Inilah Cara Membuat Permainan RPG Anda Sendiri Tanpa Pengekodan!

Ingin menjadi pembangun dan membuat permainan RPG anda sendiri? Ini adalah cara membuat permainan RPG anda sendiri tanpa pengekodan! Pasti anda ingin tahu bukan?

Bosan bermain permainan RPG? Adakah anda pernah mempunyai impian atau keinginan untuk membuat permainan anda sendiri atau tidak? Sekiranya anda memilikinya, tetapi niat untuk membuat permainan anda sendiri kecewa kerana anda tidak merasa mempunyai kepakaran untuk membuat permainan, jangan risau.

Pada hari ini dan zaman apa yang tidak boleh anda lakukan. Di sini Jaka menyukai penyelesaiannya, terutama bagi anda yang sudah bosan bermain permainan RPG dan ingin beralih menjadi pembangun permainan. Ini adalah cara membuat permainan RPG anda sendiri tanpa pengekodan! Pasti anda ingin tahu bukan? Lihat ulasan di bawah!

BACA JUGA
  • 5 Permainan RPG Android Terbaik April 2017
  • 5 Cara Berkesan Untuk Menjadi PRO Semasa Bermain Permainan RPG
  • 10 Permainan RPG Terbaik di Android yang Harus Anda Cuba

Cara Membuat Permainan RPG Sendiri Tanpa Pengekodan

RPG Maker adalah siri mesin permainan yang merupakan salah satu kaedah pembelajaran terbaik untuk pengembangan permainan. Tanpa keupayaan pengekodan atau gambar, anda boleh membuat RPG anda sendiri mengikut aliran logik yang disediakan oleh enjin. Sekiranya anda ingin bereksperimen, anda hanya boleh menggunakan kemahiran mengekod atau melukis anda untuk menjadikan sesuatu menjadi lebih menarik.

Enjin ini terakhir dilancarkan pada tahun 2012 dan dinamakan RPG Maker VX Ace. Walaupun mudah digunakan dan sangat sesuai untuk pemula, banyak pengguna RPG Maker veteran mendapati enjin ini lebih mudah daripada RPG Maker XP atau RPG Maker 2003, yang dilancarkan bertahun-tahun sebelumnya.

Dalam RPG Maker MV ini, anda boleh membuat permainan untuk Windows, Mac, Android, iOS, dan HTML5 di penyemak imbas. Enjin ini juga memberikan banyak penambahbaikan. Sebut saja editor peta yang lebih baik, sistem acara yang lebih sederhana, dua mod pertempuran dengan pandangan depan atau sisi, resolusi yang lebih tinggi, sokongan untuk skrin sentuh dan tetikus, peningkatan had maksimum pangkalan data, pembahagian peta menjadi tiga lapisan, dan banyak lagi ciri lain.

Untuk menjalankan perisian RPG Maker MV, spesifikasi minimum yang diperlukan:

  • OS WindowsR 7/8 / 8.1 / 10 (32bit / 64bit) atau Mac OS X 10.10 atau lebih
  • CPU Intel Core2 Duo atau lebih
  • RAM 2GB atau lebih
  • HDD 2 GB lebih banyak
  • Grafik OpenGLR
  • Paparan 1,280 x 768 atau lebih
LIHAT ARTIKEL

Inilah rupa perisian RPG Maker MV. Kita dapat melihat unsur-unsur yang tidak asing lagi bagi kita seperti perisian lain pada amnya. Di sudut kiri bawah terdapat senarai folder utama ke sub folder yang boleh kita tambah dan edit mengikut keinginan kita.

Kemudian, di atasnya terdapat Tilesets untuk membuat peta visual kita sendiri. Di atasnya lagi, terdapat Bar Alat Akses Pantas seperti baru (untuk permainan baru), buka, simpan, potong, salin, tampal, zum masuk, zum keluar, pangkalan data, penjana watak, dan sebagainya. dan di bahagian atas terdapat bar alat seperti File, Edit, Mode, Draw, Scale, Tools, Games, dan Help, yang kebanyakannya berada di Toolbar akses pantas .

Kami juga dapat menambah dan mengedit pangkalan data permainan kami yang merupakan elemen paling asas dari permainan RPG. Bermula dari menyunting Pelakon (watak), Kelas (Pekerjaan) bersama dengan parameter masing-masing, Kemahiran menyunting (kebolehan khas) yang kita gunakan ketika bertempur, Item-item , Senjata (Senjata), Perisai (Pertahanan), Musuh (Musuh), Pasukan (Parti Menentang), dan sebagainya. Semua pangkalan data boleh ditambah dan diedit dengan mudah.

Dan yang paling menggembirakan, Character Generator membolehkan kita membuat watak visual mengikut citarasa kita. Atau jika anda dapat menarik, anda boleh menambah dan memasukkannya ke dalam permainan anda sendiri.

Bagaimana? Sudah tahu sekarang bagaimana membuat permainan RPG anda sendiri tanpa perlu melakukan pengekodan. Berminat untuk mencuba membuat permainan RPG anda sendiri? Anda boleh mencuba versi percubaan atau membeli perisian secara langsung di laman web rasmi. untuk tutorial membuat lebih banyak permainan RPG, anda boleh mencarinya di Google atau menstrim YouTube.

Artikel Berkaitan