7 dari Permainan Indie Terbaik yang Harus Anda Mainkan pada tahun 2019, di Peringkat Permainan AAA!

Bosan dengan permainan AAA dengan permainan yang membosankan? Ayuh, lihat senarai permainan indie terbaik pada tahun 2019 yang mesti anda mainkan. Dijamin tidak mengalirkan dompet!

Hanya dalam beberapa minggu, 2019 akan berubah menjadi 2020. Adakah anda berjaya melakukan semua yang anda mahukan tahun ini , geng?

Jaka secara peribadi juga mempunyai banyak filem berkualiti 'simpanan' pada tahun 2019 yang belum ditonton. Oleh itu, tepat untuk menyelesaikan percutian akhir tahun!

Selain filem, Jaka juga telah menyiapkan sejumlah permainan indie yang keren untuk mengisi masa lapang. Tidak perlu dari pembangun terkenal, permainan di bawah ini juga mempunyai kualiti yang tidak kurang hebatnya.

 • Cab Neo
 • Selepas majlis
 • Liar Luar
 • Pedro Kawan Saya
 • Hilang Baldi
 • Permainan Angsa Tanpa Judul
 • Permainan Indie Terbaik yang disyorkan pada tahun 2019

  Sejak industri permainan video tiba oleh pembangun bebas pada akhir tahun 2000-an , dunia permainan video telah dibanjiri dengan permainan berkualiti, geng.

  Tidak seperti permainan AAA, permainan indie ini biasanya mempunyai skala kecil dan harganya juga agak murah.

  Tetapi titik penjualan utama, permainan indie biasanya membawa jenis permainan unik yang jarang dijumpai dalam permainan arus perdana.

  Pada kesempatan ini, Jaka ingin mengetengahkan karya dalam senarai 7 permainan indie terbaik pada tahun 2019 ! Siapa tahu, ini mungkin menarik minat anda, geng!

  1. Wargroove

  Permainan strategi berdasarkan giliran ini diilhamkan oleh siri Nintendo 's Advance Wars dan bahkan mempunyai penampilan yang sangat serupa, geng!

  Sayangnya, siri Advance Wars itu sendiri mempunyai angka penjualan yang rendah, jadi Nintendo telah menghentikan siri ini sejak permainan Days of Ruin keluar pada tahun 2008.

  Untuk mengisi jurang ini, pemaju Chucklefish mencipta Wargroove yang mempunyai dunia fantasi yang berbeza daripada Advance Wars yang realistik.

  Permainan ini terbukti berjaya di pasaran dan berjaya mendapat pujian hangat dari pengkritik seperti laman IGN yang memberikan penilaian 8.5 untuk permainan ini, geng!

  2. Neo Cab

  Pernahkah anda memikirkan bagaimana rasanya menjadi pemandu teksi dalam talian? Kerana idea ini dibangkitkan dalam permainan Neo Cab oleh Chance Agency dari San Francisco .

  Sebagai pemaju yang berpusat di pusat teknologi Silicon Valley , Chance Agency juga membangkitkan isu pengaruh teknologi, terutama Kecerdasan Buatan , dalam kehidupan kita.

  Dalam permainan ini, anda bermain Lina , pemandu teksi dalam talian yang menyiasat kes rakan yang hilang dengan mengumpulkan arahan dari penumpang teksi.

  Dengan permainan yang unik, Neo Cab berjaya menuai pujian bukan hanya dari kritikan permainan, tetapi juga dari institusi kewartawanan seperti The Washington Post yang mendapat skor 9.0 .

  3. Selepas Bersalin

  Biasanya, kita melihat neraka digambarkan sebagai tempat yang penuh dengan syaitan menyeramkan dan siksaan abadi. Tetapi pemaju Amerika, Night School Studio mempunyai idea yang sedikit berbeza.

  Dalam permainan kedua mereka yang disebut Afterparty , mereka menggambarkan bahawa neraka juga mempunyai waktu bekerja, geng. Ketika berada di luar waktu, syaitan dan manusia yang berada di sana menyertai pesta itu bersama-sama.

  Watak utama permainan, Milo dan Lola , tiba-tiba bangun di neraka dan mereka diberitahu bahawa jika mereka mahu meninggalkan neraka, mereka mesti dapat mengalahkan Lucifer dalam pertandingan minum!

  Seperti yang anda sangka, Afterparty mempunyai banyak unsur humor eksentrik yang menjadikan permainan ini menerima nilai 8.5 dari IGN .

  4. Liar Luar

  Pernahkah anda menonton filem Groundhog Day di mana seorang wartawan terjebak dalam lingkaran waktu atau tidak, geng?

  Idea ini juga dikemukakan dalam permainan Outer Wilds dari pemaju Amerika Mobius Digital di mana anda bertindak sebagai angkasawan yang terus mengulangi perkara yang sama.

  Dalam 22 minit, matahari yang berada di dekat angkasawan akan meletup dan anda mesti mencari jalan untuk mengelakkan kejadian ini dalam kehidupan anda yang seterusnya.

  Anda akan terus mengulangi acara ini sehingga anda menemui jalan keluar untuk masalah ini dan Outer Wilds berjaya menuai pujian dari IGN yang memberikan nilai 8.4 .

  5. Kawan saya Pedro

  Terdapat sebilangan permainan yang cuba meniru adegan tembak John Woo yang bergaya tetapi mungkin My Friend Pedro adalah salah satu yang terbaik, geng.

  Permainan ini dibuat oleh pemaju DeadToast Entertainment yang berpusat di Sweden dan menceritakan kisah seseorang yang mendapat keputusan dari pisang ajaib.

  Di sini, anda ditugaskan untuk membunuh semua musuh di hadapan anda dengan gaya yang mungkin dengan bantuan papan selaju, kuali menggoreng, dan alat lain.

  Dengan permainan aksi yang sangat menarik, My Friend Pedro berjaya mendapat sambutan hangat daripada pengkritik seperti IGN yang memberikan skor 8.5 .

  6. Baldi yang Hilang

  Salah satu perkara yang menjadikan Jaka seperti permainan indie adalah banyak yang menawarkan pengalaman yang berbeza daripada hanya membunuh musuh dan salah satunya adalah permainan ini.

  Lost Ember dari pemaju Jerman , Mooneye Studios , menceritakan kisah manusia yang dijelmakan semula sebagai serigala.

  Dalam pengembaraannya untuk mencari alasan mengapa dia dilahirkan semula, serigala juga memiliki kemampuan untuk mengawal haiwan lain.

  Pembangun Mooneye menunjukkan cinta mereka terhadap alam melalui permainan ini yang berjaya mendapat banyak pujian daripada pengkritik seperti PC Gamer yang memberikan nilai 9.0 .

  7. Permainan Angsa Tanpa Judul

  Bagi anda yang memerlukan pelepasan tekanan, mungkin anda boleh mencuba Untitled Goose Game dari studio House House dari Australia .

  Dalam permainan ini, anda akan bertindak sebagai angsa psikopat yang tujuan hidupnya hanya untuk menyusahkan kehidupan orang lain.

  Kerana idea yang sangat pelik, House House pada awalnya tidak menyangka permainan ini boleh berjaya tetapi netizen mengatakan ia berbeza dan watak angsa di sini malah menjadi meme.

  Selain menjadi bahan jenaka, permainan ini juga mendapat banyak pujian dari pengkritik, seperti IGN yang memberikan nilai 8.0 .

  Itu sahaja, geng, senarai 7 permainan indie terbaik pada tahun 2019 menurut Jaka! Sekiranya anda bosan dengan permainan AAA yang sama, permainan di atas boleh menjadi pilihan.

  Daripada anda membuang Rp. 500.000 ++ untuk permainan Pokemon terbaru yang sebenarnya tidak begitu bagus, anda boleh menikmati permainan di atas dengan harga hanya Rp. 100,000!

  Adakah anda pernah bermain permainan di atas? Apa pendapat anda mengenai cadangan Jaka? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fikri Harish .

  Artikel Berkaitan