MicroSD Tidak Boleh Memformat Android? Lakukan ini secepat mungkin!

Sekiranya demikian, apa yang harus dilakukan? Tenang, Jaka memberi anda cara yang harus anda lakukan ketika microSD tidak dapat diformat Android.

Sebilangan besar produk telefon pintar Android dilengkapi dengan slot microSD, jadi anda boleh menambahkan lebih banyak simpanan ke storan anda. Ini digunakan supaya anda dapat menyimpan lebih banyak fail seperti foto, muzik, video, dan sebagainya.

Tetapi, itu tidak bermaksud dengan menggunakan microSD anda boleh merasa selamat begitu sahaja. Terdapat banyak keadaan di mana anda tidak dapat memformat pada ponsel Android anda. Sekiranya demikian, apa yang harus dilakukan? Tenang, Jaka memberi anda cara yang harus anda lakukan ketika microSD tidak dapat diformat Android.

BACA JUGA
  • FAT32, NTFS, exFAT, Format yang manakah Partition Hard Drive Terbaik?
  • FlashDisk Tidak Dapat Diformat? Penyelesaian ini, Mudah dan PERCUMA!
  • Perbezaan antara Format dan Format Pantas, Mana Yang Lebih Baik?

MicroSD Tidak Boleh Memformat Android? Lakukan ini secepat mungkin!

Benar, kebanyakan pengguna Android masih mengalami masalah microSD yang tidak dapat diformat oleh Android. Oleh itu, melalui artikel ini, Jaka memberikan langkah-langkah yang tepat untuk mengatasinya.

Langkah Mengatasi MicroSD Tidak Dapat Diformat oleh Android

  • Sekiranya anda tidak dapat memformat microSD di Android, mungkin microSD anda rosak. Oleh itu, anda hanya cabut microSD dan sambungkan ke komputer.
  • Setelah menyambungkan microSD ke PC menggunakan pembaca kad, pastikan memori tersebut benar-benar dibaca di PC anda.
  • Kemudian, masukkan Komputer Saya . Lihat pemacu memori anda, dan klik kanan pada microSD yang telah anda sambungkan. Kemudian, pilih Format .
  • Nah, inilah banyak peristiwa yang sering kali salah. Setelah anda melakukan perkara di atas, akan ada paparan yang menunjukkan Sistem Fail . Sekarang, ubah ke FAT32 . Seterusnya, klik Mula dan selesai.

Dengan cara ini, microSD anda dapat digunakan lagi pada telefon pintar Android kegemaran anda. Jadi, jika ada masalah microSD yang tidak dapat diformat Android nanti, anda tahu apa yang harus dilakukan? Kongsi pendapat anda melalui ruangan komen di bawah!

Artikel Berkaitan