia mula menunjukkan perasaan sebenarnya ketika orang yang tepat datang.

  2. Chitoge Kirisaki (Nisekoi)

  Sumber foto: Wattpad

  Sekiranya diberitahu untuk menyebut salah satu watak anime tercantik, ada yang menyebut Chitoge Kirisaki dari anime Nisekoi .

  Terkenal dengan pita merah di rambutnya, dia mempunyai kehidupan cinta yang rumit kerana dia harus berpura-pura berpacaran dengan pewaris keluarga waris Jepun.

  Keperibadiannya cukup agresif dan kasar. Pertemuannya dengan watak utama, Raku, dimulakan dengan tendangan ke wajah Raku secara tidak sengaja

  Dia dianggap sebagai salah satu gadis paling menarik berbanding gadis lain di anime. Tidak salah jika Raku akhirnya memilih Chitoge.

  3. Maki Nishikino (Cinta Hidup!)

  Sumber foto: Aplikasi Amino

  Seterusnya adalah dari anime Love Live! bernama Maki Nishikino . Dia adalah anak perempuan keluarga doktor yang kaya. dia terkenal kerana kebudak-budakan, keras kepala dan berfikiran tertutup.

  Tidak seperti watak tsundere dalam senarai ini, Maki boleh dikatakan paling halus. Dia tidak pernah dilihat kejam terhadap orang di sekelilingnya.

  Cuma, dia mengalami kesukaran untuk meluahkan perasaan sebenarnya kepada rakan-rakannya. Mungkin kerana kesibukan ibu bapanya yang sering menyebabkan dia dibiarkan begitu sahaja.

  Dia juga tidak bersalah, yang bertentangan dengan sikapnya yang sering serius.

  4. Makise Kurisu (Steins; Gerbang)

  Sumber gambar: NamaHeka

  Sekiranya anda mencari tsundere pintar, anda mungkin menyukai Makise Kurisu dari Steins; anime Gate . Mana tidaknya, dia lulus dari universiti pada usia 17 tahun.

  Sebelum berusia 24 tahun, dia dapat menerbitkan makalah yang berpengaruh dan mendapat perhatian dari dunia akademik.

  Kemudian dia bergabung dengan Future Gadget Lab untuk mengetahui kemungkinan perjalanan waktu.

  Ini menjadikannya seorang yang dingin, serius, dan sarkastik. Tetapi dia kelihatan lucu apabila wajahnya menjadi merah ketika seseorang menggodanya.

  5. Misaki Ayuzawa (Kaichou wa Pembantu-sama)

  Sumber foto: YouTube

  Sebagai presiden majlis pelajar di sebuah sekolah yang terkenal dengan banyak kenakalannya, Misaki Ayuzawa dari anime romantik komedi Kaichou wa Maid-sama menghadapi cabaran yang sukar.

  Dia merasa berkewajipan untuk mengubah imej sekolah. Kerana itu, Misaki sering dilihat sebagai orang yang tegas, berwibawa, dan dihormati oleh semua pelajar sekolahnya.

  Di sebalik semua itu, Misaki mempunyai rahsia besar. Dia bekerja sebagai pembantu sambilan untuk menolong keluarganya yang hidup dalam kemiskinan.

  Dia melakukannya secara diam-diam kerana dia boleh diusir dari sekolah jika dia diusir. Selain itu, pelajar di sekolahnya juga boleh memandang rendah kepadanya.

  Semua selamat, sebelum pelajar lelaki popular Takumi mendapat tahu tentang kerjanya. Misaki yang pada awalnya bersikap dingin dan acuh tak acuh mula jatuh cinta padanya.

  6. Shana (Shakugan no Shana)

  Sumber gambar: Anime Evo

  Watak Shana dari Shakugan no Shana dianggap sebagai salah satu watak tsundere terawal yang pernah ada di dunia anime.

  Nama Shana sendiri sebenarnya diberikan oleh watak utama bernama Yuji Sakai yang diambilnya dari nama pedangnya.

  Tugas Shana adalah melindungi keseimbangan antara dua dunia. Kerana dedikasi yang tinggi yang dia berikan, dia tidak peduli dengan perkara lain.

  Dia juga sering bertindak kasar kepada Yuji yang telah berusaha untuk bersikap baik kepadanya. Dia tidak dapat menunjukkan emosinya dengan baik dan sering berkata dengan tenang kepada Yuji ketika dia merasa malu.

  7. Tohsaka Rin (Nasib / Menginap Malam)

  Sumber gambar: Pinterest

  Sikap sombong dan sombong sering ditunjukkan oleh Tohsaka Rin dari anime Fate / Stay Night . Dia juga sering melakukan celaan dalam setiap perbualan.

  Salah satu sebab dia menjadi watak tsundere adalah latar belakangnya dari keluarga penyihir perang. Dia mesti dapat membawa keluarganya memenangi perang.

  Bukan hanya itu, dia juga terkenal sebagai wanita tomboy, kasar, dan malas. Cuma, pipinya sering tiba-tiba memerah apabila ada orang yang ramah dengannya.

  Itulah beberapa watak anime gadis tsundere yang, menurut Jaka, sangat disukai oleh wibu , baik kerana kecantikannya dan juga kerana keseronokan mereka.

  Mengapa hampir setiap anime mempunyai watak tsundere? Salah satu sebabnya adalah kerana ia menjadi latar paling mudah (dan klise) untuk mendekatkannya dengan lawan jenis.

  Kesalahan yang muncul sebaliknya menjadi tarikan penonton. Mereka ingin tahu perkembangan watak dan menunggu bila sisi lembut akan muncul.

  Dari senarai di atas, siapakah watak tsundere kegemaran anda? Tidakkah Jaka menyebutnya? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan