Ini Memahami RAID Cakera Keras Yang Boleh Membuat Begitu Cepat SSD

Diklaim menggunakan konfigurasi RAID, malah dapat mempercepat cakera keras secepat SSD. Wow, ini bermaksud kita tidak perlu membeli SSD yang mahal? Biar saya jelas, mari lihat!

Kini terdapat SSD sebagai kemas kini dari cakera keras. Namun, kerana harganya mahal, membuat cakera keras masih menjadi kegemaran hari ini.

Agar cakera keras tidak begitu kompetitif, kini terdapat konfigurasi RAID. Diklaim menggunakan konfigurasi ini, malah dapat mempercepat cakera keras secepat SSD. Wow, ini bermaksud kita tidak perlu membeli SSD yang mahal? Biar saya jelas, mari lihat!

BACA JUGA
  • Ciri Cakera Keras yang Rosak dan Cara Mengatasinya!
  • Memahami Mengapa Hard Disk Tidak Dapat Membaca Kapasiti Penuh!
  • 6 Kaedah untuk Mencegah Cakera Keras Komputer Rusak atau Buruk

Memahami Cakera Keras RAID Yang Boleh Membuatnya Secepat SSD

Sumber foto: Gambar: OCModShop

RAID bermaksud Redundant Array of Independent Disk . Dengan menggunakan teknologi ini, ia dapat berkongsi atau menggandakan data yang akan disimpan ke beberapa cakera keras.

Sebagai contoh, ada ukuran data 100, maka data dapat dibahagikan kepada 50 dan 50 untuk memasukkan dua cakera keras. Dengan kaedah seperti itu, ia akan dapat mencapai kelajuan hingga dua kali.

RAID sendiri mempunyai 7 konfigurasi. Tetapi umumnya yang paling biasa digunakan hanya dua, iaitu konfigurasi RAID 0 dan RAID 1. Bagaimana konfigurasi seperti, penjelasan berikut.

RAID 0 (Mod Pelucutan)

Untuk mengkonfigurasi RAID 0, minimum 2 cakera keras diperlukan. Konfigurasi RAID 0 ini kemudiannya akan menggabungkan banyak cakera keras, bermula dari kapasiti hingga kepantasannya.

Sumber foto: Gambar: Seagate

RAID 1 (Mod Pencerminan)

Untuk mengkonfigurasi RAID 1, sama seperti sebelumnya anda memerlukan sekurang-kurangnya 2 cakera keras. Tetapi tidak seperti RAID 0, RAID 1 tidak akan menggabungkan cakera keras. Tetapi buat sandaran jika cakera keras utama rosak.

Sumber foto: Gambar: Seagate

Rupa-rupanya ada cara untuk meningkatkan kelajuan cakera keras. Sekiranya platform anda menyokong konfigurasi RAID, anda boleh menggunakannya. Oh ya konfigurasi RAID juga boleh digunakan pada SSD. Selamat mencuba!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Hard Disk atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: ShutterStock

Artikel Berkaitan