Kaedah Mudah Menukar MicroSD Ke Memori Dalaman

Memori dalaman anda hampir habis? Nampaknya ada cara untuk menukar MicroSD menjadi memori dalaman, anda tahu! Kaedahnya juga sangat mudah.

Setiap kali anda memuat turun aplikasi, pastinya pemasangan akan disimpan ke memori dalaman . Dengan memori dalaman yang terhad, kebebasan anda untuk menyimpan sesuatu juga dibatasi oleh kapasiti memori anda yang besar.

Namun, semuanya dapat ditipu dengan menggunakan MicroSD jika telefon pintar anda mempunyai slot. Sebenarnya, sekarang Google membenarkan anda memilih MicroSD anda menjadi memori mudah alih atau sebahagian memori dalaman .

BACA JUGA
  • 4 Cara Mudah Membuat MikroSD Bebas dari Peretasan
  • Cara Memilih MicroSD yang Tepat untuk Telefon Pintar Android
  • Cara Memasang Kad SIM dan Mikro SD Secara Serentak pada Telefon Pintar Hybrid Slot

Cara Menukar MicroSD Ke Memori Dalaman

Sekiranya anda mempunyai telefon pintar dengan sistem operasi Android 6.0 Marshmallow ke atas, anda boleh menggunakan ciri yang dapat mengubah MicroSD menjadi memori dalaman . Nanti MicroSD akan dilayan sama seperti memori dalaman.

Maksudnya, Anda dapat memasang aplikasi dan menyimpan data aplikasi dalam memori, bahkan aplikasi yang memiliki widget dan proses latar belakang. Kemudian, jika anda menetapkan MicroSD ke memori dalaman, MicroSD tidak akan dapat dibaca oleh peranti lain.

Kali ini, JalanTikus akan berkongsi cara menukar MicroSD menjadi memori dalaman . Dengarkan saja, kawan!

Cara Menukar MicroSD Ke Memori Dalaman Mudah Alih Android

Sekiranya anda merancang untuk mengubah MicroSD menjadi memori dalaman, pertama anda perlu memperhatikan kualiti MicroSD itu sendiri. Pastikan memori yang anda gunakan adalah kad SD dengan kelajuan yang mencukupi, seperti kelas MicroSD 10.

Ini semua kerana jika anda menggunakan MicroSD dengan harga rendah tetapi kelajuan rendah, ini akan menghalang proses telefon bimbit anda untuk membaca memori. Ini sebenarnya melambatkan telefon pintar anda yang anda tahu!

Sekarang, kita memasuki tahap mengubah MicroSD menjadi memori dalaman. Pertama, masukkan MicroSD yang ingin anda ubah, kemudian pilih Persediaan dan pilih Gunakan sebagai storan dalaman .

Harap maklum, setelah anda memilih untuk menukar MicroSD ke memori dalaman, telefon bimbit anda akan memformat semula MicroSD anda secara automatik. Oleh itu, jika terdapat fail penting, alihkannya terlebih dahulu.

Kemudian anda dapat memilih untuk memindahkan foto, fail, dan beberapa aplikasi untuk dipindahkan ke memori terbaru. Tetapi, jika anda ingin melakukannya kemudian, anda dapat mengaksesnya melalui Tetapan> Penyimpanan & USB , pilih pemacu , ketuk butang menu , dan pilih Migrasikan data .

LIHAT ARTIKEL

Cara membatalkannya

Sekiranya anda ingin mengubah fikiran dan ingin menukar MicroSD yang telah menjadi memori dalaman untuk dikembalikan ke memori mudah alih, anda boleh melakukannya dengan mudah yang anda tahu. Anda hanya perlu pergi ke Seting> Storage & USB .

Kemudian tekan MicroSD yang ingin anda ubah menjadi memori mudah alih, ketuk butang menu dan pilih Format sebagai mudah alih . Proses ini akan memadamkan kandungan pada MicroSD. Betul-betul senang kan?

Itulah cara untuk menukar MicroSD menjadi memori dalaman . Sebenarnya ciri ini sangat bagus untuk anda yang suka memasang banyak aplikasi tetapi dengan memori terhad. Walau bagaimanapun, ini akan menjadi masalah sekiranya MicroSD yang anda gunakan tidak terlalu pantas. Jadi, perhatikan terlebih dahulu sebelum menggunakan ciri ini.

Artikel Berkaitan