Inilah Cara Membuat Status di WhatsApp dengan Mudah

Seronok bukan? Malangnya, masih banyak pengguna WhatsApp yang belum tahu. Oleh itu, Jaka membincangkan cara membuat status dengan mudah di WhatsApp.

Setelah Facebook diambil alih pada tahun 2014, aplikasi pesanan paling popular di dunia, WhatsApp menjadi lebih "berwarna". Kerana, terdapat begitu banyak ciri baru yang disertakan Facebook ke WhatsApp untuk memanjakan penggunanya.

Kini yang terbaru bertajuk "Status". Sekiranya selama ini status WhatsApp hanya dalam bentuk tulisan ringkas, ciri kemas kini status ini membolehkan anda memaparkan gambar, video pendek, atau GIF sebagai status. Tetapi, statusnya tidak kekal dan akan hilang dalam 24 jam .

Seronok bukan? Malangnya, masih banyak pengguna WhatsApp yang belum tahu. Oleh itu, Jaka membincangkan cara membuat status dengan mudah di WhatsApp.

BACA JUGA
 • 5 Masalah dengan WhatsApp dan Kaedah Berkesan untuk Mengatasinya
 • HEBAT! Ciri Baru WhatsApp Boleh Membatalkan Mesej Sebelum Membaca
 • Wah! Ciri Baru WhatsApp Dapat Mengesan Lokasi Rakan-rakan dalam Masa Nyata

Cara Membuat Status di WhatsApp dengan Mudah

Mirip dengan Snapchat dan Instagram Stories

Bukan rahsia lagi bahawa Facebook sering meniru ciri Snapchat , setelah syarikat permulaan menolak tawaran pemerolehan 3 bilion dolar dari Facebook.

Sebelumnya, Facebook telah membuat klon Snapchat bernama Poke tetapi gagal di pasaran. Nah, usaha terbaru termasuk aplikasi Flash , fitur Cerita di Instagram, dan fitur "Status" di WhatsApp.

Cara Membuat Status di WhatsApp

Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN

Keasyikan ciri Status di WhatsApp adalah bukan sahaja video biasa dirakam, tetapi anda juga dapat menggilapnya seperti menambahkan pelekat, teks, dan coretan. Bagaimana membuatnya?

 • Pertama, pastikan anda telah mengemas kini aplikasi WhatsApp ke versi terbaru. Kemas kini boleh dilakukan melalui Google Play Store (Android) atau App Store (iOS).
 • Sekarang buka aplikasi WhatsApp. Anda akan menemui empat tab baru di bahagian atas iaitu tab "ikon kamera" di paling kiri, diikuti oleh tab yang berbunyi "Sembang", "Status" dan "Panggilan".
 • Sekarang anda boleh membuat status di WhatsApp melalui tab ikon kamera atau tab Status. Aplikasi akan segera membuka kamera untuk menangkap momen atau merakamnya dengan had jangka masa 35 saat.
 • Anda juga dapat menggunakan foto, video pendek, atau GIF yang tersimpan di telefon pintar anda.
 • Jangan lupa mengeditnya sebelum memuat naik kandungan anda. Anda boleh memotong, menempelkan pelekat, menulis teks, dan membuat coretan. Apa sahaja yang anda mahu letakkannya, seret dan cubit untuk membesarkan atau mengurangkan ukuran teks dan pelekat.
 • Buat status menarik atau terpulang kepada anda dan hantar.

Kesimpulannya

Oh ya, anda juga boleh memilih untuk menjadikan kandungan status dapat dilihat oleh semua kenalan di WhatsApp atau hanya untuk kenalan tertentu. Ini dapat dilakukan melalui tetapan WhatsApp di "Status Privasi". Bagaimana:

 • Lawati skrin Status.
 • Ketik Butang Menu> Status privasi.
 • Pilih siapa yang dapat melihat kemas kini status anda.
LIHAT ARTIKEL

Sekiranya anda ingin melihat kandungan status yang dikongsi oleh rakan, anda boleh membuka tab "Status". Klik "Status saya" untuk melihat berapa banyak orang yang melihat status anda.

Harus diingat, statusnya hanya bertahan 24 jam. Tetapi anda juga boleh menghapus kemas kini status secara manual, bagaimana:

 • Lawati skrin Status.
 • Ketik tiga titik di sebelah Status Saya> ketik dan tahan kemas kini status anda.
 • Ketik ikon tong sampah> Padam.

Itulah cara membuat status dengan mudah di WhatsApp. Ringkas bukan? Semoga berjaya dan sampaikan pendapat anda di ruangan komen. Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan