10 Ini Dapat Membuat Komputer Lambat Anda Menjadi Seperti Baru Lagi

Spesifikasi yang tinggi juga mempengaruhi kelajuan dan prestasi komputer. Tetapi tidak jarang walaupun komputer dimiliki dengan menggunakan komponen dengan spesifikasi yang tinggi, komputer masih perlahan dan lambat ketika digunakan. Tidak

Komputer adalah salah satu peranti terpenting pada masa kini. Mengapa ia penting? Kerana sekarang hampir semua kerja dan permainan dilakukan menggunakan komputer. Komputer juga mempunyai pelbagai jenis, jenama, hingga ukuran. Komputer yang berbeza pastinya berbeza spesifikasi. Ada yang mempunyai spesifikasi yang tinggi dan juga yang mempunyai spesifikasi yang rendah. Semuanya bergantung pada penggunaan yang dimaksudkan. Komputer untuk bermain permainan tentunya mempunyai spesifikasi yang lebih tinggi daripada komputer untuk pekerjaan menaip.

Spesifikasi yang tinggi juga mempengaruhi kelajuan dan prestasi komputer. Tetapi tidak jarang memiliki komputer yang menggunakan komponen dengan spesifikasi tinggi, tetapi komputer tetap lambat dan lambat ketika digunakan. Atas sebab ini, kali ini kita akan membincangkan cara mempercepat komputer lambat atau lambat dengan langkah mudah.

BACA JUGA
  • Cara Menukar Skrin Log masuk di Windows 10
  • Inilah Yang Berlaku Sekiranya Folder System32 Dihapus!
  • Bill Gates: CTRL + ALT + DEL adalah satu kesilapan

Mempercepat komputer perlahan

1. Gunakan Sistem Operasi yang Spesifikasi

Maksudnya di sini ialah anda tidak boleh memaksa untuk memasang sistem operasi yang tidak setanding dengan spesifikasi komputer. Biasanya, semakin baru sistem operasi yang digunakan, semakin besar spesifikasi yang diperlukan. Contohnya, dalam Windows 8.1 atau Windows 10. Kedua-dua OS yang paling baru menggunakan RAM yang banyak. Oleh itu, jika anda mempunyai komputer dengan spesifikasi rendah, Windows 7 atau versi sebelumnya boleh menjadi pilihan terbaik.

2. Matikan kesan visual yang tidak perlu

Kesan visual berfungsi untuk meningkatkan penampilan komputer, tetapi akibatnya adalah beban RAM komputer. Sekiranya anda pengguna Windows, anda boleh mematikan kesan visual dengan langkah-langkah berikut. Klik butang Windows >> Klik kanan pada Komputer >> Klik Properties >> Kemudian pilih Tetapan Sistem Lanjutan >> pilih tab Lanjutan >> di bahagian prestasi klik Tetapan >> tatal ke bawah dan matikan senarai semak kesan visual .

3. Matikan aplikasi yang tidak diperlukan semasa permulaan

Semasa komputer mula-mula melakukan boot dan dimulakan, biasanya terdapat sejumlah aplikasi yang juga dibuka secara automatik. Aplikasi seperti ini sebenarnya agak membebankan komputer terutamanya jika terdapat banyak. Anda harus mematikan aplikasi yang tidak diperlukan semasa permulaan. Ini tentunya dapat meringankan beban komputer dan menjadikannya lebih pantas. Melakukannya cukup mudah. Mula-mula klik Mula >> Ketik MSCONFIG kemudian masukkan >> pilih tab Permulaan dan hapus centang sebarang aplikasi yang tidak diperlukan.

4. Gunakan antivirus ringan

Antivirus adalah salah satu syarat keselamatan setiap komputer. Perisian ini membantu mencegah virus daripada menjangkiti dan merosakkan peranti. Biasanya antivirus mempunyai beban yang berat untuk komputer, tetapi tidak sedikit juga perisian antivirus yang ringan untuk digunakan. Contohnya Smadav atau Avira yang boleh digunakan untuk komputer anda.

Aplikasi Antivirus & Security Smadav.net MUAT TURUN

5. Matikan Ciri Aero (jika menggunakan Windows)

Sekiranya anda pengguna Windows, ciri aero boleh menjadi salah satu faktor yang memperlambat prestasi komputer anda. Penggunaan ciri aero adalah untuk meningkatkan penampilan Windows. Dengan tab ciri ini yang kelihatan telus dan menyenangkan mata. Tetapi tentu saja ini juga membebankan prestasi komputer kerana menggunakan RAM. Oleh itu, anda hanya perlu mematikan ciri aero ini dengan menggunakan tema standard .

6. Lakukan Pembersihan Berkala pada Hard Disk

Tahukah anda bahawa semasa menyemak imbas atau memasang dan menyahpasang perisian dari komputer anda, ia akan menghasilkan pendaftaran, kuki dan cache baru yang biasanya tidak digunakan. Sekiranya ini tidak dibersihkan, jumlahnya akan bertambah, terkumpul dan terus membebani komputer kerana memakan banyak penggunaan cakera keras. Oleh itu anda harus melakukan Pembersihan dengan kerap. Anda boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga seperti CCleaner atau tanpa aplikasi tersebut. Kaedahnya cukup mudah, iaitu: Klik Mula >> Klik Semua Program >> Pilih Aksesori >> Klik Alat Sistem >> pilih Pembersihan Cakera .

Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking

7. Defragment Hard Disk dengan Biasa

Proses defragment sebenarnya adalah menyusun fail yang terdapat di HardDisk agar komputer membacanya dengan lebih pantas. Oleh itu, anda harus melakukan defragmentasi ini secara berkala dalam jangka masa tertentu. Untuk melakukan defragment dengan langkah-langkah: Klik Windows >> Aksesori >> Alat sistem >> pilih Disk Defragmenter .

8. Hanya Pasang Perisian yang Diperlukan

Perisian yang terlalu banyak tentunya akan menambah beban komputer anda. Atas sebab ini, anda hanya perlu memasang perisian yang diperlukan seperti yang diperlukan. Contohnya, jika anda benar-benar ingin menggunakan komputer hanya untuk menaip atau kerja ringkas, pasang saja aplikasi Office yang anda perlukan. Tetapi jika memang komputer itu digunakan untuk tujuan reka bentuk, maka pasang peranti Adobe yang sesuai dengan keperluan anda.

DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Penyelesaian Inovatif Penyelesaian

9. Jangan Padamkan Folder Pra-Ambil

Ada banyak orang yang menyarankan agar komputer menjadi lebih cepat, jadi pengguna harus menghapus kandungan folder ini. Walaupun kandungan folder Prefetch adalah satu perkara penting. Windows direka untuk mengesan maklumat dari aplikasi yang dimuat dan mencatatkannya di PraFetch. Sekiranya kandungan folder ini dihapus maka Windows akan menulis semula Prefetch dan memerlukan masa. Anda tidak boleh memadamkan kandungan folder ini.

10. Tingkatkan Komponen Komputer Anda

Langkah terakhir yang boleh dilakukan adalah menaik taraf perkakasan di komputer kita. Kita boleh mengganti RAM atau pemproses dengan yang lebih baru. Komponen baru biasanya mempunyai lebih banyak kuasa sehingga dapat meningkatkan prestasi komputer anda.

Artikel Berkaitan