Cara membasmi Virus Trojan yang paling ganas di Android

Apa itu virus trojan? Mengikuti ancaman virus trojan yang dahsyat, bagaimana mencegah dan bagaimana membasmi virus trojan yang ganas di Android.

Perisian berniat jahat atau biasa disebut perisian hasad (perisian hasad) terus berkembang dengan cepat dan semakin ganas. Tidak hanya di komputer, hari ini ancaman virus Trojan di Android sangat nyata dan tidak boleh dipandang remeh. Oleh itu, Jaka ingin membincangkan bagaimana membasmi virus trojan yang paling ganas di Android.

Virus Trojan itu sendiri semakin canggih, di mana ia boleh memuat turun secara diam-diam ke telefon pintar Android mangsa.

Akibatnya berbeza dari pencurian data, seperti mengumpulkan sejarah panggilan, mesej teks, hingga mencuri maklumat dari kad bank, dan mengintip anda. Hebat bukan?

BACA JUGA
 • Inilah Bahaya Virus Trojan dan Cara Menghilangkannya
 • Cara Memeriksa Akaun Google yang Dijangkiti Gooligan Malware
 • Sekiranya Semasa Mengecas Anda Melihat Iklan 'DU' Malware, Nyahpasang Aplikasi Ini

Cara Mencegah dan Membasmi Virus Trojan Ganas di Android

Apa itu Virus Trojan?

Sumber gambar: Foto: Technfactsworld

Trojan virus penceroboh adalah sebahagian daripada perisian berniat jahat yang terdiri daripada fungsi yang tujuannya tidak diketahui, tetapi secara umum mempunyai sifat yang merosakkan . Walaupun tidak memberi kesan langsung, potensi bahaya jauh lebih besar.

Menyebarkan Trojan Virus

Sumber gambar: Foto: Iconfinder

Trojan dapat memasuki Android melalui beberapa cara dan dari pelbagai sumber yang kurang dipercayai di internet.

Secara umum, Trojan berasal dari aplikasi yang dimuat turun dari internet, terutamanya perisian percuma atau shareware yang mencurigakan dan tidak berasal dari laman web asal.

Bahaya Virus Trojan

Sumber gambar: Foto: Ibtimes

Sekiranya telefon pintar dijangkiti virus Trojan dan telah dikendalikan oleh penyerangnya, maka beberapa kemungkinan dapat terjadi. Sebagai contoh, virus trojan dengan nama NetBus boleh melakukan banyak perkara ke telefon pintar yang telah dikendalikan, seperti:

 • Memadamkan fail
 • Hantar dan ambil fail
 • Jalankan aplikasi
 • Lihat atau tutup aplikasi yang sedang berjalan
 • Lihat apa yang sedang ditaip
 • Sehingga anda mematikan telefon pintar

Contoh di atas hanyalah bahagian yang boleh dilakukan oleh virus trojan. Virus trojan lain mungkin mempunyai fungsi yang berbeza dan mungkin lebih berbahaya dan lebih sukar dikesan.

Menjadi perisik

Sumber gambar: Foto: Mencegah

Tidak hanya merosakkan, virus Trojan juga dapat digunakan sebagai alat pengintip. Data yang disadap dalam bentuk data peribadi dan maklumat sensitif. Seperti:

 • Maklumat kad kredit
 • Projek Kerja (dokumen kerja)

Cara Mengelakkan Virus Trojan di Android

Beberapa cara dapat dilakukan untuk mengelakkan dijangkiti virus Trojan. Salah satu cara yang biasa untuk virus Trojan menjangkiti sistem adalah dengan memintas fail yang dimuat turun.

Berikut adalah langkah-langkah lengkap dan termudah untuk mencegah virus Trojan:

 • Jangan aktifkan " Sumber tidak diketahui " atau sumber tidak diketahui dalam tetapan Android anda. Lebih baik memuat turun aplikasi secara langsung dari Google Play Store.
 • Baca ulasan pengguna aplikasi . Play Store semestinya tempat paling selamat untuk memuat turun aplikasi, tetapi masih boleh ditipu. Atas sebab ini, lebih baik membaca ulasan daripada pengguna lain mengenai aplikasi yang akan anda muat turun.
 • Sekiranya anda perlu memuat turun aplikasi dari gedung aplikasi pihak ketiga, pilih laman web yang boleh dipercayai untuk dimuat turun. Jangan sekali-kali memuat turun secara sembarangan dari seseorang atau laman web yang tidak boleh anda percayai.
 • Urus kebenaran, terutamanya aplikasi yang anda muat turun dari luar. Sebaiknya tetapkan kebenaran yang diminta oleh aplikasi secara manual.

Untuk petua yang lebih lengkap, baca artikel berikut:

LIHAT ARTIKEL

Cara menyingkirkan virus Trojan di Android

Sumber foto: Foto: Android PIT

Untuk komputer, membuang virus Trojan memerlukan waktu yang cukup lama, dan pemahaman tentang apa yang harus dilakukan. Nasib baik, pada Android lebih mudah.

Langkah pertama dan paling mudah untuk membuang virus Trojan adalah seperti berikut:

 • Bersihkan dengan tetapan semula kilang
 • Penggunaan antivirus terbaik di Android

Sementara itu, untuk membasmi virus Trojan pada komputer berasaskan Windows, baca artikel berikut;

LIHAT ARTIKEL

Kesimpulannya

Bahaya virus trojan sangat nyata, baik untuk pengguna komputer dan pengguna telefon pintar Android. Penting untuk memahami apa itu virus trojan, cara kerjanya, cara mencegahnya, dan juga bagaimana membasmi virus trojan yang paling ganas di Android.

Kongsi pendapat anda! Baca juga artikel mengenai perisian hasad atau penulisan dari perisian hasad lain.

Artikel Berkaitan