Inilah Kelebihan & Kekurangan Android Pie yang Tidak Diketahui oleh Ramai Orang

Walaupun telah dilancarkan hampir setahun, Android Pie mempunyai kelebihan yang belum banyak diketahui. Apa-apa, geng?

Android Pie adalah kemas kini terbaru sistem operasi yang dikeluarkan oleh Google untuk telefon pintar Android pada bulan Ogos 2018.

Walaupun sudah hampir setahun ia dilancarkan, sebenarnya masih banyak orang yang tidak mengetahui tentang kelebihan & kekurangan sistem operasi dengan kod Android v9.0 P ini .

Sementara menunggu kemas kini sistem operasi Android seterusnya dari Google aka Android Q , mari kita ketahui lebih lanjut mengenai kelebihan dan kekurangan Android 9 Pie.

 • Kekurangan Android Pie
 • Bonus - Senarai Telefon Android yang Mendapatkan Kemas Kini Android 9 Pie
 • Kelebihan Android Pie Tidak Ramai Orang Tahu

  Teknologi hari ini semakin canggih, geng. Kecerdasan Buatan (AI) semakin hampir dengan kehidupan seharian kita.

  Tidak terkecuali sistem operasi Android Pie. Dengan menggunakan AI, sistem operasi ini akan menawarkan ciri maju dan futuristik untuk penggunanya.

  Daripada banyak perbincangan kecil, berikut adalah kelebihan Android Pie yang belum banyak diketahui.

  1. Antara Muka Pengguna Yang Lebih Berwarna

  Kelebihan Android Pie pertama adalah dari segi visual. Antara muka yang dipaparkan pada Android Pie lebih berwarna dan menyenangkan mata, geng.

  Ikon di menu utama anda mempunyai sudut melengkung sehingga mereka mempunyai kesan halus dan kemas. Di samping itu, warna ikon menjadi lebih terang dan sangat kontras.

  Selain warna dan penampilan, pergerakan dan animasi yang dipaparkan juga disempurnakan sehingga anda dapat memanjakan mata, yang sering menatap layar selama berjam-jam.

  2. Bateri Adaptive

  Sekiranya anda sangat gemar bermain permainan di telefon bimbit anda, kelebihan Android Pie ini akan merosakkan anda, geng. Adaptive Battery adalah ciri yang diklaim dapat menjimatkan bateri hingga 30%.

  Ciri bateri adaptif menggunakan kecerdasan buatan (AI) untuk mengesan corak penggunaan aplikasi pengguna, termasuk kapan menggunakannya.

  Aplikasi yang sering anda gunakan akan mendapat sumber daya dan bateri keutamaan untuk dapat berjalan di latar belakang.

  Sementara itu, aplikasi yang jarang anda gunakan akan berlaku sebaliknya. Dengan ciri ini, telefon bimbit anda akan lebih cekap dan dioptimumkan.

  3. Sistem Navigasi Berdasarkan Gerakan

  Telefon pintar Android hari ini rata-rata sudah menggunakan paparan skrin penuh. Skrin penuh dengan kedudukan kecil atau tidak sama sekali menjadi trend yang sangat menggembirakan pada tahun 2019.

  Untuk lebih keren, butang navigasi di bawah ini juga diubah suai oleh Google supaya ia dapat disembunyikan dari pandangan.

  Pada Android 8.0 Oreo , anda menggunakan tiga butang navigasi di bahagian bawah. Nah, semasa anda menggunakan Android Pie semua butang navigasi diganti dengan model baru.

  Sistem navigasi Android Pie dibuat lebih mudah dengan gerakan / gerakan yang dilakukan seperti sapu ke kanan, kiri, atau ke atas, mempunyai fungsi masing-masing.

  4. Kesejahteraan Digital

  Nah, ciri Android Pie ini sangat sesuai untuk anda yang gemar bermain telefon bimbit berjam-jam. Kesejahteraan Digital berguna untuk mengurangkan masa penggunaan telefon pintar.

  Selain tidak ketagihan, kelebihan lain yang dapat dirasakan dari fitur Kesejahteraan Digital pada Android Pie adalah anda dapat membatasi penggunaan telefon pintar anda untuk menjadikan anda lebih sihat. geng

  Pemasa aplikasi akan mengehadkan masa berjalan aplikasi. Kemudian, ada Wind Down yang secara automatik mengaktifkan Lampu Malam dan mengubah warna layar menjadi skala kelabu sehingga anda tidak bermain telefon bimbit dan tidur.

  Sayangnya, kelebihan Android Pie yang satu ini hanya dapat dirasakan oleh pengguna telefon pintar Google Pixel, geng. Sebenarnya, ciri ini sangat penting untuk menangkis ketagihan alat.

  5. Sokongan untuk Notch

  Walaupun pengeluar telefon pintar kini menggunakan Pop Up Cameras dalam produk mereka, masih banyak telefon pintar Android yang memiliki kedudukan tertinggi.

  Baiklah, untuk menampung ini, Android Pie menghadirkan kemudahan simulasi takuk untuk pemaju. Ini supaya pembangun dapat melihat kemunculan aplikasi di telefon bimbit.

  Kelebihan Android Pie yang satu ini sebenarnya lebih menguntungkan bagi pembangun berbanding pengguna. Siapa tahu, anda mungkin berminat untuk mencipta telefon pintar anda sendiri, geng.

  Sekiranya anda ingin mencuba kaedah ini, anda mesti mengaktifkan Mod Pembangun , kemudian aktifkan pilihan Simulasikan paparan dengan potongan di bahagian Lukisan .

  6. Peningkatan Keselamatan dan Privasi Melalui Fitur Lockdown

  Adakah anda tahu bahawa ciri keselamatan moden seperti buka kunci muka, cap jari, & buka kunci suara mudah dipecahkan?

  Mungkin semasa anda tidur, orang lain menggunakan jari atau wajah anda yang tidak sedar untuk membuka kunci telefon pintar anda.

  Nah, ciri Lockdown ini adalah kelebihan Android Pie yang boleh anda gunakan untuk menguruskan telefon bimbit anda sehingga hanya dapat dibuka dengan PIN / kata laluan.

  Cara mengaktifkannya adalah dengan membuka pilihan Keamanan dan Lokasi di menu Pengaturan, kemudian Pilihan Layar Kunci , dan aktifkan Tampilkan kunci .

  7. Mod Gelap / Gelap

  Sekiranya anda bosan dengan penampilan antara muka Android yang mempunyai warna primer putih, anda boleh mengubahnya menjadi hitam dengan ciri Mode Gelap di Android Pie.

  Mod gelap juga menjadikan paparan lebih selesa dalam beberapa keadaan. Kelebihan lain dari ciri Mode Gelap adalah menjimatkan lebih banyak hayat bateri dengan telefon bimbit anda menggunakan paparan panel Amoled.

  Kekurangan Android Pie

  Walaupun mempunyai banyak kelebihan, sebenarnya Android Pie masih mempunyai kekurangan, anda tahu. Apakah kelemahan Android Pie?

  1. Tetapan Butang Pita

  Ramai orang tidak begitu menyukai konsep reka bentuk Android Pie. Salah satu konsep yang tidak disukai adalah menggerakkan butang tetapan di Notification Shade.

  Kedudukannya berada di bahagian bawah sehingga anda tidak boleh menurunkan Notification Shade untuk memasuki pengaturan.

  Untuk dapat memasukkan tetapan, Anda harus menatal ke bawah untuk memasuki Pengaturan Pantas , kemudian klik ikon tetapan.

  2. Navigasi Isyarat yang tidak pantas

  Penggunaan navigasi isyarat pada Android Pie dianggap tidak terlalu baik malah menyukarkan navigasi telefon pintar.

  Walaupun dirancang untuk navigasi yang lebih ketat, sebenarnya navigasi berasaskan gerakan / sapu bahkan lebih perlahan daripada menggunakan butang.

  Memang, agak serupa dengan iPhone. Walau bagaimanapun, kawalan berasaskan isyarat pada Android Pie jauh dari sempurna dan cenderung menghalang pengguna.

  Bonus - Senarai Telefon Android yang Mendapatkan Kemas Kini Android 9 Pie

  Berikut adalah senarai pelbagai jenama telefon bimbit Android yang mendapat kemas kini Android v9.0 P, aka Android Pies.

  JenamaJenis telefon pintar
  Samsung Galaxy S10 / S10e / S10 Plus, Galaxy S9 / S9 Plus, Galaxy Note 9, Galaxy Note 8, Galaxy A80, Galaxy A70, dll.
  Sony Xperia 1, Xperia 10/10 Plus, Xperia XZ3, Xperia XZ2 / XZ2 Premium / XZ2 Compact, Xperia XZ Premium / XZ1 / XZ1 Compact
  vivo V15 / V15 Pro, X27 / X27 Pro, S1, X21 / X21UD, Nex S / Nex A, dll.
  Xiaomi Black Shark 2, Mi 9 / Mi 9 Explorer / Mi 9 SE, Mi 8 Lite, Mi A2 / Mi A2 Lite, Note 7 / Note 7 Pro, Pocophone F1, dll.
  Oppo F11 Pro, Oppo R15, Reno, dll.
  Huawei P30, P30 Pro, P30 Lite, P20, P20 Pro, P20 Lite, Mate 10, Mate 10 Pro, dll.
  Asus Zenfone 5Z, ZenFone Max Pro M1, ZenFone 5, Zenfone Max Pro M2, dll.
  Yang Berhormat Main, 10, 8X, 8X Max, 9, 9N, dll.
  Motorola One, One Power, Z3, Z3 Play, Z2 Force Edition, X6, G6, dll.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai kelebihan dan kekurangan Android Pie yang tidak banyak diketahui orang. Semoga artikel Jaka dapat membantu dan menceriakan anda, geng.

  Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan