Ingin Menjadi Pengaturcara? Anda Boleh Memilih 5 Cabang Jurusan Komputer di Universiti ini

jurusan komputer dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menjadi salah satu jurusan yang paling digemari di universiti. Jumlah peminat jurusan komputer disebabkan oleh perkembangan teknologi

Jurusan komputer dalam beberapa tahun kebelakangan telah menjadi salah satu jurusan yang paling digemari di universiti. Sebilangan besar peminat jurusan komputer adalah disebabkan oleh perkembangan teknologi yang semakin menguasai dunia sehingga manusia dituntut untuk meningkatkan pemahaman tentang teknologi komputer itu sendiri dan prospek untuk bekerja di bidang komputer itu sendiri sangat menjanjikan.

Berhubung dengan jabatan komputer ini, kali ini saya akan menerangkan beberapa cabang jurusan komputer yang banyak anda temui di pelbagai universiti di seluruh dunia, termasuk Indonesia.

BACA JUGA
  • 5 Universiti Jabatan IT Terbaik di Indonesia, Calon Pengaturcara Masuk!
  • Selain Aplikasi Office, Ini adalah 5 Aplikasi Android yang Mesti Memiliki Pelajar
  • 10 komputer riba yang paling sesuai untuk kanak-kanak di Jabatan Multimedia

5 Jurusan Komputer Terbaik di Universiti

1. Kejuruteraan Komputer atau Kejuruteraan Komputer

stmarytx.edu

Kejuruteraan Komputer atau Kejuruteraan Komputer adalah salah satu cabang jurusan komputer yang sangat diminati di Indonesia. Jabatan ini mengarahkan pelajarnya untuk dapat melaksanakan perisian pada perkakasan untuk membuat sistem bersepadu. Sekiranya dinilai menggunakan persembahan, maka pembelajaran di jabatan ini merangkumi 55% perkakasan dan 45% perisian.

2. Sains Komputer atau Sains Komputer

insight.jbs.cam.ac.uk

Sains Komputer atau Sains Komputer adalah cabang jabatan komputer yang lebih tertumpu pada pemahaman dan analisis teori komputasi dan pembangunan perisian. Berbeza dengan Kejuruteraan Komputer yang dituntut untuk memiliki dua jenis kebolehan pada masa yang sama, mereka yang memasuki jurusan ini diharuskan memiliki kemampuan analisis logik dan teori yang jauh lebih tinggi.

3. Kejuruteraan Perisian atau Kejuruteraan Perisian

Kejuruteraan Perisian adalah cabang jabatan komputer yang mempunyai persamaan dengan Sains Komputer di mana pelajar dikehendaki dapat mengembangkan pelbagai perisian, tetapi kali ini pada skala dan pemahaman yang lebih besar mengenai SDLC (Software Development Life Cycle).

4. Sistem Maklumat atau Sistem Maklumat

bigcommerce.com

Sistem Maklumat atau Sistem Maklumat adalah cabang dari bahagian komputer yang sebenarnya tidak mendapat sedikit pengaruh dari jabatan ekonomi dan pengurusan. Kenapa begitu? Ini kerana jabatan ini lebih fokus untuk menganalisis keperluan dan mengembangkan perisian untuk keperluan perniagaan atau korporat. Anda yang memasuki jurusan ini lebih kerap menemui beberapa subjek yang berkaitan dengan pengurusan dan perniagaan.

5. Teknologi Maklumat

selektif.com

Teknologi Maklumat atau Teknologi Maklumat adalah cabang jabatan komputer yang secara praktikal dapat mempelajari banyak aspek yang berkaitan dengan teknologi mulai dari perancangan, pelaksanaan, konfigurasi, dan bahkan penyelenggaraan berbagai infrastruktur teknologi maklumat dan pengembangan perisian.

Itulah dia 5 cabang jurusan komputer di universiti . Mana yang sesuai dengan anda? , sampai jumpa dan pastikan anda meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi artikel ini dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan