5 Sistem Pengendalian Percuma Terbaik Selain Windows yang Boleh Anda Gunakan

Sekiranya anda mencari sistem operasi alternatif terbaik selain Windows yang boleh anda gunakan secara percuma, nampaknya anda boleh mencuba salah satu OS berikut.

Microsoft Windows adalah salah satu sistem operasi yang paling banyak digunakan sekarang. Mempunyai pelbagai ciri yang sangat baik, umumnya harga Windows harganya cukup tinggi berbanding OS lain.

Sekiranya anda mencari sistem operasi alternatif terbaik selain Windows yang boleh anda gunakan secara percuma, nampaknya anda boleh mencuba salah satu OS berikut.

BACA JUGA
  • Berhati-hati! 5 Folder Windows Ini Anda Tidak Boleh Padam
  • 9 Cara untuk Melumpuhkan Perisik di Windows 10
  • Mengapa Pemain Lebih Memilih Windows Daripada Mac atau Linux?

Kali ini JalanTikus akan memberikan beberapa cadangan sistem operasi percuma terbaik selain Windows untuk anda cuba. Apa itu OS? Berikutan kajian semula.

Sistem Operasi Terbaik Selain Windows

1. Linux

Pertama sekali ialah Linux. Linux adalah alternatif Windows yang boleh digunakan secara percuma. Selain bebas, Linux juga merupakan sistem operasi yang cukup ringan yang digunakan pada komputer.

Dalam beberapa kes, penggodam juga lebih suka Linux berbanding Windows. Sebelum mencuba Linux, pastikan anda mengetahui beberapa arahan asas Linux supaya anda tidak terlalu keliru ketika menggunakannya.

LIHAT ARTIKEL

2. OS Chrome

Seterusnya adalah Chrome OS (Chromium OS). Sistem operasi sumber terbuka ini ditujukan untuk pengguna yang sering menghabiskan masa di Web. OS ini cukup ringan, cepat dan mudah digunakan untuk pemula.

Muat turun OS di sini: OS Chrome

3. FreeBSD

Seterusnya adalah FreeBSD . Sistem operasi terbaik selain Windows biasanya digunakan untuk pelayan moden, desktop dan pelbagai platform unik.

FreeBSD telah dibangunkan selama lebih dari 30 tahun. Anda boleh menggunakan pelbagai ciri rangkaian, keselamatan dan penyimpanan canggih secara percuma di sini.

Muat turun OS di sini: FreeBSD

LIHAT ARTIKEL

4. suku kata

Seterusnya ialah suku kata . OS alternatif ini selain Windows menawarkan ciri yang biasa digunakan oleh pengguna rumah dan pejabat kecil. Beberapa alat mudah adalah suku kata bermula dari Apache, editor teks Vim dan skrip Python.

Menjadi OS yang cukup ringan, suku kata bahkan dapat dijalankan pada PC 32-bit dengan RAM 32MB.

Muat turun OS di sini: suku kata

5. ReactOS

Terakhir adalah ReactOS. Pertama kali dilancarkan pada tahun 1996 sebagai saingan kepada Windows 95, OS ini mempunyai antara muka yang hampir sama dengan Windows.

Kerana masih dalam status Alpha, tidak banyak yang dapat dilakukan dalam sistem operasi Windows alternatif ini.

Muat turun OS di sini: ReactOS

Itulah beberapa sistem operasi terbaik yang boleh anda gunakan secara percuma selain Windows. Sekiranya anda mempunyai cadangan OS lain, jangan lupa untuk berkongsi di ruangan komen. Semoga berjaya!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Windows atau tulisan menarik lain dari Em Yopik Rifai .

Artikel Berkaitan