6 Bahaya Media Sosial Untuk Pengguna, Boleh Membuat Anda Gila!

Menggunakan media sosial adalah menyeronokkan dan ketagihan. Sehingga kita tidak menyedari ada bahaya yang mengancam penggunaan media sosial.

Selain digunakan sebagai media ekspresi, media sosial juga menjadi cara baru untuk berkomunikasi. Berkongsi pengalaman peribadi, jadi mengatur janji temu dengan rakan lama atau rakan baru dapat dilakukan dengan mudah di media sosial.

Tetapi seperti pisau bermata dua, selain memberi kemudahan kepada pengguna, media sosial juga memberi kesan negatif. Adakah anda pengguna aktif media sosial? Cuba pertimbangkan bahaya sosial berikut!

BACA JUGA
  • Inilah 9 Penyakit Mental BERBAHAYA yang Disebabkan oleh Media Sosial!
  • Apakah Nasib Akaun Media Sosial Sekiranya Kita Meninggal Dunia?
  • Inilah Hasilnya Sekiranya Semua Anda Berkongsi di Media Sosial

Bahaya Media Sosial

Bukan rahsia lagi bahawa kerana media sosial orang mula lupa cara bersosial. Dari bahaya sosial, bahaya peribadi hingga bahaya kewangan, semuanya boleh disebabkan oleh media sosial jika tidak bijak menggunakannya.

1. Kehilangan Kawalan Diri

Ramai orang menggunakan media sosial sebagai alat penyataan. Dan itu bukan sesuatu yang salah. Masalahnya ialah apabila orang menggunakan media sosial sebagai alat ungkapan tanpa had sehingga mereka lupa peraturan. Ini berlaku kerana mereka berpendapat di media sosial bahawa setiap orang bebas untuk mengekspresikan diri, tetapi sebenarnya tidak.

Terdapat banyak insiden orang kehilangan 'nyawa' mereka kerana media sosial, seperti dipecat ke Twitter, dipenjarakan kerana menghina di Twitter, foto menarik yang beredar di internet, dan lain-lain. Penggunaan media sosial yang tidak bijak akan selalu mengakibatkan pengguna kehilangan kawalan diri sehingga akan merosakkan persekitaran sosial.

2. Kehilangan Identiti

Dengan media sosial, banyak ruang dapat memudahkan orang untuk mengekspresikan diri. Kesannya ialah kita menjadi biasa dengan istilah selebriti, artis Instagram, artis Snapchat, dan lain-lain. Ini adalah bukti bahawa media sosial dapat memberikan identiti baru bagi seseorang.

Tetapi bagi mereka yang mula kehilangan kawalan di media sosial, perlahan-lahan mereka akan mula kehilangan identiti sebenarnya. Akhirnya artis media sosial mula mendapat tekanan daripada netizen yang terus menonjolkannya. Dan pembenci mula muncul yang terasa tidak disedari di dunia nyata.

3. Kehilangan Privasi

Sama ada kita menyedarinya atau tidak, salah satu bahaya yang paling ketara di media sosial adalah kehilangan privasi pengguna. Dengan kemudahan perkongsiannya, anda sebagai pengguna media sosial mesti sering berkongsi cerita mengenai apa yang berlaku, foto, atau bahkan lokasi. Adakah anda menyedari bahawa ia berbahaya bagi kehidupan anda di dunia nyata?

Dengan memanfaatkan semua maklumat yang anda kongsi di media sosial, orang yang tidak bertanggungjawab akan mudah merosakkan anda di dunia nyata. Walaupun anda tidak rajin, ada penggodam yang menyasarkan semua data di media sosial anda. Sebagai langkah berjaga-jaga, anda boleh membaca artikel 8 Perkara yang HARUS ANDA LAKUKAN di Facebook sebagai rujukan dalam berkongsi sesuatu di media sosial.

4. Kehilangan Wang

Ambil gambar, ambil gambar di sini, teruskan berkongsi di Instagram. Rekod ini adalah rekod itu, jangan lupa untuk membagikannya dengan Path dan YouTube juga. Tetapi adakah anda menyedari bahawa ia akan menjadikan kuota anda habis dengan cepat? Oleh kerana kuota dibeli dengan wang, jelas bahawa media sosial ini secara tidak langsung membuat anda kehilangan wang. Periksa juga Senarai Aplikasi Android yang WAJIB Membuat Kuota Membazir .

Media sosial yang banyak digunakan sebagai media promosi juga boleh menjadi penyebab anda kehilangan wang secara langsung. Contohnya barang promosi yang menggoda di media sosial, apabila dibeli berakhir dengan penipuan. Dan ini telah banyak berlaku.

5. Kehilangan Rakan

Begitu menyenangkan dengan media sosial, sebilangan orang menjadi ketagih dengan telefon pintar. Hidupnya tidak terlepas dari telefon pintar walaupun dia pernah berkumpul dengan rakan walaupun sekali. Kesan perlahan rakan-rakan di sekelilingnya mula menjauh kerana mereka merasa tidak dipertimbangkan. Akui, anda sering bergaul dengan rakan tetapi sebaliknya anda sibuk memeriksa Twitter atau Laluan?

6. Penyakit Mental

Tidak mustahil kerana media sosial anda mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi terhadap seseorang, sehingga kesannya menjadi penguntit. Tidak jarang ada juga yang hilang keyakinan kerana sering melihat orang yang cantik dan tampan di media sosial.

Pada pandangan pertama anda mungkin menganggapnya wajar, padahal sebenarnya anda mula dijangkiti penyakit mental kerana terlalu kerap bermain media sosial. Hebat bukan?

LIHAT ARTIKEL

Bonus: Periksa video berikut supaya anda dapat mengetahui bahaya media sosial jika anda tidak menggunakannya dengan bijak.

Semoga dari 6 bahaya media sosial yang JalanTikus kongsi di atas dapat menjadi cambuk yang membuat anda sedar. Bahawa sebagai media ekspresi, media sosial juga menyelamatkan bahaya jika digunakan secara tidak bijak. Untuk itu, mari gunakan media sosial dengan bijak untuk menyelamatkan kehidupan peribadi dan sosial anda!

Artikel Berkaitan