10 Sistem Operasi Percuma Melalui Windows dan Mac OS

Ingin memasang sistem operasi percuma pada komputer riba anda? Lihat senarai berikut mengenai 10 sistem operasi percuma yang kemampuannya tidak kalah dengan Microsoft atau Mac OS.

Semasa membeli komputer mungkin sudah dilengkapi dengan sejuta sistem operasi seperti Windows atau MacOS .

Sistem operasi mungkin kelihatan percuma, tetapi sebenarnya tidak. Oleh itu, pengeluar atau pengeluar tersebut semestinya perlu membayar lesen Microsoft untuk memasang pada produk mereka, dan jika kita mahu memasangnya sendiri, kita harus membeli salinan asalnya .

BACA JUGA
  • Berhati-hati! 5 Folder Windows Ini Anda Tidak Boleh Padam
  • 9 Cara untuk Melumpuhkan Perisik di Windows 10
  • Mengapa Pemain Lebih Memilih Windows Daripada Mac atau Linux?

Sistem Operasi Percuma dengan Keupayaan Lebih Banyak daripada Windows dan Mac OS

Bagaimana dengan Mac OS ? Itu sama, walaupun kita boleh mendapatkan kemas kini secara percuma , ia hanya tersedia untuk orang yang sudah membeli Mac .

Sebenarnya jika anda mahukan murah, terdapat banyak sistem operasi percuma, selain Linux. Tetapi sayangnya kebanyakan mereka jarang dikenali . Adakah anda ingin tahu? Berikut adalah 10 sistem operasi percuma lain yang jarang kita dengar .

1. FreeBSD

Sekiranya kita menggunakan sistem operasi percuma yang tidak berdasarkan Linux, maka mungkin kita menggunakan BSD . FreeBSD sama seperti beberapa sistem operasi berasaskan UNIX yang lain . Versi lain yang boleh kita dapati seperti NetBSD, OpenBSD, dan PC-BSD .

Pada hakikatnya, semua sistem operasi yang bebas memberikan pengalaman yang sama seperti ketika menggunakan Linux. Semua perisian dan sumber lain telah disediakan dan kami dapat memilih mengikut keperluan.

Walaupun percuma, nampaknya ada bahagian kod FreeBSD yang disertakan dalam beberapa produk terkenal, seperti Apple MacOS, Sony PlayStation 4, dan Juniper Router .

2. ReactOS

Kebanyakan sistem operasi percuma selalu menjadi alternatif kepada Windows. Contohnya, kali ini ReactOS .

Dalam pengertian bahawa sistem operasi berusaha seperti Windows, baik dari segi penampilan atau dapat menjalankan program Windows sepenuhnya.

Jadi sistem operasi percuma ini dibuat sebagai pilihan alternatif daripada harus membeli sistem operasi dari Microsoft.

Walaupun begitu, ReactOS adalah sistem operasi sumber terbuka dan percuma sehingga kami dapat menggunakannya secara bebas pada bila-bila masa .

Projek ini sebahagiannya telah melaksanakan sebilangan API Windows dan bekerjasama dengan projek Wine untuk dapat menjalankan semua program Windows.

3. FreeDOS

Sekiranya anda pengguna komputer yang lebih tua, anda mungkin telah merasakan bagaimana menggunakan sistem operasi MS-DOS . Baiklah, kali ini kita dapat merasakan OS menggunakan FreeDOS sedikit . Sistem operasi FreeDOS seperti menghidupkan semula MS-DOS yang telah lama ditinggalkan.

Contoh pengembangan FreeDOS boleh didapati di sistem operasi Barebones , OS memberi kita kaedah untuk menjalankan program di DOS lama pada peranti komputer moden atau juga boleh di mesin maya.

4. Haiku

Sistem operasi Haiku sebelumnya disebut OpenBeOS , yang merupakan proyek sistem operasi sumber terbuka untuk digunakan pada komputer X86 dan PowerPC . Kini nama BeOS tidak lagi digunakan dan diganti dengan Haiku.

5. Illumos

Sebelum ini Oracle mempunyai sistem operasi bernama Solaris . Pada mulanya projek ini ditutup, tetapi kemudian mula dibuka semula pada tahun 2008. Kemudian Oracle menghentikan OpenSolaris pada tahun 2010 dan kembali ke Solaris 11 pada tahun 2011 .

Nah, kehadiran Illumos adalah usaha untuk mengekalkan OpenSolaris. Namun, kami tidak dapat memuat turun Illumos secara langsung dan menggunakannya. Sebagai gantinya, kita boleh mengambil pengedaran seperti DilOS dan Openindiana .

6. suku kata

Suku kata adalah sistem operasi berdasarkan AtheOS , yang merupakan klon AmigaOS yang telah lama ditinggalkan. Sistem operasi ini mensasarkan pengguna rumah dan pejabat, di mana terdapat antara muka pengguna dan aplikasi asli termasuk penyemak imbas web dan aplikasi e-mel.

Kerana ringan, OS ini dapat dijalankan pada komputer dengan hanya 32MB RAM. Di samping itu, untuk tujuan pemasangan, OS ini hanya memerlukan ruang cakera keras minimum 250 MB .

7. Sistem operasi Penyelidikan AROS

Sekiranya suku kata diklon dari AmigaOS , teks AROS yang lebih kuat mempunyai pendekatan yang sedikit berbeza. AROS sebenarnya diciptakan dengan tujuan untuk menjadi serasi binari dengan AmigaOS di peringkat API.

Ya, ini serupa dengan cara ReactOS berfungsi yang menyasarkan fungsi seperti Windows, dan Haiku yang menyasarkan seperti BeOS. Jadi, AROS menawarkan cara untuk menggunakan beberapa program AmigaOS tanpa perlu membayar, ditambah lagi AROS adalah projek sumber terbuka yang tentunya percuma untuk digunakan .

8. MenuetOS

Sistem operasi ini dikembangkan untuk komputer secara keseluruhan dibuat menggunakan bahasa pemasangan. Secara semula jadi, sistem operasi MenuetOS juga menyokong pengaturcaraan pemasangan untuk dijalankan pada sumber yang sangat kecil . Ya, walaupun begitu, OS ini dapat menyokong sehingga 32GB RAM.

9. DexOS

DexOS adalah sistem operasi yang dibina menggunakan FASM untuk pemproses 32-bit x86 . Menggunakan DexOS membuat kita menyedari bahawa tidak semua sistem operasi desktop sama, misalnya pada OS ini yang memiliki GUI seperti permainan konsol, ini adalah keunikan sistem operasi ini. Selain itu, OS ini sangat ringan dan hanya memerlukan penggunaan RAM 64 KB.

10. Visopsys

Sama seperti DexOS, Visopsys juga dibangunkan berdasarkan projek hobi dari pemaju tunggal. Walaupun hanya satu orang yang mengembangkannya, OS ini masih dikenali sebagai sistem operasi visual pertama. Sistem operasi ini nampaknya tidak berada di atas sistem operasi lain, yang bermaksud ia menggunakan lebih banyak kod asasnya sendiri.

Jadi, itu 10 sistem operasi percuma dengan lebih banyak kemampuan daripada Microsoft dan Mac OS. adakah sistem operasi di atas yang akan anda pertimbangkan untuk digunakan? Atau adakah anda mempunyai senarai sistem operasi percuma yang lain? Ayuh, berikan komen anda di bawah.

Artikel Berkaitan