7 Anime Crossover Terbaik yang Harus Anda Tonton, Buat Twist Plot!

Pernah menonton crossover anime di mana pelbagai watak dari anime berkumpul? Jaka mempunyai cadangan terbaik dan paling huru-hara!

Filem Avengers: Endgame dari Marvel dianggap sebagai salah satu filem crossover terbaik kerana ia dapat mengumpulkan semua watak dari pelbagai filem lain.

Anime juga tidak mahu kalah, jadi ada banyak judul anime yang menyatukan beberapa watak dalam satu bingkai.

Nah, kali ini Jaka ingin memberi anda cadangan mengenai crossover anime terbaik yang boleh anda tonton, dijamin kelam-kabut!

 • Fairy Tail x Rave
 • Dream 9 Toriko & One Piece & Dragon Ball Z Super Kolaborasi Khas
 • Anime Crossover Lain. . .
 • Crossover Anime Terbaik

  Anime di bawah biasanya hanya muncul dalam satu episod khas atau untuk memperingati perayaan.

  Kemunculan beberapa watak dari anime yang berbeza pastinya menjadi semacam perkhidmatan peminat yang menyeronokkan.

  Jadi, crossover anime apa yang anda fikir paling baik?

  1. Ini Dunia Rumik: Ulang Tahun ke-50 Shonen Minggu Mingguan

  Sumber foto: Amazon

  Ditayangkan pada tahun 2008, It's a Rumic World: 50th Anniversary Weekly Shonen Sunday adalah anime khas yang menggabungkan watak-watak manga Rumiko Takahashi .

  Anime yang muncul adalah Urusei Yatsura , Ranma , dan tentu saja Inuyasha .

  Walaupun tempohnya sangat pendek, interaksi antara watak sangat menyeronokkan untuk ditonton.

  Fakta menarik, kita akan melihat bahawa suara Inuyasha dan Ranma terdengar sama. Ini boleh berlaku kerana mereka mempunyai seiyuu (pelakon suara) yang sama!

  2. Fairy Tail x Rave

  Sumber foto: YouTube

  Persilangan antara anime dan pengarang yang sama sering berlaku. Salah satunya adalah kerjasama antara Fairy Tail dan Rave .

  Kedua-duanya adalah karya terkenal Hiro Mashima . Dalam satu episod OVA, watak saling bertemu.

  Pada mulanya, mereka saling memusuhi sehingga menimbulkan pertempuran epik, sebelum akhirnya memahami bahawa mereka berada di kem yang sama.

  3. Dream 9 Toriko & One Piece & Dragon Ball Z Super Kolaborasi Khas

  Sumber gambar: IMDb

  Ingin melihat bagaimana protagonis berada di skrin yang sama? Jawapannya ialah Dream 9 Toriko & One Piece & Dragon Ball Z Super Collaboration Special .

  Dikeluarkan pada tahun 2013, tiga watak saling bersaing untuk mendapatkan daging yang paling jarang, Carat Sizzled Cattle. Siapa peserta? Toriko , Goku , dan Luffy !

  Crossover ini mempunyai dua episod, di mana episod pertama menunjukkan pertempuran antara mereka dan yang kedua kita akan melihat mereka bekerjasama melawan musuh.

  Anime Crossover Lain. . .

  4. Lupin III vs Detective Conan: The Movie

  Sumber gambar: Pangkalan Data Filem

  Peminat Detective Conan? Sekiranya demikian, anda mesti menonton filem crossover berjudul Lupin III lwn Detective Conan: The Movie .

  Dalam filem ini, kita akan melihat salah satu pencuri yang paling digemari, Lupin III , dan seorang detektif yang paling terkenal, Conan , bekerjasama untuk mencari pelaku pencurian permata.

  Mereka mengesyaki bahawa pencurian ini dilakukan oleh Kaito Kid . Cuma, anime ini mempunyai kelainan plot yang tidak dijangka!

  5. Karnival Phantasm

  Sumber gambar: IMDb

  Alam semesta yang dimiliki oleh anime The Fate terkenal kerana kejam dan penuh dengan pengkhianatan. Untuk menyegarkan diri, mungkin anda boleh menonton Karnival Phantasm yang satu ini.

  Anime crossover ini menyatukan watak-watak dari pelbagai francais yang dimiliki oleh TYPE-MO ON untuk melakukan aktiviti yang menyeronokkan seperti bermain kuiz.

  Anime ini mempunyai 12 episod dan cukup dikuasai oleh watak-watak dari anime Tsukihime dan Fate / Stay Night .

  Ingin melihat watak anime Sabre yang cantik dalam pakaian pembantu rumah? Anda boleh melihatnya di sini!

  6. CLAMP Crossover

  Sumber gambar: Zedge

  Jika dibandingkan dengan anime crossover lain, CLAMP Crossover mungkin merupakan anime yang menggabungkan banyak anime sekaligus.

  Secara keseluruhannya, terdapat 8 anime yang hadir di sini: Tsubasa Chronicle, xxxHolic, Cardcaptor Sakura, Darah-C, Chobits Kod Geass: Lelouch Hangyaku tidak, Kobato , dan X .

  Kerumunan watak dari pelbagai anime dalam crossover ini mungkin membuat anda sedikit bingung, tetapi masih menyeronokkan untuk ditonton!

  7. Kuartet Isekai

  Sumber foto: 9Gag

  Berbanding dengan crossover lain dalam senarai ini, Isekai Quartet adalah yang terbaru.

  Anime ini menampilkan watak-watak dari anime Isekai yang terkenal seperti Re: Zero, KonoSuba, Saga of Tanya the Evil , dan Overlord .

  Semua watak dipaparkan dalam bentuk chibi sehingga kelihatan comel. Mereka juga harus membiasakan diri dengan kehidupan sekolah yang ada.

  Itulah senarai anime crossover terbaik yang boleh dicadangkan oleh Jaka untuk anda. Boleh jadi, anime ini dibuat untuk meningkatkan populariti anime lain yang sebenarnya kurang popular.

  Sebenarnya masih banyak anime crossover yang belum disebutkan oleh Jaka. Contohnya, penampilan salah satu watak anime wanita terkuat, Arale , dalam anime Dragon Ball .

  Selain itu, anime Gintama dan Sket Dance juga bekerjasama. Genre anime komedi yang sama, tentunya crossover ini berlaku sangat lucu.

  Juga di anime Digimon dan Yu-Gi-Oh! , di mana watak-watak dari setiap siri berkumpul untuk mengalahkan lawan yang sangat sukar.

  Mana yang menjadi kegemaran anda? Adakah ada perkara yang belum disebutkan oleh Jaka? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan