Jalur Lebar Tetap V Jalur Lebar Mudah Alih: Sambungan Internet Mana Yang Paling Menguntungkan?

Internet adalah kaedah yang biasanya kita gunakan untuk mencari pelbagai jenis maklumat hampir setiap masa dan di mana sahaja kita berada.

Internet adalah kaedah yang biasanya kita gunakan untuk mencari pelbagai jenis maklumat hampir setiap masa dan di mana sahaja kita berada. Untuk dapat menyambung ke internet, kita tahu dua cara, iaitu menggunakan sambungan jalur lebar mudah alih seperti penambatan dari alat atau menggunakan modem dan sambungan jalur lebar tetap.

Pada asasnya, apa sahaja jenis sambungan yang digunakan oleh pengguna, selagi sambungan rangkaian stabil dan pantas pastinya akan memuaskan pengguna. Baiklah, kali ini Jaka akan menerangkan perbezaan antara Jalur Lebar Mudah Alih dan Jalur Lebar Tetap . Lihat di bawah.

BACA JUGA
  • Cara Mengakses Internet yang Disekat Menggunakan Google
  • 5 Kesan Negatif Penggunaan Internet Harian
  • Ini adalah 10 Negara dengan Sambungan Internet Paling Lambat di Dunia

Jalur Lebar Tetap V Jalur Lebar Mudah Alih: Sambungan Internet Mana Yang Paling Menguntungkan?

Jalur Lebar Mudah Alih

Foto: lifehacker.com.au

Jalur Lebar Mudah Alih adalah istilah pemasaran untuk talian sambungan tanpa wayar ke internet yang biasanya menggunakan peranti mudah alih seperti modem, peranti Wi-Fi atau penambatan dari telefon pintar untuk disambungkan ke rangkaian internet. Di mana sahaja anda berada, selagi anda mempunyai kad SIM dengan sokongan rangkaian 2G, 3G atau 4G dan isyarat serta peranti yang mencukupi seperti yang disebutkan di atas, anda boleh menggunakan talian jalur lebar mudah alih ini.

Khusus untuk kes Wi-Fi, anda masih boleh tersambung ke internet selagi anda berada dalam jarak radius isyarat Wi-Fi.

Kelebihan Jalur Lebar Mudah Alih

Foto: ziffdavisinternet.com

Lalu apa kelebihan jalur lebar mudah alih ini? Seperti namanya, jalur lebar mudah alih mempunyai kelebihan dari segi mobiliti kerana anda boleh berhubung di mana sahaja selagi anda mempunyai peranti yang diperlukan (peranti yang digunakan juga cukup praktikal).

Di samping itu, perkhidmatan capaian data yang disediakan oleh jalur lebar mudah alih jauh lebih fleksibel kerana pengguna dapat memilih jumlah pakej data yang ingin dibeli mengikut keperluan dengan julat harga yang agak berpatutan (contohnya, kad biru menyediakan pakej data 31 GB dengan harga 100,000 atau merah sediakan rancangan data 8 GB dengan harga 50 ribu).

Jalur Lebar Tetap

Foto: viettelinternational.com

Jalur Lebar Tetap adalah jenis sambungan yang memerlukan kabel telefon atau kabel rangkaian khas untuk disambungkan ke internet. Seperti namanya, jalur lebar tetap ini anda tidak boleh bergerak sewenang-wenangnya kerana lokasi kabel telefon atau kabel rangkaian dan peranti yang digunakan seperti penghala tidak boleh dipindahkan (tidak mungkin anda harus selalu membawa kabel dan penghala rangkaian).

Kelebihan Jalur Lebar Tetap

Foto: cirranet.net

Lalu apa kelebihan jalur lebar tetap? Salah satu kelebihan jalur lebar tetap ialah kualiti rangkaian cenderung stabil. Di samping itu, di kebanyakan bandar di Indonesia, akses jalur lebar tetap lebih cepat daripada jalur lebar mudah alih.

Sebagai contoh, perkhidmatan IndieHome dari Telkom yang mencapai 100 Mbps dan anda tidak akan mendapatkannya dalam pakej jalur lebar mudah alih pada masa ini dan jangan lupa bahawa jalur lebar tetap tidak mempunyai sekatan paket data (pada kebanyakan penyedia perkhidmatan).

Mana Yang Lebih Menguntungkan dan Sesuai untuk Anda?

Jika anda mencari jenis sambungan yang lebih menguntungkan dan sesuai untuk anda, jawapannya bergantung pada keperluan anda.

Sekiranya anda pengguna mobiliti tinggi yang mesti melakukan perjalanan ke tempat yang jauh dari rumah setiap hari dan hanya menggunakan internet seperti yang diperlukan untuk membuka akaun media sosial atau melayari, jalur lebar mudah alih adalah pilihan yang lebih berkesan untuk anda, terutamanya dari segi kewangan.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang pemain permainan atau seseorang yang suka memuat turun pelbagai fail media dan tidak terlalu aktif di luar rumah, jalur lebar tetap adalah pilihan tepat yang akan menjamin keperluan anda untuk sambungan cepat dan tanpa had dapat dipenuhi.

Itu adalah penjelasan mengenai jalur lebar mudah alih dan jalur lebar tetap , semoga bermanfaat. Jaka sendiri menggunakan sambungan jalur lebar mudah alih dengan alasan bulanan yang lebih menjimatkan kos dan faktor pergerakan yang lebih baik, bagaimana dengan anda?

Jangan teragak-agak untuk meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan