Inilah 3 Aplikasi Yang Menjadikan Telefon Pintar Anda Anti Lambat

Dari sekian banyak aplikasi pembersihan cache, menurut JalanTikus terdapat tiga aplikasi yang berfungsi paling baik.

Salah satu sebab telefon pintar anda lambat adalah kerana pengumpulan fail yang tidak diperlukan dalam telefon pintar anda, salah satunya adalah memori cache. Bagi anda yang tidak tahu, cache memori adalah tempat menyimpan data buat sementara waktu untuk mempercepat prestasi ketika membuka aplikasi tertentu.

Malangnya, lokasi cache memori itu sendiri sukar dijangkau, jadi mungkin juga sukar untuk dihapus. Namun, di Google Play sendiri banyak aplikasi tersedia yang menawarkan ciri untuk membersihkan cache memori. Dari sekian banyak aplikasi pembersihan cache, menurut JalanTikus terdapat tiga aplikasi yang berfungsi paling baik.

BACA JUGA
  • Adakah Membuang Cache Menghilangkan Data? Berikut adalah 5 fakta
  • Bukan Sampah, Cache pada Telefon Pintar dan Komputer Ternyata Sangat Penting!
  • Ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk mengatasi kesalahan aplikasi Android

3 Aplikasi yang Menjadikan Telefon Pintar Anda Anti-perlahan

1. Pembantu Rumah SD

SD Maid adalah aplikasi pembersihan cache yang juga mempunyai beberapa ciri tambahan berguna lain. Salah satunya ialah membersihkan fail dan folder yang ditinggalkan oleh aplikasi yang anda nyahpasang. Selain itu, SD Maid juga menawarkan fitur untuk mencari fail yang sama sehingga tidak memakan memori. '

Kelebihan lain adalah, SD Maid mempunyai paparan yang ringkas dan mudah diakses. Aplikasi ini juga dapat mengakses storan tempatan dengan memerlukan akses root. Dengan versi Pro, SD Maid juga dapat melakukan pengimbasan berjadual dan pembersihan cache sehingga telefon pintar anda tidak lambat lagi.

DOWNLOAD Gelapkan Aplikasi Pembersihan & Tweaking

2. Fail Pergi (Beta)

Akhirnya Google mengeluarkan aplikasi pengurus fail terbarunya yang mempunyai pelbagai ciri berguna. Selain berguna untuk pengurus fail, Files Go juga dapat membersihkan cache dan penyimpanan telefon pintar anda . Aplikasi ini juga akan memantau penggunaan aplikasi dan mengesyorkan anda aplikasi yang harus dicopot pemasangannya karena jarang digunakan.

Files Go juga akan memberitahu anda jika memori telefon pintar anda mulai hampir habis . Dan hebatnya, aplikasi ini mempunyai ciri-ciri seperti AirDrop di iOS, iaitu pemindahan data menggunakan Bluetooth dan Wi-Fi Direct.

Sayangnya, kerana Files Go masih dalam Beta, aplikasi ini masih terasa ketinggalan dan mempunyai banyak bug. Tetapi menurut JalanTikus aplikasi ini sangat sesuai untuk anda yang agak bosan kerana mempunyai antaramuka yang sangat mudah diakses.

Utiliti Apl Google LLC DOWNLOAD

3. CCleaner

Piriform sebagai pembuat aplikasi CCleaner di desktop juga memiliki versi untuk telefon pintar Android. CCleaner untuk Android juga mempunyai fitur yang tidak jauh berbeda dengan versi PC, iaitu membersihkan cache dan penyimpanan. Anda juga dapat menyahpasang aplikasi dengan cepat dengan aplikasi ini.

Yang menarik dari aplikasi ini ialah, anda juga dapat menyahpasang aplikasi lalai atau biasa disebut Bloatware tanpa meminta akses root. Antaramuka juga kelihatan ringkas dan senang difahami.

Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking

Itulah tiga aplikasi yang, menurut JalanTikus, adalah yang terbaik untuk membersihkan telefon pintar anda. Sekiranya anda mempunyai aplikasi cadangan untuk membersihkan telefon pintar anda, sila tuliskannya di ruangan komen.

Artikel Berkaitan