10 Petua Menjual Telefon Bimbit Terpakai dengan Harga Tinggi

Menjual telefon pintar memang sukar, berikutan JalanTikus memberi petua menjual telefon bimbit terpakai dengan harga tinggi.

Terdapat beberapa jenis pengguna mudah alih, ada yang setia menggunakan telefon bimbit mengikut keperluan atau kandungannya. Terdapat juga 'cheater', yang mudah terpengaruh dengan promosi atau kecanggihan ciri yang membawa telefon pintar baru.

Anda mesti menjadi yang kedua bukan? Sudah tentu anda merasakan bahawa menjual telefon pintar adalah sukar dan tentunya kerugian. Jumlah kerugiannya cukup besar, jika anda memikirkannya, belum lagi perlu menambahkan sejumlah wang untuk membeli telefon pintar jenis baru.

BACA JUGA
  • 10 Telefon Pintar Android Terkini Februari 2017
  • 6 Telefon Pintar Android Terkini Januari 2017
  • 10 Telefon Pintar Android Terkini Disember 2016

10 Petua Menjual Telefon Bimbit Terpakai dengan Harga Tinggi

Masih ramai yang tidak memahami cara menjual telefon bimbit terpakai dengan harga tinggi . Berikut adalah petua yang mesti anda lakukan untuk mengurangkan kerugian semasa menjual HP.

1. Bersihkan seluruh badan dan skrin

Bagi anda yang suka terus menukar telefon pintar dalam beberapa bulan, sudah tentu anda harus menjaganya dengan baik. Di mana secara langsung menggunakan kes dan tahan calar pada skrin apabila membeli. Apabila anda ingin menjual, buka sarung dan tahan calar dan bersihkan seluruh badan. Telefon pintar hasilnya kelihatan beret ramping dan minimum.

Jelas paparan akan menentukan titik penjualan telefon pintar, kerana perkara pertama yang dilihat oleh calon pembeli adalah keadaan telefon pintar itu sendiri. Sekiranya kelihatan seperti baru, sudah tentu harga jualan akan tinggi dan jika ada calar yang teruk dan juga calar, harga jualan juga akan hancur.

2. Periksa Kelengkapan Lalai

Telefon pintar dijual tanpa kotak dan aksesori, harga jualan pastinya akan turun secara mendadak berbanding dengan rangkaian penuh. Oleh itu, pastikan anda memeriksa semula kelengkapan aksesori , pengecas dan rakan. Oleh itu, anda boleh menjual telefon bimbit anda dalam keadaan lengkap, sama seperti ketika anda membelinya. Sekiranya lengkap, sudah tentu harga jualan tidak akan membuat anda kecewa. Sekiranya tidak lengkap, sediakan dengan membeli peralatan yang hilang atau rosak dengan yang baru.

3. Susun dengan kemas

Selanjutnya simpan dan kemas semua peralatan telefon pintar dengan kemas, jika boleh, susun agar kelihatan seperti baru. Sekali lagi, ini adalah strategi kami supaya telefon pintar dapat dijual dengan harga yang berpatutan. Paradigma seseorang dalam menentukan harga barang adalah penampilan awalnya . Sekiranya anda melihatnya buat pertama kalinya anda tidak berminat, harganya akan jauh dari jangkaan awal.

4. Jual kepada Orang yang Tutup

Sekiranya keadaan telefon pintar masih sangat baik dan seperti baru, anda harus terlebih dahulu menawarkannya kepada rakan, jiran, atau saudara. Biasanya harga jualan boleh menjadi lebih tinggi, lebih-lebih lagi jika daya tarikan dapat dibayar secara ansuran . Pasti tidak akan peduli lagi dengan harganya, pastikan orang itu betul-betul dekat dengan anda ya.

5. Menjual secara dalam talian atau di Kedai Kaunter?

Anda tahu betapa sedihnya tawaran menjual telefon pintar di kaunter. Adalah wajar untuk diingat bahawa mereka akan menjual semula telefon pintar yang kami jual dan siapa yang tahu bila telefon pintar anda akan dijual semula. Semakin lama, tentu saja, harga telefon pintar juga jatuh. Oleh itu, kami mencadangkan penjualan secara langsung kepada pembeli langsung, melalui Kaskus atau OLX . Sekiranya barang anda bagus, sudah tentu harganya juga bagus.

6. Jadikan Penerangan dan Foto sebagai Menarik Mungkin

Sekiranya anda telah memutuskan untuk menjual secara dalam talian, buat penerangan terperinci mengenai keadaan telefon pintar anda . Jangan keterlaluan atau berbohong, tulislah apa adanya. Juga lengkap dengan gambar menarik dari telefon bimbit, gambar tersebut meningkatkan minat bakal pembeli.

Sekiranya anda tidak memerlukannya, carilah saat yang tepat seperti pada hari besar seperti Hari Raya atau Krismas dan tahun baru. Pada musim percutian, permintaan untuk telefon pintar baru dan terpakai pasti meningkat. Semakin banyak penawar yang masuk, sudah tentu anda boleh memilih tawaran dengan harga tertinggi.

7. Suka dengan Harga yang berpatutan

Sebagai penjual, sudah tentu kita mahu mendapatkan harga yang berpatutan untuk telefon pintar yang ingin kita jual. Walaupun begitu, anda juga harus tahu diri anda dalam memberi harga. Jangan menyamakan ketika kita membeli baru atau lebih tinggi untuk dapat keuntungan, seperti ini menjadikan calon pembeli malas membaca apatah lagi menawar. Periksa harga pasaran dan berikan harga yang berpatutan dan menarik untuk menjual dengan cepat.

8. Pilih Sistem Pembayaran

Umumnya ada 3 pilihan sistem pembayaran untuk dipilih, iaitu COD (cash on delivery), akaun bersama atau pindahan terus. Ketiga-tiga mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Ringkasnya, COD adalah proses bertemu penjual dan pembeli untuk membuat penjualan / pembelian secara langsung dengan membuat perjanjian tempat yang dipersetujui. Oleh itu, pastikan anda memasukkan lokasi COD dan masa yang ditentukan.

Kelebihan urus niaga COD, tentunya wang akan diterima dengan lebih cepat setelah barang tersebut dibeli secara langsung. Sebaliknya pembeli juga dapat melihat bentuk dan keadaan barang secara langsung. Kekurangan calon pembeli COD hanya terhad kepada satu di kawasan yang sama dan kita harus berhati-hati . Pilih lokasi COD yang selamat seperti di tempat awam atau kafe, cubalah tidak mahu transaksi di tepi jalan terutama di tempat yang gelap.

9. Beri Jaminan

Sekiranya anda yakin bahawa barang yang dijual harum dan sedap, jangan takut memberi jaminan . Contohnya 3x24 jam untuk menjamin mesin atau perundingan. Pasti calon pembeli akan merasa lebih selamat dan selesa, sehingga HP dapat dijual dengan harga yang tinggi.

10. Jangan Lupa Padam dan Bersihkan Semua Data

Sebelum melakukan semua petua di atas, jangan lupa bahawa telefon pintar anda telah diset semula ke kilang. Pastikan tidak ada data yang tersisa, termasuk mengambil kad microSD dan kad SIM . Kerana kedua-duanya telah menjadi identiti pengguna, demi privasi jangan memberikannya sebagai bonus kepada pembeli telefon pintar kami.

Jangan kerana telefon pintar anda bernilai mahal, maka anda akan memberikan bonus dalam bentuk kad SD yang telah anda gunakan sebelumnya walaupun kosong. Anda lebih baik menyimpannya, kerana kita tidak akan pernah tahu apa yang akan dia lakukan. Dia boleh berkelakuan tidak baik dan cuba memulihkan data yang anda hapus sebelumnya. Berbahaya kan?

Begitu juga, kad SIM walaupun ia diperoleh kerana penggabungan, tetapi anda sudah mendaftarkannya atas nama anda. Oleh itu, untuk menjaga privasi dan keselamatan anda disarankan untuk tidak memberikan kad SD atau kad SIM kepada bakal pembeli telefon pintar.

Itulah 10 petua menjual telefon bimbit terpakai dengan harga tinggi. Sekiranya anda mempunyai penambahan, sila masukkan anda ke ruangan komen di bawah. Baca juga artikel mengenai Google atau penulisan dari telefon pintar lain.

Artikel Berkaitan