3 Cara Mudah Menyemak Kuota Telkomsel + Tempoh Aktif 2020

Bingung bagaimana mengetahui baki kuota Telkomsel yang anda ada sekarang? Berikut adalah tiga cara untuk memeriksa kuota Telkomsel 2020 terkini yang boleh anda lakukan dengan mudah.

Dalam dunia digital masa kini, kuota internet adalah yang mesti dimiliki oleh masyarakat bandar pada masa kini.

Sudah tentu mereka memerlukan internet untuk hanya berkomunikasi atau mendapatkan hiburan seperti menonton filem streaming. Oleh itu, pastinya penduduk bandar selalu memperhatikan kuota internet mereka.

Baiklah, bagi anda yang tergolong dalam kumpulan ini dan menggunakan penyedia Telkomsel, inilah cara untuk memeriksa kuota Telkomsel terkini dan paling lengkap!

 • Cara memeriksa Kuota Telkomsel melalui SMS
 • Cara Memeriksa Kuota Melalui Aplikasi MyTelkomsel
 • Cara Semak Kuota Telkomsel 2020 Terkini, Mudah dan Lengkap!

  Penyedia yang satu ini memang terkenal dengan rangkaian internetnya yang luas dan sentiasa pantas. Jadi, jangan terkejut jika ramai pengguna telefon pintar menggunakan penyedia Telkomsel .

  Lebih-lebih lagi, Telkomsel juga menawarkan perkhidmatan untuk memperpanjang tempoh aktif Telkomsel untuk penggunanya, sehingga menjadikan orang lebih selesa menggunakan penyedia yang dapat menjangkau seluruh pelosok negara.

  Bagi anda yang baru sahaja berpindah ke penyedia ini, anda mungkin masih sedikit bingung mengenai cara memeriksa kuota Telkomsel yang masih ada.

  Oleh itu, kali ini Jaka akan berkongsi beberapa cara untuk memeriksa kuota Telkomsel dengan mudah dan lengkap. Dengar saja, geng!

  Cara Memeriksa Kuota Telkomsel Melalui Panggilan Telefon

  Sekiranya anda malas memasang aplikasi baru kerana memori dalaman sudah habis, anda boleh memeriksa kuota Telkomsel dengan menghubungi melalui aplikasi Panggilan pada telefon pintar anda.

  Kaedahnya sangat mudah, anda boleh mengikuti setiap langkah melalui kaedah lengkap berikut.

  Langkah 1 - Ketik * 888 # dalam aplikasi Panggilan

  • Langkah pertama yang harus anda lakukan ialah membuka aplikasi Panggilan di telefon bimbit anda.

  • Selepas itu, tekan * 888 # kemudian pilih butang panggilan.

  Langkah 2 - Pilih pilihan "Cek Kredit & Kuota"

  • Langkah seterusnya, anda membalas dengan nombor yang menunjukkan menu Cek Kredit & Kuota . Pada telefon bimbit Jaka, menu berada di nombor 3.

  Langkah 3 - Pilih "Semak Kuota"

  • Kerana di sini anda akan memeriksa baki kuota Telkomsel, maka pada langkah ini anda memilih nombor yang menunjukkan menu Periksa Kuota . Di sini Jaka memilih nombor 3.

  Langkah 4 - Pilih pilihan "Periksa Kuota Internet"

  • Seterusnya, anda memilih menu yang menunjukkan menu Internet Quota Check .
  • Setelah anda menyelesaikan semua langkah di atas, maka akan ada SMS dari operator Telkomsel yang akan memberikan maklumat lengkap mengenai baki jumlah kuota.

  Seberapa mudah, betul, periksa kuota internet Telkomsel menggunakan kaedah ini? Anda tidak perlu memuat turun aplikasi lagi tetapi anda masih boleh memeriksa kuota Telkomsel Halo dan juga bila pakej internet akan berakhir.

  Cara memeriksa Kuota Telkomsel melalui SMS

  Selain mendail * 888 # , anda juga dapat memeriksa kuota pakej internet Telkomsel menggunakan SMS.

  Cara periksa ini Sebagai kuota anda boleh gunakan sebagai alternatif jika kaedah sebelumnya dianggap terlalu rumit atau mungkin terganggu.

  Untuk memeriksa kuota internet Telkomsel Simpati, caranya sangat mudah. Anda hanya perlu menghantar SMS ke nombor 3636 .

  Masih keliru bagaimana melakukannya? Sekiranya ya, periksa kaedah lengkap berikut.

  Langkah 1 - Ketikkan mesej untuk memeriksa kuota dalam aplikasi Pemesejan

  • Langkah pertama yang tentunya anda harus lakukan ialah membuka mesej alias aplikasi Pemesejan di telefon bimbit anda.

  • Selepas itu, taip INFO UL (ruang) kemudian hantar ke nombor 3636 . Kemudian akan ada SMS masuk dari operator Telkomsel mengenai maklumat kuota yang tinggal.

  • Sekiranya ada yang tidak kena , anda juga boleh mengetik Flash (ruang) infov2 untuk mendapatkan maklumat yang serupa, geng.

  Cara Memeriksa Kuota Melalui Aplikasi MyTelkomsel

  Mempunyai telefon bimbit dengan memori dalaman yang besar dan mahukan kaedah yang lebih mudah untuk memeriksa kuota Telkomsel Simpati anda? Sekiranya demikian, anda boleh mewujudkannya dengan memuat turun aplikasi MyTelkomsel .

  Telkomsel DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

  Cukup dengan masuk menggunakan nombor Telkomsel anda, semua maklumat yang berkaitan dengan nombor tersebut akan dipaparkan termasuk baki kuota internet.

  Di samping itu, bagi anda yang mencari cara untuk memeriksa pakej Telkomsel yang sedang digunakan, melalui aplikasi MyTelkomsel ini anda juga dapat memperoleh maklumat tersebut.

  Baiklah, bagi anda yang tidak tahu bagaimana rupa aplikasi MyTelkomsel, berikut adalah bagaimana rupanya.

  Bukan hanya sebagai kaedah untuk memeriksa kuota simPATI, anda juga dapat membeli pakej internet Telkomsel melalui aplikasi MyTelkomsel, geng.

  Sekiranya anda pengguna Telkomsel, anda benar-benar diminta untuk memiliki aplikasi tersebut.

  MaklumatMyTelkomsel
  Pemaju Telkomsel
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.3 (1,148,484)
  Saiz 12MB
  Pasang 10,000,000+
  Android Minimum 4.1
  Muat turunnya Pautan

  Itulah beberapa cara untuk memeriksa kuota Telkomsel yang boleh anda gunakan dengan mudah. Dengan mengetahui baki kuota internet, anda boleh menjadi lebih tenang ketika ingin melayari atau menstrim video.

  Jadi, sekarang anda sudah mengetahui beberapa cara yang boleh anda lakukan semasa anda ingin memeriksa kuota internet Telkomsel?

  Baca juga artikel mengenai Kuota atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan