10 MIUI 8 Ciri Tersembunyi yang Mesti Anda Ketahui

Anda harus tahu, apakah ciri-ciri tersembunyi MIUI 8 yang boleh digunakan. Dijamin, ciri-ciri ini akan memaksimumkan anda menggunakan telefon pintar Xiaomi.

Siapa yang tidak tergila-gila dengan telefon pintar Xiaomi ? Setelah berjaya dalam versi MIUI sebelumnya, sekarang putar MIUI 8 untuk menampilkan prestasi terbaik. Adakah anda tahu beberapa ciri tersembunyi MIUI 8? Telefon bimbit ini yang dihasilkan oleh pengeluar China tidak pernah kehabisan inovasi, dan yang paling menyeronokkan adalah harganya yang terlalu murah. Di samping itu, ciri-ciri yang disajikan juga sangat banyak.

Sudah tentu anda sudah tahu bahawa pada masa ini, Xiaomi telah mengeluarkan MIUI 8 sebagai antara muka yang digunakannya. Sekadar makluman, nampaknya terdapat banyak ciri tersembunyi yang dikemukakan oleh MIUI 8. Dan ini tentunya wajib untuk anda ketahui.

BACA JUGA
  • Cara Mengaktifkan Ciri Tersembunyi pada Telefon Pintar Xiaomi Anda
  • 3 Kaedah Berkesan untuk Memulihkan Xiaomi 4G yang Hilang
  • 8 Fakta mengenai Xiaomi Mi Notebook Air yang WAJIB Anda Ketahui

10 MIUI 8 Ciri Tersembunyi yang Mesti Anda Ketahui

1. Ruang Kedua

Salah satu ciri unik yang dikemukakan oleh MIUI 8 adalah Ruang Kedua . Fungsi ini memberi anda peluang untuk membuat dua profil pada satu telefon pintar sehingga anda dapat membuat pelbagai perkara rahsia di salah satu profil yang anda buat seperti Windows. Menarik kan?

2. Tangkapan Skrin Panjang

Selain itu, ciri tersembunyi MIUI 8 yang dibuat oleh pengeluar telefon pintar China adalah tangkapan skrin yang panjang . Sudah tentu ciri ini sangat berguna jika anda ingin membuat tangkapan skrin di laman web atau halaman tertentu yang cukup panjang. Anda hanya perlu menahan butang kelantangan dan butang kuasa , kemudian pilih pilihan untuk melakukannya.

3. Penyuntingan Video

Yang ini cukup menarik, kerana MIUI 8 menawarkan akses ke penyuntingan video pada aplikasi Galeri lalai. Dengan menggunakan ciri ini, anda boleh menambahkan penapis, sari kata, audio, dan sebagainya di sini. Menarik kan? Sebenarnya, melakukannya juga tidak sukar.

4. Aplikasi Berkembar

Mungkin pada masa ini anda hanya dapat menggunakan satu aplikasi pada satu telefon pintar. Namun, dengan adanya telefon bimbit Xiaomi yang menjalankan antara muka sistem terbaru, anda dapat memiliki akses untuk memasang dua aplikasi sekaligus dalam satu telefon bimbit . Jangan digunakan untuk alasan menipu ya!

5. Permohonan Penukar Lengkap!

Beberapa telefon pintar Android pasti mempunyai ciri untuk menukar sesuatu. Namun, tidak seperti MIUI 8, aplikasi penukar yang ditawarkan adalah versi dengan kelengkapan yang luar biasa. Anda boleh menukar panjang, luas, suhu, kelajuan, dan jisim. Sejuk bukan?

6. Templat pada Latar Belakang

Pada masa lalu, melihat latar belakang telefon pintar pasti kelihatan begitu membosankan. Nasib baik, sekarang telefon pintar Xiaomi dapat menjadikannya lebih sejuk. Ya, satu lagi ciri tersembunyi yang harus anda ketahui ialah anda boleh memasukkan templat di latar belakang . Menarik ya?

7. Sembunyikan Catatan

Apabila anda membuat catatan penting dalam aplikasi Catatan, mungkin anda tidak mahu ada yang melihatnya. Nah, salah satu ciri lanjutan MIUI 8 ialah anda dapat menyembunyikan nota dengan memegang nota, kemudian pilih Sembunyikan .

8. Penggera Hari Lahir

Satu yang mungkin tidak pernah anda fikirkan dalam hidup anda. Nah, dengan menggunakan MIUI 8 pada telefon pintar terbaru Xiaomi, anda boleh memasang lagu "Happy Birthday" di aplikasi Jam lalai. Jadi, pada hari lahir anda, telefon pintar akan memainkan lagu. Ciri ini sesuai untuk perseorangan.

9. Bola Pantas

Untuk menggunakan ciri ini, telefon pintar Android umumnya menggunakan aplikasi pihak ketiga. Di MIUI 8, anda sudah boleh mengoperasikan Quick Ball secara lalai. Dengan cara ini, anda boleh menggunakan jalan pintas seperti Laman Utama, Menu, Kunci, Tangkapan Skrin , dan Kembali . Ia seperti iPhone.

10. Jadual SMS

Ciri terakhir yang, menurut Jaka, adalah yang terbaru anda boleh membuat jadual SMS . Fungsi ini memberi anda akses ke jadwal ketika menggunakan aplikasi Pemesejan . Jadi, anda tidak akan terlambat lagi jika anda ingin menghubungi seseorang. Anda boleh menjadualkannya sehari sebelum menghantar SMS.

Itulah 10 ciri tersembunyi MIUI 8 yang mesti anda ketahui, seperti yang dilaporkan oleh Beebom. Pernahkah anda mencuba semua ciri pada telefon pintar Xiaomi? Tulis pendapat anda di ruangan komen.

Artikel Berkaitan