5 Aplikasi Pembelajaran Pengekodan Terbaik Menggunakan Android

Berikut adalah 5 aplikasi untuk belajar pengekodan menggunakan Android, dengan cara terbaik untuk memuat turun sehingga anda dapat menguasai kod atau bahasa pengaturcaraan web dan Android.

Menjadi pengaturcara yang boleh dipercayai pasti menjadi impian semua orang yang berada di dunia IT. Namun, di zaman digital ini nampaknya kemampuan pengaturcaraan dan pengekodan mesti dimiliki oleh semua orang. Betul, atau tidak? Bukan hanya pengaturcara, bidang lain juga memerlukan kemahiran pengekodan . Contohnya menolong anda bekerja dengan lebih berkesan, tentunya demi mencapai kerjaya yang cemerlang.

Tidak ada salahnya kita meluangkan waktu satu minit setiap hari untuk belajar pengaturcaraan dan pengekodan atau kemahiran baru yang lain. Jangan keliru dari mana untuk memulakan, tetapi mulai sekarang juga perkara-perkara di sekitar anda. Ya, melalui telefon pintar anda boleh belajar pengekodan dengan 5 aplikasi pembelajaran pengkodan android terbaik yang dibincangkan Jaka di bawah ini membolehkan anda mempelajari bahasa pengaturcaraan atau pengekodan kapan saja dan di mana sahaja.

BACA JUGA
  • Mari Jago Coding, Inilah Cara Membuat Dialog Skrip di Blogger
  • 7 Sebab Mengapa Anda Perlu Belajar Pengekodan
  • 7 Cara Menjadi Penggodam Komputer Sejati

Aplikasi Pembelajaran Pengekodan Android untuk Pemula

1. Hab Pengaturcaraan, Belajar kod

Programming Hub, Learn to code adalah aplikasi untuk belajar pengkodan dan pengaturcaraan bahasa HTML, CSS, dan Javascript. Aplikasi ini mempunyai penyusun luar talian untuk belajar dan berlatih tanpa memerlukan sambungan Internet. Terdapat banyak koleksi contoh pengaturcaraan, dan bahan kursus yang lengkap. Semua syarat untuk belajar pengkodan dibundel dalam aplikasi Programming Hub, Belajar membuat kod.

2. Pengaturcaraan Belajar Udacity

Pengaturcaraan Belajar Udacity adalah aplikasi untuk belajar HTML, CSS, Javascript, Python, Java, dan bahasa pengaturcaraan lain. Dengan ini anda dapat belajar dari awal, iaitu asas pengaturcaraan . Bahan yang diajar disediakan oleh pakar industri dari Facebook, Google, Cloudera, dan MongoDB.

3. Pengaturcaraan C

Seperti namanya, C Programming adalah aplikasi pembelajaran pengekodan dan bahasa pengaturcaraan C dasar pada Android. Aplikasi ini mengandungi lebih daripada 100 program C yang dilengkapi dengan tutorial yang mudah dan lengkap. Plus antara muka pengguna sangat mudah dan kandungannya dapat difahami oleh pengguna dengan mudah.

4. Belajar Python

Seperti namanya, Learn Python adalah aplikasi pembelajaran pengkodan dan bahasa pengaturcaraan Python. Aplikasi ini menerangkan asas-asas Pyton, jenis data, struktur kawalan, fungsi, dan modul . Anda boleh berkolaborasi dengan rakan lain, bersenang-senang dengan pelajaran pendek dan memenangi kuiz. Anda juga boleh berlatih menulis kod Python secara langsung dalam aplikasi, mengumpulkan mata, dan menunjukkan kemahiran anda.

5. Belajar Pengaturcaraan

Belajar Pengaturcaraan adalah aplikasi pembelajaran pengkodan dan bahasa pengaturcaraan HTML 5, Java, LISP, JSP. Python, Perl, Pascal, PHP, Ruby, dan banyak lagi. Setiap bahan dilengkapi dengan dokumentasi dan contoh setiap elemen, ada fitur Sandbox yang dapat Anda gunakan untuk menyalin dan menempelkan kod sumber . Setelah belajar, anda boleh mengambil kuiz untuk mengetahui sejauh mana anda telah memahami. Tenang, aplikasi ini dapat disesuaikan sepenuhnya dalam tetapan.

Itulah 5 aplikasi pembelajaran pengkodan android terbaik yang menjadikan anda pandai membuat pengekodan di Android, seperti yang dilaporkan oleh Tech Viral. Jadi, tidak ada lagi alasan untuk tidak belajar. Kerana, di era Internet sekarang, maklumat sangat mudah diperoleh. Jadi, anda tidak perlu membeli buku yang mahal, tetapi pada akhirnya anda tidak pernah habis membaca. Sekiranya anda mempunyai aplikasi tambahan untuk mempelajari pengekodan lain, bagikan di ruangan komen.

Artikel Berkaitan