10 Kemahiran yang WAJIB Dikuasai Sekiranya Anda Mahu Bekerja di Google

Sekiranya anda berharap untuk suatu hari ingin bekerja di Google, anda mesti mempelajari kemahiran yang akan dibincangkan di JalanTikus seterusnya.

Di Indonesia, ijazah sarjana muda sering dianggap sebagai syarat mutlak sebagai modal untuk berjaya. Seolah-olah tanpa ijazah akademik, peluang untuk bekerja di syarikat terkenal dan memulakan kerjaya yang menjanjikan ditutup rapat. Semua itu tidak sepenuhnya benar, malah Google, yang merupakan salah satu syarikat IT terbesar di dunia dan mempunyai pejabat yang bagus di Jakarta, tidak begitu peduli dengan ijazah sarjana muda .

Sekiranya anda berharap untuk suatu hari ingin bekerja di Google, anda mesti mempelajari kemahiran yang akan dibincangkan di JalanTikus seterusnya. Anda tidak memerlukan semua, hanya beberapa, tetapi menguasainya dengan mendalam . Google hanya mempekerjakan 4,000 orang daripada 2.5 juta pemohon setiap tahun. Google jelas tidak hanya menerima kakitangan, mesti mempunyai kemahiran yang boleh dipercayai, mempunyai kreativiti yang tinggi, dan mempunyai kebolehan melebihi purata. Pasukan HR Google telah mengeluarkan senarai kemahiran yang ingin mereka lihat dari seorang jurutera, mari kita pelajari.

BACA JUGA
  • 5 Produk Google dengan Nama Paling 'UGLY' dalam Sejarah
  • 25 Sebab dan Penyelesaian Kesalahan Google Play Store Android

10 Kemahiran yang WAJIB Dikuasai Sekiranya Anda Mahu Bekerja di Google

1. Pengaturcaraan

Setiap pekerja Google mesti dapat menulis kod program . Sekurang-kurangnya satu bahasa pengaturcaraan berorientasikan objek seperti C ++, Java dan Phython. Anda boleh belajar dari CodePolitan, MIT OpenCourceWare, dan laman pembelajaran program dalam talian yang lain.

2. Algoritma & Struktur Data

Masih berkaitan dengan pengaturcaraan, pemahaman tentang algoritma dan struktur data penting bagi Google. Ketahui asas - asas jenis data seperti timbunan , barisan , atau beg dan fahami algoritma penyortiran seperti quicksort , penggabungan jenis , atau heaport .

3. Buat Penyusun

Compiler itu sendiri adalah program sistem yang digunakan sebagai alat dalam pengaturcaraan. Perisian yang memproses penterjemah kod (dibuat oleh pengaturcara) ke dalam bahasa mesin. Google memahami bahawa program yang ditulis untuk difahami secara sistematik oleh manusia tentunya mesti diterjemahkan atau ditafsirkan untuk bahasa pemasangan peringkat rendah yang akhirnya difahami oleh mesin. Memahami cara membuat penyusun tentunya merupakan nilai tambah di mata Google.

4. Pengaturcaraan Selari

Apa itu Pengaturcaraan Selari ? Pemrograman Selari adalah teknik untuk mengira secara serentak menggunakan beberapa komputer bebas secara serentak. Kemahiran ini cukup disukai oleh Google. Tujuan utama pengaturcaraan selari adalah untuk meningkatkan prestasi pengkomputeran. Semakin banyak perkara yang dapat dilakukan secara serentak (pada masa yang sama), semakin banyak kerja yang dapat disiapkan.

5. Belajar Bahasa Pengaturcaraan Lain

Google pasti akan menyukainya jika anda dapat menguasai lebih daripada satu bahasa pengaturcaraan . Bilangan bahasa pengaturcaraan sangat besar. Dari sekian banyak bahasa pengaturcaraan yang ada sekarang, sudah tentu Google tidak menggunakan semua bahasa pengaturcaraan yang ada. Tetapi ia mungkin sangat berguna untuk tujuan tertentu. Oleh itu, tidak ada salahnya anda belajar sekurang-kurangnya 10 bahasa pengaturcaraan yang popular di Indonesia, seperti javascript, PHP, visual basic, dan lain-lain.

6. Program Ujian

Melakukan pengujian atau pengujian program yang telah dibuat, sama pentingnya dengan membuat program itu sendiri. Google mahu jurutera mereka mengesan pepijat , membuat ujian penyahpepijatan dan mencari celah dalam perisian yang mereka buat, dan dapat memperbaikinya.

7. Matematik

Aduh! Pelajaran yang mungkin kita benci di sekolah ini ternyata menjadi salah satu kemahiran yang mesti dikuasai oleh bakal pekerja Google. Google mahu pekerjanya memahami matematik abstrak seperti logik dan matematik diskrit . Adalah masuk akal, mengira bahawa pengiraan jika ditafsirkan bermaksud pengiraan, komputer bermaksud mesin pengira. Jelas komputer sangat berkaitan dengan matematik.

8. Kecerdasan Buatan / AI (Kecerdasan Buatan)

Google sangat gemar membuat produk kecerdasan berasaskan AI atau buatan . Banyak robot yang dikembangkan di pejabat Google, mereka juga mempunyai banyak mesin yang dapat berfungsi secara automatik. Oleh itu, anda juga harus belajar mengenai kecerdasan buatan (Artificial Intelligence) dan seluk beluknya.

9. Kriptografi

Kriptografi / kriptografi adalah kajian bagaimana menjaga keselamatan data atau mesej semasa dihantar , dari pengirim ke penerima tanpa mengalami gangguan dari pihak ketiga. Ini jelas diperlukan untuk bekerja di Google, kerana Google sangat menyukai keselamatan siber. Memandangkan Google mempunyai banyak produk dalam talian dan tentu saja mereka mahu semuanya dalam keadaan selamat. Dengan memahami kriptografi, sudah tentu anda menjadi calon berpotensi untuk Google.

10. Sistem Operasi

Sistem operasi adalah perisian di komputer, yang mengatur pengoperasian berbagai program yang menggunakan perkakasan komputer dan mengatur bagaimana pengguna mengendalikan komputer. Sebilangan besar pekerjaan di Google menggunakan komputer, jadi kemampuan, dan pengetahuan tentang sistem operasi, Google sangat memerlukan.

Sudah tentu, mencari pekerjaan terbaik adalah keinginan semua orang. Pekerjaan yang layak dengan gaji yang besar adalah impian kami . Semoga senarai di atas dapat menjadi ketentuan untuk kemudiannya memohon pekerjaan di Google. Belajar lebih gigih, apa pendapat anda?

Artikel Berkaitan