Perbezaan Tidur dan Hibernate yang Jarang Diketahui pada Windows!

Inilah perbezaan antara Tidur dan Hibernate pada Windows yang mungkin anda abaikan selama ini, ternyata berguna untuk lelaki PC anda. Lihat lebih banyak lagi!

Apabila anda ingin mematikan PC anda, anda pasti akan melihat pilihan Tidur dan Hibernate. Tetapi apa bezanya?

Seperti namanya, tidur dan hibernate mempunyai fungsi yang sama untuk menjadikan PC anda 'tidur' tanpa menutup aplikasi yang sedang berjalan. Fungsi ini juga digunakan untuk menjimatkan kuasa ketika anda tidak menggunakan PC sementara.

Walaupun kedua-dua pilihan ini mempunyai tujuan yang sama, tetapi ada perbezaan yang harus anda ketahui. Mari lihat perbezaan antara Tidur dan Hibernate pada PC Windows , di sini!

 • Hibernate
 • Mana Yang Perlu Digunakan, Tidur atau Hibernate?
 • Cara Hibernate pada Windows 8 & 10
 • Perbezaan antara Tidur dan Hibernate pada PC

  Ciri Tidur dan Hibernate dapat diaktifkan pada Windows anda melalui pilihan pada halaman Power . Pilihan ini hampir dengan Shut Down dan Restart.

  Tidur dan Hibernate serupa, tetapi jauh berbeza dengan cara mereka bekerja. Inilah penjelasan penuh yang harus anda kenali!

  1. Tidur

  Pertama adalah Tidur , seperti yang dinyatakan Jaka sebelumnya bahawa ciri ini berfungsi sebagai penjimat kuasa untuk PC anda. Walau bagaimanapun, cara untuk menyimpan semua kerja anda dalam RAM .

  Ciri ini sama dengan mod 'Siaga' tetapi dengan mematikan monitor, maka penggunaan elektrik yang digunakan jauh lebih efisien.

  Apabila anda membuka PC dalam Tidur, kerja anda akan disambung semula dalam beberapa saat dan anda dapat meneruskan kerja.

  2. Hibernate

  Tidak seperti Tidur, Hibernate menyimpan hasil kerja anda pada HDD atau SSD. Dalam mod ini, PC anda tidak akan menggunakan kuasa .

  Walau bagaimanapun, apabila anda menghidupkan PC dalam mod Hibernate, kerja anda akan kembali dengan waktu yang lebih lama daripada Tidur. Ini kerana HDD atau SSD anda mesti membaca semula data, berbeza dengan RAM.

  Baiklah, untuk jangka masa data yang diproses semula bergantung pada jenis HDD atau SSD yang anda gunakan. Sudah tentu dengan menggunakan SSD, proses membaca data akan lebih cepat.

  Fungsi ini akan lebih berguna jika anda menggunakannya di komputer riba, berbanding dengan PC. Sekiranya anda pengguna Windows 8 dan 10, ciri Hibernate ini tidak dalam pilihan Daya secara lalai.

  Mana Yang Perlu Digunakan, Tidur atau Hibernate?

  Oleh kerana fungsinya sama antara kedua-duanya, Anda dapat menggunakan fitur apa pun yang diperlukan. Sekiranya anda pengguna PC maka lebih sesuai menggunakan Tidur untuk menjimatkan elektrik yang masuk.

  Sementara itu, pada komputer riba lebih sesuai menggunakan Hibernate untuk menyimpan kuasa bateri sehingga penggunaan setelah dihidupkan lebih lama.

  Cara Hibernate pada Windows 8 & 10

  Sekiranya anda menggunakan Windows 8 atau 10 , Hibernate tidak akan muncul dalam pilihan Power pada PC anda. Ini tidak bermaksud Hibernate tidak wujud, tetapi tersembunyi.

  Anda boleh mengemukakan pilihan ini secara manual, mudah. Mari lihat langkah-langkah berikut untuk memunculkan Hibernate pada Windows 8 dan 10:

  • Buka Panel Kawalan di Windows, kemudian pilih Perkakasan dan Suara .
  • Pada halaman seterusnya, pilih 'Ubah apa yang dilakukan oleh butang kuasa' di lajur Pilihan Kuasa .
  • Klik 'Ubah tetapan yang kini tidak tersedia'.
  • Pilihan Hibernate kemudian anda boleh menyemak dan memilih 'simpan perubahan' .
  • Pilihan Hibernate kini telah muncul di Power on Windows anda!

  Itulah perbezaan antara Tidur dan Hibernate pada PC Windows yang anda telah mengabaikan lelaki. Walaupun remeh, tetapi fungsi kedua-dua ciri ini dapat menjadikan PC atau komputer riba anda lebih efektif dalam daya.

  Apa pendapat anda mengenai lelaki ciri Sleep and Hibernate ini, pernahkah anda menggunakannya? Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, sampai jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai PC atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan