3 Bahaya Memungut Telefon dari Nombor Tidak Diketahui

Jalantikus akan memberi alasan bahaya mengambil nombor telefon yang tidak diketahui, kerana banyak orang menyalahgunakan fungsi telefon.

Peranan telefon masih tidak dapat digantikan oleh aplikasi sembang. Masalahnya ialah walaupun banyak aplikasi sembang menawarkan fungsi panggilan telefon, perkhidmatan telefon langsung menggunakan nombor telefon tetap lebih stabil dan boleh dipercayai.

Tetapi malangnya sekarang ini semakin banyak orang menyalahgunakan fungsi telefon. Baiklah, JalanTikus akan memberi alasan bahaya mengambil nombor telefon yang tidak diketahui.

BACA JUGA
  • 7 Aplikasi Android Terbaik untuk Menyekat Panggilan Telefon dan SMS
  • 5 Cara Membuat Panggilan Palsu dari Telefon bimbit Anda
  • Telefon Pintar anda disadap? Lihat dengan kod rahsia ini!

Bahaya Memungut Nombor Telefon Tidak Diketahui

Adakah anda pernah menerima panggilan dari nombor yang tidak dikenali? Ia mesti kerap. Sekiranya demikian, jangan hanya mengambil telefon dari nombor yang tidak diketahui, betul:

1. Rawan Penipuan melalui Telefon

Tidak cukup melalui SMS, sebilangan orang yang tidak bertanggungjawab yang melakukan banyak penipuan melalui panggilan. Mereka membuat perbualan seprofesional mungkin, bahkan untuk memiliki pejabat. Tujuannya jelas, untuk memikat mangsa ke tempat mereka.

2. Kecurian Maklumat

Adakah anda pernah mendapat panggilan yang mengaku berasal dari perkhidmatan penyedia kad kredit? Mereka biasanya mengaku berasal dari pasangan untuk memberikan kad khas. Anehnya, mereka akan meminta nombor kad kredit anda dan juga nombor CVC anda.

Selain itu, ada juga yang meminta maklumat mengenai orang yang paling dekat dengan anda dan maklumat mengenai anda. Tujuan? Jelas mereka mencuri maklumat tentang anda untuk digunakan oleh mereka dalam melakukan penipuan.

LIHAT ARTIKEL

3. Setelah Dilantik, Nombor Anda Akan Disimpan

Banyak penjenayah berebut nombor untuk mencari sasaran. Setelah anda menerima panggilan dari nombor yang tidak jelas, mereka akan menyimpan nombor anda. Pada masa akan datang, mereka mungkin menghubungi anda lagi dengan mod baru.

Cara Mencegah Penipuan Telefon

Menakutkan betul dari asal usul panggilan yang tidak diketahui ini? Jadi jangan hanya mengangkat telefon ya. Untuk mengatasinya, cuba lakukan perkara berikut:

  • Pasang aplikasi TrueCaller. Aplikasi ini akan memaparkan setiap ID nombor yang memanggil ke nombor anda.
Aplikasi Produktiviti Sejati Scandinavia AB AB MUAT TURUN LIHAT ARTIKEL
  • Sekiranya anda telah mengambil nombor telefon yang tidak diketahui, tanyakan terlebih dahulu mengenai identiti beliau. Dan jangan jawab soalan jika anda mula bertanya maklumat yang anda rasa mencurigakan.

Pada hakikatnya, lebih bijak mengambil panggilan dari nombor yang tidak diketahui. Jangan sampai anda tertipu oleh unsur-unsur yang tidak bertanggungjawab ini.

Artikel Berkaitan