10 Aplikasi Ini Dapat Memaksimumkan Sensor pada Telefon Pintar anda

Ingin menguji sensor telefon pintar? Berikut adalah senarai aplikasi untuk memaksimumkan sensor telefon pintar Android.

Telefon pintar Android, kecanggihan tidak dapat dipisahkan dari adanya sensor sokongan yang disertakan dengannya. Bermula dari sensor cahaya , cap jari, hingga sensor Giroskop .

Lalu bagaimana menjalankan setiap fungsi sensor yang ada? Oleh itu, Jaka telah mengumpulkan 10 aplikasi untuk memaksimumkan sensor telefon pintar . Lihat ulasan di bawah!

BACA JUGA
  • Di manakah Lokasi Sensor Cap Jari Terbaik pada Telefon Pintar?
  • Cara Meretas Sensor Cap Jari pada Telefon Pintar Tanpa Masalah
  • 10 Jenis Sensor pada Telefon Pintar, Bukan Hanya Cap Jari!

10 Aplikasi Untuk Memaksimumkan Sensor Telefon Pintar Android

1. AndroSensor

AndroSensor menyokong semua sensor yang terdapat pada peranti Android dan akan memberitahu anda yang tidak disokong pada peranti anda. Anda dapat melihat dalam satu skrin, data dari semua sensor yang ada pada peranti dalam masa nyata. Terdapat juga output grafik dan teks yang tersedia untuk setiap sensor.

2. Carta Bintang

Ini adalah salah satu aplikasi Android paling keren yang membolehkan anda melihat unjuran objek langit melalui Android anda. Dengan ini, anda dapat mengetahui tentang bintang dan planet yang berbeza di sekeliling anda dengan bantuan GPS .

Disokong dengan orientasi peranti paparan dinamik. Membolehkan anda melihat langit malam dengan Android dari pelbagai sudut. Menghuraikan dengan tepat semua bintang yang dapat dilihat dari hemisfera utara dan selatan. Secara keseluruhan lebih daripada 120,000 bintang .

3. Monitor Jantung Runtastik

Aplikasi sejuk ini direka khas untuk kesihatan . Runtastic Heart Monitor membolehkan anda memantau degupan jantung anda melalui Android. Gunakan kamera dan flash untuk mengesan nadi anda.

4. Penganalisis Wifi

Adakah anda ingin mengetahui kualiti rangkaian WiFi yang anda gunakan? Wifi Analyzer , aplikasi ini dirancang khusus untuk mencari dan mengimbas saluran WiFi terbaik dan lokasi terbaik untuk menggunakan WiFi pada peranti Android anda.

5. IR Universal Remote (Sensor IR)

Ada masalah dengan lokasi alat kawalan jauh yang selalu hilang secara tiba-tiba? Tenang, anda boleh menggunakan aplikasi Jauh IR Universal . Telefon pintar anda boleh menjadi alat kawalan jauh untuk pelbagai peranti dengan serta-merta.

6. Pedometer WalkLogger

Ini sangat sesuai untuk anda yang menjalani diet ketat. Dengan menggunakan sensor yang ada, WalkLogger Pedometer akan mengira dari setiap langkah kaki dan juga dapat mengira kalori yang dibakar.

7. Pengesan Logam

Aplikasi ini mengukur nilai medan magnet dengan menggunakan sensor magnet yang dipasang pada peranti anda. Metal Detector akan membawa anda meneroka perkara-perkara di sekitar atau mencari kunci yang tersimpan di bawah bangku simpanan.

8. Skrin Graviti

Suka lupa mematikan skrin telefon bimbit ketika memasukkannya ke dalam poket seluar? Skrin Graviti akan membantu masalah ini dengan menggunakan sensor pada peranti anda. Ini sangat membantu apabila anda tergesa-gesa, atau apabila butang kuasa anda rosak. Oleh itu, tidak perlu menyentuh butang apa pun hanya mematikan telefon untuk mematikan skrin dan sebaliknya untuk menghidupkannya.

9. Aplikasi Termometer

Aplikasi Thermometer menggunakan sensor suhu dalaman, GPS dan perkhidmatan cuaca berasaskan internet untuk mengukur dengan tepat dan memaparkan hasil pengukuran suhu di dalam dan di luar rumah. Unit yang ditunjukkan adalah dua pilihan, Celsius dan Fahrenheit.

10. Meter Bunyi

Akhirnya ada aplikasi Sound Meter . Menggunakan mikrofon telefon bimbit untuk pengukuran. Hasil akan menunjukkan tahap tekanan suara, dan kelantangan dalam format dB atau desibel. Selain itu terdapat juga grafik yang dapat menambahkan maklumat.

Itulah 10 aplikasi untuk memaksimumkan sensor telefon pintar Android . Oleh itu, anda fikir yang mana yang paling anda mahukan? Tuliskan di ruangan komen di bawah!

Artikel Berkaitan