10 Sebab Mengapa Penggodam Memilih Linux berbanding Windows

10 Kelebihan Linux Inilah Sebabnya, Mengapa Peretas Memilih Linux Daripada Windows.

Pernahkah anda penasaran, mengapa Linux dianggap sebagai sistem operasi terbaik, dan banyak digunakan oleh penggodam, pengaturcara, pembangun, geeks, dan lain-lain? Penggunaan Linux berkembang pada kadar yang besar dan mampu bersaing dengan sistem operasi seperti Windows atau OS X .

Sistem operasi ini, yang merupakan sumber terbuka 100%, semakin popular kerana dapat diubah suai dengan menyesuaikan baris kod dalam kernel Linux. Linux mempunyai keupayaan grafik yang kuat, serta alat sokongan. Hanya dengan menggunakan sebaris kod, anda bahkan boleh membuat Linux melakukan perkara yang tidak pernah anda lakukan sebelumnya.

BACA JUGA
  • Filem Tentang Penggodaman Yang Membuat Anda Ingin Menjadi Penggodam
  • MESTI TAU! Penggodam 5 Cara Ini Mencuri Data Dari Pengguna Facebook
  • Cara Mudah untuk Melindungi PC Anda dari Penggodam Ketika Anda Diuntung

10 Sebab Mengapa Penggodam Memilih Linux Daripada Windows

Kekuatan dan fleksibiliti Linux inilah yang menjadikannya teman bermain untuk penggodam. Mereka menggunakan, mengkaji, dan memahaminya dengan mendalam. Sebab asas penggodam menggunakan Linux adalah kerana kemampuan untuk melihat setiap baris kod dan tampalan Linux ketika masalah timbul. Tambahan pula, berikut adalah 10 sebab mengapa penggodam memilih Linux daripada Windows.

1. Sumber Terbuka

Linux adalah sistem operasi yang 100% sumber terbuka. Maksudnya, kod sumber Linux ada di hujung jari anda. Anda boleh mengubah kod sumber OS ini dengan mudah jika diperlukan. Selain itu, kebanyakan aplikasi yang dijalankan pada sistem operasi ini juga merupakan sumber terbuka dan sangat menguntungkan. Hampir semua aplikasi yang terdapat di Windows, ada alternatif di Linux.

2. Keserasian

Sistem operasi ini menyokong banyak perkakasan komputer dengan keperluan perkakasan minimum. Linux juga telah digunakan dalam pelbagai peralatan dari komputer peribadi, komputer super, dan juga telefon pintar.

3. Pemasangan Mudah

Seiring dengan perkembangannya, kini sebilangan besar pengedaran Linux dilengkapi dengan program pemasangan dan penyediaan yang mesra pengguna . Masa boot sistem operasi ini juga lebih pantas daripada beberapa sistem operasi lain.

4. Kestabilan

Komputer dengan Windows OS, biasanya perlu reboot secara berkala agar tidak melambatkan. Namun, di Linux anda tidak perlu bersusah payah melakukan reboot untuk mengekalkan prestasi. Jadi, tidak perlu takut komputer akan menjadi perlahan.

5. Rangkaian Komputer

Pada dasarnya, penggodam akan masuk ke dalam rangkaian komputer. Di Linux, penggodam dapat menguruskan rangkaian dengan lebih berkesan . Di Linux juga terdapat banyak perintah yang dapat digunakan untuk melakukan penetrasi rangkaian. Di samping itu, sistem operasi ini lebih dipercayai untuk membuat sandaran rangkaian lebih cepat daripada sistem operasi lain.

6. Berbilang tugas

Linux direka untuk melakukan banyak perkara pada masa yang sama. Walaupun anda membuka banyak aplikasi di latar belakang, aplikasi ini tidak akan melambatkan kerja lain. Ya, banyak lagi kerja yang boleh anda lakukan di Linux.

7. Kelenturan dan Tiada Masalah Pemacu Keras Hampir Penuh

Walaupun cakera keras anda hampir penuh, Linux dapat terus berfungsi dengan baik. Ini hampir mustahil dilakukan oleh OS lain. Fleksibiliti Linux juga paling penting kerana dapat digunakan sebagai aplikasi pelayan berprestasi tinggi, aplikasi desktop, dan sistem tertanam.

8. Keselamatan unggul

Linux mempunyai sistem keselamatan yang lebih tinggi daripada Windows. Boleh dikatakan, hampir semua pengguna Windows pasti terkena virus, spyware, trojan, adware, dan lain-lain. Ini hampir tidak pernah berlaku di Linux. Sejak awal, Linux direka untuk pelbagai pengguna. Sekiranya terdapat virus yang menjangkiti pengguna tertentu, sangat sukar untuk dijangkiti dan disebarkan kepada pengguna lain. Jadi, jika dilihat dari aspek penyelenggaraan data dan perkakasan pasti akan lebih efisien.

9. Sokongan Banyak Bahasa Pengaturcaraan

Linux mempunyai banyak sokongan untuk bahasa pengaturcaraan. Bermula dari C / C ++ , Java , PHP , Ruby , Python , Perl dan banyak lagi. Berjuta-juta baris kod telah ditulis untuk aplikasi Linux, biasanya juga dengan cara yang sangat modular. Ini memungkinkan untuk disatukan ke dalam karya yang sangat pelbagai.

10. Alat Peretasan Lengkap

Sebagai penggodam pastinya tidak terlepas dari nama aktiviti penggodaman dan retak. Linux juga mempunyai alat peretasan yang sangat lengkap dan kemampuan aplikasinya juga boleh dikatakan tahap yang lebih canggih. Alat Penggodaman merangkumi John the Ripper , NMAP , Nessus , Wireshark , Etherape , Kismet , TCPDump , Firestarter , THC Hydra , dan Dsniff .

Itulah sebabnya mengapa penggodam memilih Linux daripada Windows atau OS lain. Masih banyak kelebihan Linux. Anda boleh menggunakan Linux untuk pelbagai tujuan. Terdapat banyak pengedaran Linux yang tersedia. Anda boleh memilih yang sesuai dengan keperluan anda.

Artikel Berkaitan