Cara Mengaktifkan Kad Telkomsel Mati, Boleh Hidup Lagi!

Adakah cara untuk mengaktifkan kad Telkomsel yang telah mati? Sebenarnya boleh, geng! Inilah panduannya!

Pada dasarnya, semua kad perkhidmatan selular mempunyai tempoh sah dalam jangka masa yang terhad. Sekiranya kad jarang digunakan atau tidak diisi dalam masa tertentu, maka ada kemungkinan kad akan dinyahaktifkan .

Ini juga berlaku pada kad Telkomsel. Sudah tentu kematian / kehilangan nombor telefon anda sangat mengganggu komunikasi anda, sama ada dengan keluarga anda, orang yang anda gemari atau rakan sekerja anda sendiri.

Baiklah, apa yang harus dilakukan sekiranya perkara seperti ini berlaku? Adakah cara untuk mengaktifkan kad Telkomsel yang telah mati? Tenang, geng, jawapannya boleh! Lihat ulasan Jaka berikut di bawah!

 • Cara Mengaktifkan Kad Telkomsel Mati (Cara Terkini pada 2020)
 • Ciri-ciri Kad Telkomsel Mati / hangus

  Sumber gambar: caranecom

  Mengapa kad Simpati Telkomsel terbakar dan tidak dapat digunakan lagi? Seperti yang dijelaskan Jaka di atas, kad perkhidmatan selular mempunyai tempoh aktif yang terhad.

  Sudah tentu, tempoh aktif dapat dilanjutkan jika anda membeli dan menambah jumlah kredit tertentu, biasanya bermula dari 7 hari, 14 hari, 1 bulan, 3 bulan, bahkan hingga 1 tahun, bergantung pada jumlah nominal penambahan kredit.

  Sekiranya anda tidak mengisinya dengan kredit, biasanya kad atau SIMcard akan memasuki masa tenggang. Sekiranya sehingga tempoh rahmat anda belum mengisinya, penyedia selular, dalam hal ini Telkomsel, tidak mempunyai pilihan lain selain menyahaktifkannya .

  Apakah ciri kad Telkomsel yang tidak lagi aktif? Berikut adalah tanda yang paling ketara.

  • Tidak dapat membuat atau menerima panggilan telefon .
  • Tidak dapat menghantar dan menerima SMS .
  • Isyarat hilang, biasanya gambar silang akan muncul pada ikon isyarat pengendali.
  • Kad SIM tidak dapat dibaca oleh peranti telefon pintar, biasanya tidak ada ikon isyarat operator yang akan muncul.

  Kad nombor mati pasti akan membuat anda tidak selesa, terutamanya jika nombor kenalan anda masih disimpan di SIMcard .

  Jadi, bagaimana saya mengaktifkan kad Sympathy Tsel, yang sudah mati? Jaka akan menerangkan secara terperinci di bawah. Sila baca dengan teliti agar saya tidak tersalah dan PHP!

  Cara Mengaktifkan Kad Telkomsel Mati (Cara Terkini pada 2020)

  Bolehkah kad permulaan Telkomsel US Simpati, yang mati, tidak aktif, hangus atau disekat, masih boleh diaktifkan lagi? Jaka akan menjawab YA BOLEH . Cuma kaedah mengaktifkannya berbeza bergantung kepada mengapa kad anda telah luput atau mati

  Sudah tentu, cara mengaktifkan kad Telkomsel yang mati kerana sudah lama tidak dicaj akan berbeza dengan cara mengaktifkan kad Telkomsel yang disekat .

  Jadi, bagaimana anda mengaktifkan kad Telkomsel yang telah mati? Berikut ini adalah panduan untuk mengaktifkan kad Simpati Telkomsel yang boleh anda ikuti.

  1. Tempoh Rahmat kurang dari 15 hari

  Sumber gambar: Liputan 6

  Berdasarkan hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Jaka, selagi kad anda masih memasuki masa tenggang kurang dari 15 hari , maka kad Telkomsel anda masih dapat diaktifkan kembali.

  Sekiranya sudah lebih dari 15 hari tetapi masih belum genap sebulan setelah masa tenggang, maka kemungkinan jumlahnya diaktifkan menjadi lebih kecil. Tetapi ia masih berfungsi, dengan syarat anda menyebutkan sebab mendesak mengapa, geng.

  Sekiranya sudah melebihi satu bulan atau lebih dari masa tenggang, kad nombor Telkomsel anda tidak akan diaktifkan lagi kerana telah dihapus oleh sistem, apa pun alasannya. Tidak dapat tidak, anda mesti membeli kad pemula yang baru .

  2. Hubungi Pusat Panggilan Telkomsel

  Sumber foto: keinginan

  Seperti yang dinyatakan Jaka di atas, jika ternyata tempoh rahmat kad Telkomsel anda masih kurang dari 15 hari, maka anda boleh mengaktifkannya. Caranya, anda pertama kali menghubungi Telkomsel Call Center di 0807 1 811 811 atau anda juga boleh menghubungi di 188 .

  Kemudian, anda boleh menyatakan masalah anda secara terperinci kepada perkhidmatan pelanggan (CS) yang berfungsi. Langkah ini dapat dilakukan, terutama jika anda masih belum sempat sampai ke GraPARI terdekat.

  Biasanya, CS Telkomsel masih akan meminta anda datang ke GraPARI untuk mengurusnya secara langsung. Namun, dengan menghubungi CS Telkomsel, anda dapat memberitahu penyedia terlebih dahulu bahawa nombor anda yang tidak aktif masih digunakan dan akan segera diaktifkan.

  3. Pergi ke GraPARI Telkomsel

  Sumber gambar: Cellular. ID

  Sama seperti anda mahu menaik taraf atau mengganti kad Telkomsel dari 3G ke 4G, anda mesti pergi ke GraPARI Telkomsel untuk menjaga kad nombor anda yang tidak aktif. Jadi, tidak ada cara lain untuk mengaktifkan kad Simpati Tsel selain datang ke GraPARI ya, geng!

  Apa yang perlu dibawa? Cukup bawa KTP dan Kad Keluarga anda, ingat biasanya penyedia akan memadankan data anda atau mendaftarkannya sesuai dengan peraturan Pemerintah.

  Anda boleh mendapatkan perkhidmatan ini secara percuma, kecuali anda dipaksa untuk menjaga kad permulaan kerana nombor lama anda telah memasuki masa tenggang dengan membayar Rp . 25.000,00 .

  Adakah cara lain?

  Jaka juga menemui cara untuk mengaktifkan kad Telkomsel yang telah mati dengan modem. Namun, setelah penyelidikan Jaka, ternyata kaedah ini tidak berjaya , geng.

  Kesimpulannya, satu-satunya cara untuk menyimpan kad anda adalah dengan menghubungi penyedia Telkomsel secara langsung. Tidak boleh dengan cara lain.

  Oleh itu, Jaka mengingatkan anda untuk terus melanjutkan tempoh aktif kad Telkomsel anda. Anda tidak mahu mengganggu anda kerana nombor anda tidak aktif dan tidak dapat digunakan untuk berkomunikasi?

  Itulah penjelasan Jaka mengenai cara mengaktifkan kad Telkomsel terbaru yang telah meninggal dunia pada tahun 2020. Jaka mengingatkan bahawa garis panduan di atas mungkin berubah dengan dasar Telkomsel. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Telkomsel atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan