Cara Blokir Akses Internet di Aplikasi Android Tertentu

Banyak aplikasi yang secara diam-diam menggunakan koneksi internet, akibatnya kecepatan internet kamu jadi lemot dan baterai smartphone cepat habis. Untuk itu, Inilah Cara Blokir Akses Internet di Aplikasi Android Tertentu.

Saat ini ada banyak aplikasi Android yang membutuhkan akses internet untuk dapat bekerja secara maksimal. Beberapa di antaranya secara terus-menerus berjalan di latar belakang, membuat internet menjadi lemot yang kadang-kadang cukup mengganggu kamu.

Selain dapat menggunakan kuota internet terhad anda, aplikasi dalam talian juga tidak mesra bateri. Jadi, salah satu cara untuk menjimatkan bateri Android dan cara menjimatkan pakej data di Android adalah menghadkan akses internet untuk setiap aplikasi yang dipasang di telefon pintar anda.

BACA JUGA
  • Kuota Habis? Inilah Cara Mendapatkan Kuota Internet Percuma Setiap Bulan!
  • Inilah Cara Memperoleh Kuota Internet Penuh 1 Bulan

Kaedah Berkesan untuk Menjimatkan Bateri dan Kuota Internet pada Android

Melaporkan dari TechViral, terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan. Jaka seterusnya membincangkan semua cara untuk menyekat akses internet pada aplikasi Android anda. Berikut adalah panduan lengkap.

1. Menggunakan Ciri Lalai Android

Mula-mula kita menggunakan ciri lalai Android. Cara memasukkan Tetapan dan pilih Penggunaan Data . Dari sana anda dapat melihat senarai aplikasi yang menggunakan sebahagian besar kuota internet anda. Sekarang, untuk mengehadkan penggunaan internet dalam beberapa aplikasi, yang harus anda lakukan hanyalah mengklik. Sebagai contoh, di sini, pilih Google, klik Hadkan data latar belakang untuk aplikasi .

2. Mobiwol: NoRoot Firewall

Cara menjimatkan bateri Android dan cara menjimatkan kuota pada Android berikutnya adalah dengan menggunakan aplikasi bernama Mobiwol: NoRoot Firewall yang mempunyai fungsi yang luar biasa dan lebih dapat disesuaikan. Pasang aplikasi Mobiwol: NoRoot Firewall, kemudian buka dan aktifkan Status Firewall . Kemudian pilih Peraturan Firewall , di mana anda boleh menetapkan dan mengehadkan aplikasi yang ingin anda sambungkan melalui pelan data, WiFi sahaja, atau keduanya.

3. NetGuard

Aplikasi seterusnya yang tidak kalah canggih adalah NetGuard , yang dapat menyekat akses internet ke aplikasi apa pun dengan cara yang mudah. Setelah anda memasang, semua aplikasi yang menggunakan data internet akan ditampilkan dan anda dapat menyesuaikan pengaturan dengan mudah di setiap aplikasi.

4. NoRoot Firewall

Banyak aplikasi secara diam-diam menggunakan sambungan internet. Untuk mengesan sebarang aplikasi yang menggunakan sambungan internet anda secara rahsia, anda juga dapat menggunakan aplikasi NoRoot Firewall . Sama seperti Mobiwol: NoRoot Firewall dan NetGuard, aplikasi ini juga membuat VPN tempatan di Android. Kemudian memantau lalu lintas data masuk dan keluar, dan mengesan aplikasi yang menggunakan sambungan internet secara aktif dan mengawalnya.

Itulah beberapa cara untuk menjimatkan bateri Android dan cara menjimatkan pakej data di Android. Dengan menggunakan salah satu kaedah ini, anda dapat menjimatkan lebar jalur internet sambil mendapatkan kelajuan internet sepenuhnya. Sekiranya anda mempunyai cadangan aplikasi tambahan untuk menyimpan kuota di Android, masukkan pendapat anda di ruangan komen.

Artikel Berkaitan