Biodata BLACKPINK Lengkap: Foto, Profil Ahli & Fakta Unik!

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai biodata ahli BLACKPINK? Inilah ulasan lengkap profil ahli, foto, dan fakta unik BLACKPINK terkini, BLINK wajib dimasukkan!

Bagi anda peminat K-poper atau Korea, anda mesti mengenali kumpulan gadis bernama BLACKPINK , bukan?

Lebih-lebih lagi BLACKPINK yang terdiri daripada empat orang pernah diundang untuk menjadi duta jenama untuk salah satu e-dagang terbesar di negara ini.

Penasaran dengan biodata lengkap dan profil ahli BLACKPINK ? Ayo, rujuk ulasan kumpulan gadis dari Korea Selatan yang namanya ada di bawah, deh!

 • Biografi Ahli BLACKPINK Lengkap (Jisoo, Jennie, Rose & Lisa)
  • Biodata & Profil Jisoo BLACKPINK
  • Profil & Profil Jennie BLACKPINK
  • Profil BLACKPINK Biodata & Rose
  • Profil & Profil Lisa BlackPINK
 • Fakta Unik & Menarik Kumpulan Gadis BLACKPINK
 • Video: BLACKPINK - 'Bunuh Cinta Ini' M / V
 • Sekilas Tentang BLACKPINK, Kumpulan Mainstay Girl YG Entertainment!

  Sumber gambar: soompi.com

  BLACKPINK adalah kumpulan gadis di bawah naungan agensi YG Entertainment dari Korea Selatan. Pada masa ini BLACKPINK mempunyai empat ahli, iaitu Jisoo, Jennie, Rose dan Lisa.

  Debut BLACKPINK bermula menerusi album SQUARE ONE yang dikeluarkan pada 8 Ogos 2016. Dua lagu utamanya, iaitu WHISTLE dan BOOMBAYAH berjaya menguasai tangga lagu Korea Selatan.

  Sejak itu, BLACKPINK terus mendapat perhatian di seluruh dunia melalui karya terbarunya, seperti Seolah-olah Ini Yang Terakhir Anda, DDU-DU DDU-DU, FOREVER YOUNG, dan Bunuh Cinta Ini.

  Malah untuk kerjaya antarabangsa, BLACKPINK bekerjasama dengan beberapa pemuzik terkenal, seperti Dua Lipa dengan Kiss dan Make Up dan Lady Gaga dengan Sour Candy, sebuah geng.

  Bukan hanya itu, BLACKPINK kini secara rasmi menandatangani kerjasama dengan label muzik dari Amerika Syarikat, Interscope Records .

  • Nama Fandom BLACKPINK: BLINK
  • Warna Rasmi Fandom BLACKPINK: -
  • Instagram: @blackpinkofficial
  • Facebook: BLACKPINKOFFICIAL
  • Twitter: @ygofficialblink
  • vLive: Saluran BLACKPINK
  • YouTube: BLACKPINK
  • TikTok: @bp_tiktok

  Biografi Ahli BLACKPINK Lengkap (Jisoo, Jennie, Rose & Lisa)

  Fakta unik BLACKPINK ini yang merupakan kumpulan gadis selepas Yang Hyun-suk adalah nama yang ternyata mempunyai tujuan untuk menghilangkan pemahaman mengenai warna "merah jambu" yang tidak selalu menjadi masalah kecantikan.

  Tetapi juga mengenai bakat lain, seperti menyanyi dan menari. BLACKPINK juga mempunyai fandom bernama BLINK , yang merupakan gabungan dua perkataan, iaitu BLACK dan PINK.

  BLACKPINK sendiri mempunyai empat ahli, iaitu Jisoo , Jennie , Rose , dan Lisa . Penasaran dengan profil ahli BLACKPINK sepenuhnya? Mari, lihat yang berikut dengan lengkap!

  1. Jisoo BLACKPINK Biodata & Profil

  Sumber gambar: soompi.com
  PerincianBiodata Ahli BLACKPINK
  Nama pentas Jisoo
  Nama asal Kim Ji-soo
  Nama Nick Chi Choo, Jichu
  Kedudukan Memimpin Vokal, Visual, Wajah Kumpulan
  Tempat lahir Gunpo, Wilayah Gyeonggi
  Tarikh lahir 3 Januari 1995
  Zodiak Capricorn
  Ketinggian 162 sm
  Berat 45 kg
  Kumpulan darah A
  Instagram @sooyaa__

  Walaupun dilahirkan pada tahun 1995, Jisoo menjadi ahli tertua di BLACKPINK. Jisoo juga mempunyai banyak panggilan, iaitu Chi Choo dan Jichu kerana cinta mereka pada Pokemon, Pikachu.

  Jisoo sendiri menyertai YG Entertainment sejak Julai 2011 . Sebelum menyertai BLACKPINK, Jisoo telah menjalani uji bakat dan membawakan lagu I Have a Lover dari Eun Mi.

  Kedudukan anggota BLACKPINK adalah vokal utama , visual , dan wajah kumpulan . Jisoo boleh dikatakan ahli paling sporty, yang suka bola keranjang, rollerblade, dan taekwondo.

  Selain minatnya dalam sukan, Jioso juga terkenal memiliki pelbagai jenis barang dagangan bertema Pokemon, terutama Pikachu yang dipamerkan di banyak tempat di rumahnya, anda tahu.

  2. Profil & Profil BLACKPINK Jennie

  Sumber gambar: soompi.com
  PerincianBiodata Ahli BLACKPINK
  Nama pentas Jennie
  Nama asal Kim Jennie
  Nama Nick Jendeukie
  Kedudukan Rapper Utama, Vokalis Utama
  Tempat lahir Anyang, Wilayah Gyeonggi
  Tarikh lahir 16 Januari 1996
  Zodiak Capricorn
  Ketinggian 163 sm
  Berat 50 kg
  Kumpulan darah B
  Instagram @jennierubyjane

  Profil ahli BLACKPINK seterusnya adalah Jennie, yang namanya Kim Jennie. Jennie juga mempunyai beberapa nama panggilan, seperti Jendeukie, Jen, dan Nini.

  Jennie dilahirkan di Anyang, Provinsi Gyeonggi, Korea Selatan pada 16 Januari 1996, geng. Kedudukan Jennie di BLACKPINK sendiri adalah bermain rapper , vokal utama , dan tengah .

  Semasa perkenalannya, Jennie adalah ahli pertama BLACKPINK yang diterbitkan oleh YG Entertainment pada 1 Jun 2016 .

  Sebelum menyertai BLACKPINK, Jennis muncul sebentar di beberapa klip video dan bekerjasama dengan artis di bawah YG Entertainment.

  Contohnya lagu HITAM yang dinyanyikan oleh G-Dragon, Khas oleh Lee Hi, dan GG BE oleh Seungri.

  3. Profil BLACKPINK Biodata & Rose

  Sumber gambar: soompi.com
  PerincianBiodata Ahli BLACKPINK
  Nama pentas Mawar
  Nama asal Park Chae-young
  Nama Nick Rose, Rosie, Pasta
  Kedudukan Vokalis Utama, Penari Utama
  Tempat lahir Auckland, New Zealand
  Tarikh lahir 11 Februari 1997
  Zodiak Aquarius
  Ketinggian 168 sm
  Berat 46 kg
  Kumpulan darah B
  Instagram @ proses_are_rosie

  Ahli BLACKPINK seterusnya adalah Rose , yang mempunyai nama kelahiran Park Chae-young atau nama Inggeris Roseanne Park, geng.

  Dilahirkan di Auckland, New Zealand pada 11 Februari 1997, Rose dibesarkan di Australia dan hanya bergabung dengan YG Entertainment pada bulan Mei 2012 melalui ujibakat di Kangaroo Country.

  Selain nama Inggerisnya, Rose juga mempunyai beberapa nama samaran, seperti Chaeng, Chae, Rosie, Rosetta, Roslay, Rochi, Chaenggi, Chipmunk, dan Pasta. Betul, banyak, ya?

  Rose juga dikenali sebagai anggota BLACKPINK yang cukup berseni, di mana dia mempunyai minat terhadap nuansa seni, seperti melukis, bermain piano, dan bermain gitar.

  4. Profil & Profil Lisa BlackPINK

  Sumber gambar: soompi.com
  PerincianBiodata Ahli BLACKPINK
  Nama pentas Lisa
  Nama asal Lalisa Manoban / Pranpriya Manoban
  Nama Nick Lalice, Laliz, Pokpak
  Kedudukan Penari Utama, Rapper Utama, Sub Vokalis, Maknae
  Tempat lahir Bangkok, Thailand
  Tarikh lahir 27 Mac 1997
  Zodiak Aries
  Ketinggian 166.5 sm
  Berat 44.7 kg
  Kumpulan darah O.
  Instagram @lalalalisa_m

  Akhirnya, pada masa yang sama ahli BLACKPINK termuda (maknae) adalah Lisa atau yang mempunyai nama sebenarnya Lalisa Manoban atau Pranpriya Manoban.

  Lisa dilahirkan di Bangkok, Thailand pada 27 Mac 1997 dan menjadi salah satu anggota tertinggi di BLACKPINK, sebuah kumpulan.

  Lisa sendiri mempunyai beberapa nama panggilan, seperti Lalice, Laliz, dan Pokpak. Kedudukan Lisa di BLACKPINK sendiri bertindak sebagai rapper utama , sub vokalis , dan penari bermain .

  Sebagai ahli antarabangsa, Lisa juga menguasai beberapa bahasa sekaligus, seperti Korea, Inggeris, Jepun, Thai dan Mandarin.

  Sebagai ahli model fesyen YG Entertainment, iaitu NONA9ON bersama dengan BI dan Bobby yang menjadi ahli iKON, sudah tentu banyak foto Lisa menarik perhatian banyak orang, anda tahu.

  Fakta Unik & Menarik Kumpulan Gadis BLACKPINK

  BLACKPINK dikenali sebagai salah satu kumpulan gadis dengan fandom yang besar dan setia yang tersebar di seluruh dunia, geng.

  Sepanjang kariernya, tentu ada beberapa penghargaan dan fakta unik BLACKPINK yang mungkin tidak anda ketahui, seperti:

  • Lagu Kill This Love menjadi salah satu video muzik Korea Selatan dengan jumlah penonton tertinggi di platform YouTube selama 24 jam dengan jumlah tontonan sebanyak 56.7 juta .
  • BLACKPINK juga mempunyai program TV tersendiri bernama BLACKPINK HOUSE , yang dibintangi oleh empat ahli dan menyiarkan 12 episod dari 6 Januari 2018.
  • BLACKPINK menyenaraikan diri mereka sebagai kumpulan gadis Kpop pertama yang pernah muncul dalam cerita sampul Billboard edisi Februari 2019.
  • BLACKPINK adalah Kumpulan Gadis Korea pertama yang berjaya menjadi barisan utama dalam festival muzik terbesar di Amerika Syarikat, Coachella pada tahun 2019.

  Video: BLACKPINK - 'Bunuh Cinta Ini' M / V

  Itulah profil dan biodata BLACKPINK yang lengkap bagi anda yang ingin mengetahui lebih banyak mengenai profil ahli, foto, dan juga fakta unik mengenai mereka.

  Di mana ahli BLACKPINK yang menjadi berat sebelah atau idola anda? Ayuh, tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah, geng!

  Baca juga artikel mengenai BLACKPINK atau artikel menarik lain dari Tidar Sentausa .

  Artikel Berkaitan