6 Pengubahsuaian Android Lanjutan Ini Boleh Dilakukan Tanpa Root

Lalu, bagaimana cara mengubah Android tanpa perlu melakukan rooting? Walaupun tidak banyak, ada beberapa pengubahsuaian tanpa rooting yang boleh anda cuba pada telefon pintar Android anda. Apakah pengubahsuaian ini? Perbincangan berikut.

Telefon pintar Android adalah peranti yang telah menjadi sangat popular kerana ciri dan faedahnya dalam kehidupan kita. Dari saat anda berehat, dalam perjalanan ke aktiviti anda di tempat kerja, anda tidak dapat melepaskan diri dari telefon pintar Android anda. Selain itu, sistem operasi Android yang disematkan juga membolehkan pengguna melakukan pelbagai modifikasi sekiranya ciri yang ada kurang memuaskan.

Malangnya, kebanyakan pengubahsuaian ini hanya dapat dilakukan apabila pengguna melakukan rooting pada telefon pintar Android mereka. Sudah tentu tidak semua pengguna ingin melakukan rooting kerana risiko kehilangan jaminan. Lalu, bagaimana cara mengubah Android tanpa perlu melakukan rooting? Walaupun tidak banyak, ada beberapa pengubahsuaian tanpa rooting yang boleh anda cuba pada telefon pintar Android anda. Apakah pengubahsuaian ini? Perbincangan berikut.

BACA JUGA
  • Cara Menjadikan Audio Telefon Pintar yang Hebat dan Sejuk seperti Dolby Atmos
  • 5 Cara Meretas Android yang Boleh Dilakukan tanpa Rooting

6 Pengubahsuaian Android Lanjutan Ini Boleh Dilakukan Tanpa Root

1. Pasang Kad Google Now

Foto: paulciano.org

Salah satu ciri menarik yang dipersembahkan oleh Google pada Android versi 6.0 adalah ciri Google Now Card yang merupakan aplikasi berbentuk kad yang akan memaparkan pelbagai maklumat seperti aplikasi cuaca, keadaan lalu lintas, skor perlawanan, dan pelbagai maklumat lain dengan serta-merta.

Sudah tentu, bagi anda pengguna Android versi KitKat dan Lollipop , anda pasti akan menganggap bahawa ciri ini tidak akan tersedia untuk anda padahal sebenarnya anda boleh memasang sendiri ciri ini pada mana-mana versi Android. Anda hanya perlu memasang aplikasi Nova Laucher dan aplikasi Nova Google Companion .

2. Pasang ROM Custom

Foto: makeuseof.com

Sekiranya anda enggan melakukan root pada telefon pintar anda, memasang Custom ROM (aka TWRP) boleh menjadi pilihan yang tepat. Dengan Custom ROM, anda dapat melakukan pelbagai modifikasi pada telefon pintar Android anda.

Berikut adalah langkah-langkah untuk memasang TWRP melalui ADB :

  • Pasang SDK Android (digabungkan dengan Android Debug Bridge) dan aktifkan USB Debugging di bahagian Tetapan kemudian pilih Pilihan Pembangun .

  • Muat turun TWRP dan buka folder tempat anda menyimpan fail TWRP.img dan kemudian jalankan CMD.

  • Sambungkan telefon pintar anda ke komputer tempat anda memasang SDK Android .

  • Seterusnya taipkan arahan berikut berturut-turut .

[code] pemuat but semula adb reboot [/ code]

[code] pemulihan kilat fastboot twrp-2.8.xx-xxx.img [/ code]

Dalam coretan kod di atas, pastikan nama fail TWRP img anda sesuai dengan nama yang anda taipkan di CMD, kemudian akhiri proses pemasangan dengan mengetik perintah berikut:

[code] but semula fastboot [/ code]

Tunggu proses reboot selesai, dan sekarang TWRP telah dipasang pada telefon pintar Android anda.

3. Lakukan Back Up Penuh

Foto: play.google.com

Menyandarkan data telefon pintar anda tentunya merupakan perkara yang sangat penting sekiranya telefon pintar anda dijangkiti perisian hasad atau hilang. Baiklah, tentu saja jika anda mempunyai rooting, anda dapat membuat sandaran dengan mudah dengan pelbagai aplikasi yang tersedia seperti Titanium Back Up .

Lalu bagaimana jika anda tidak mahu melakukan rooting tetapi masih mahu dapat membuat back up dengan mudah? Sekarang, kerana anda telah memasang TWRP, maka anda boleh mencuba aplikasi bernama Helium yang tersedia di Playstore untuk membuat cadangan penuh.

4. Ubah Resolusi Skrin

Satu perkara menarik yang dapat anda lakukan dengan telefon pintar Android anda dan tanpa memerlukan rooting adalah menukar resolusi skrin telefon pintar Android anda. Caranya adalah seperti berikut:

  • Pasang aplikasi DPI Checker terlebih dahulu.

  • Pasang SDK Android (digabungkan dengan Android Debug Bridge) dan aktifkan USB Debugging di bahagian Tetapan kemudian pilih Pilihan Pembangun .

  • Sambungkan telefon pintar anda ke komputer dan buka CMD kemudian ketik perintah seperti yang ditunjukkan di bawah ini untuk mengubah resolusi skrin telefon pintar anda (ubah nombor resolusi seperti yang anda inginkan antara 480 hingga 1080).

Foto: androidpit.com

5. Matikan Bloatware

Foto: digitaltrends.com

Walaupun anda tidak dapat menyingkirkan bloatware tanpa root, anda masih boleh mematikan bloatware yang terus berjalan di latar belakang sistem Android anda dengan mengakses Tetapan kemudian mengakses bahagian Aplikasi dan memilih Nonaktifkan .

Anda juga dapat menyembunyikan bloatware dengan menggunakan ADB yang telah anda pasang bersama dengan Android SDK. Anda hanya perlu menyambungkan telefon pintar anda ke komputer yang telah dipasang ADB, kemudian ketik perintah berikut.

[code] pakej senarai pm adb shell [/ code]

[code] shell adb pm hide [nama pakej] [/ code]

6. Tingkatkan Kualiti Bunyi Telefon Pintar Android

Kerana anda telah memasang TWRP, anda juga dapat meningkatkan kualiti suara telefon pintar Android anda tanpa root. Bagaimana untuk? Anda hanya perlu memasang sejumlah aplikasi pengubahsuaian seperti Ainur Nero dan Viper4Android .

Aplikasi Audio & Video Viper DOWNLOAD

Anda juga boleh mencuba aplikasi yang disebut Equalizer FX, yang merupakan salah satu aplikasi equalizer percuma terbaik di Playstore dan pastinya tidak memerlukan akses root.

Foto: play.google.com

Itulah 6 helah pengubahsuaian yang boleh anda lakukan tanpa perlu melakukan rooting Android , semoga bermanfaat dan semoga berjaya. Walaupun anda tidak memerlukan root, anda masih perlu memasang Android SDK dan ADB dan Custom Recovery agar semua helah di atas dapat berfungsi. , pastikan anda meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan