6 Tetapan Pintar Ini Menjadikan Telefon Android Anda Canggih

Sekiranya ia dapat dilakukan secara automatik, mengapa perlu repot menyiapkannya secara manual? Berikut adalah 6 tetapan pintar yang menjadikan telefon pintar Android anda sangat canggih.

Tidak dapat dinafikan bahawa telefon pintar telah menjadikan hidup kita lebih mudah. Tetapi, pasti anda mempunyai penggunaan maksimum telefon pintar Android anda?

Sebenarnya terdapat beberapa Tetapan Pintar sehingga anda dapat mengenali telefon pintar Android anda dengan lebih dekat. Sehingga kehadirannya dapat menjadikan hidup anda lebih praktikal.

Kecanggihan Android, bagaimanapun, bergantung pada pengguna juga. Berikut adalah 6 Tetapan Pintar yang menjadikan Android anda secanggih seperti Google Pixel atau Android Nougat.

BACA JUGA
  • 5 Fakta Mengejutkan Mengenai Bahaya USB Type-C
  • 10 Teknologi ini Akan Menjadi Trend di Telefon Pintar 2017
  • Bahaya! Jangan beli telefon pintar nipis, inilah sebabnya

6 Tetapan Pintar Ini Menjadikan Telefon Pintar Android Anda Canggih

1. Dapatkan Segera - Ketahui Segera Apa-apa

Semua yang disematkan pasti mempunyai faedah, begitu juga dengan ciri Pembantu Google pada telefon pintar Android anda. Semasa anda bersembang, menyemak imbas, dan ada sesuatu yang tidak anda fahami, anda cukup lama menekan butang rumah.

Anda akan dengan mudah mencari lokasi, menterjemahkan bahasa asing, membaca berita dengan suara, dan tentu saja mengatakan OK Google, untuk menggunakan perintah suara. Anda harus menyesuaikan tetapan pintar di Google Assistant dan memaksimumkan penggunanya untuk mengakses telefon pintar.

2. Aktifkan Smart Lock

Setiap kali anda menggunakan telefon pintar, tentu anda mesti membuka kunci skrin . Tetapi jujur, ini sangat menyusahkan. Terutama jika anda selamatkannya dengan kata laluan atau PIN.

Terdapat cara yang lebih baik untuk membiarkan telefon pintar anda tidak dikunci dalam keadaan tertentu. Ini adalah ciri Smart Lock , yang dapat memastikan telefon pintar anda tidak terkunci ketika anda berada di lokasi tertentu, misalnya ketika di rumah atau ketika disambungkan ke WiFi pejabat, dan sebagainya.

Itulah idea di sebalik Smart Lock. Setelah diaktifkan, (cukup tekan Tetapan> Keselamatan> Smart Lock untuk memulakan), anda boleh menetapkan Smart Lock untuk membuka kunci telefon pintar setiap kali anda pulang, ketika anda mendengar suara anda, atau setiap kali anda menyambung ke peranti yang anda tetapkan.

3. Beritahu Google Sekarang Tempat Anda Tinggal dan Bekerja

Pembantu Google sekarang mungkin mendapat perhatian, tetapi Google Now tidak ketinggalan zaman dan masih menawarkan apa yang anda perlukan. Anda dapat membantu Google Now melakukan pekerjaan yang lebih baik dan memaparkan cadangan pintar.

Cara mengaturnya dengan mudah, buka Google Now, tekan butang menu di sudut kiri atas layar, pilih 'Sesuaikan' , kemudian mulailah mengisi pilihan anda. Seterusnya, pastikan untuk memberitahu Google Now di mana anda tinggal dan bekerja. Setelah anda melakukannya, ciri ini akan memberitahu anda berapa lama perjalanan anda, bahkan sebelum anda bertanya.

Anda juga dapat melihat rangkaian kategori yang membolehkan Google Now memberikan petunjuk lebih lanjut mengenai perkara yang anda sukai. Seperti memaparkan berita dari laman web kegemaran anda, pemberitahuan mengenai maklumat pasukan sukan, perkhidmatan streaming kegemaran, dan banyak lagi.

4. Perlukan Sesuatu, Katakan 'OK Google' dari mana sahaja

Perlu mengetahui sesuatu, tanya saja dengan menyebut namanya ' OK Google ' dari mana sahaja, walaupun telefon pintar terkunci. Cara mengaktifkannya, buka Tetapan Google Now> Suara> Pengesanan Google Now .

Tetapi, buat masa ini anda boleh menikmati ciri ini hanya jika anda menggunakan bahasa Inggeris . Anda akan diminta untuk melatih telefon pintar Android anda untuk mengenali suara anda, dengan mengatakan 'OK Google' tiga kali .

Setelah telefon pintar anda dilatih, anda boleh mengatakan sesuatu walaupun telefon pintar anda terkunci. Oh ya, anda juga boleh mengaktifkan 'Trusted Voice' untuk membiarkan Google Now membuka telefon anda apabila anda mendengar suara anda. Ini bermakna anda akan dapat menggunakan telefon pintar tanpa perlu membuka kunci skrin secara manual .

5. Laraskan Masa untuk Menjimatkan Bateri

Kadang-kadang, kita memerlukan telefon pintar untuk hidup lebih lama dan kita boleh menggunakan mod Penjimatan Bateri , yang membolehkan anda mengatur telefon pintar dalam keadaan kuasa rendah setiap kali bateri anda habis. Telefon pintar Android anda cukup pintar untuk mengaktifkan aktiviti di latar belakang.

Untuk menetapkannya pergi ke Tetapan> Baterai> Penjimat Bateri> Hidupkan secara automatik . Anda dapat mengatur ketika telefon pintar beralih mod, ketika bateri telefon pintar hanya 5 persen atau 15 persen.

6. Senyap Secara Automatik Semasa Mesyuarat dan Waktu Tenang Yang Lain

Bunyi pemberitahuan yang kuat dari telefon pintar tentunya sangat menjengkelkan semasa anda mengadakan mesyuarat atau waktu sunyi yang lain. Kadang-kadang kita bersusah payah menurunkan kelantangan sehingga dalam mod senyap. Bagaimana jika anda terlupa?

Tetapi sekarang anda tidak perlu risau, anda boleh mengatur mod Jangan Ganggu di Android untuk menutup mulut telefon pintar Android anda secara automatik semasa perjumpaan, makan malam, dan waktu sunyi yang lain.

Anda dapat menyesuaikan fitur Jangan Ganggu dalam tetapan dan menyesuaikannya sesuai dengan keperluan anda. Tetapi, anda juga masih dapat menetapkan panggilan tertentu agar tetap seperti biasa.

Itu adalah 6 tetapan pintar yang menjadikan telefon pintar Android anda secanggih Google Pixel dan Android Nougat. Jadi, mengapa perlu bersusah payah apabila ada sesuatu yang automatik dan segera? Apa pendapat kamu?

Baca juga artikel mengenai Android atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan