Cara Mengekstrak Fail Bahagian untuk Menjadi 1 Folder, 100% Berfungsi!

Keliru bagaimana menggabungkan fail yang dimuat turun yang terbahagi kepada beberapa bahagian? Inilah cara mengekstrak fail bahagian sehingga menjadi salah satu folder berikut!

Pada zaman digital seperti sekarang, hampir semua yang anda dapati di internet. Sama ada berita, maklumat, malah hiburan seperti filem dan permainan.

Ada kalanya anda pasti berminat untuk memuat turun sesuatu dari internet. Semasa anda memuat turun, kami sering menemui pautan muat turun yang berasingan ke dalam beberapa bahagian.

Biasanya, ini adalah pautan muat turun permainan yang mencapai puluhan Gigabyte. Ini agak membingungkan bagi sesetengah orang.

Tidak perlu risau, geng. Dalam artikel ini, Jaka akan menerangkan cara mengekstrak sebahagian fail ke dalam satu folder dengan mudah dan cepat.

 • Tutorial mengenai Cara Mengekstrak Bahagian Bahagian untuk Menjadi 1 Folder
  • Cara Mengekstrak Bahagian Bahagian untuk Menjadi 1 Folder dengan WinRar
  • Cara Mengekstrak Fail Bahagian untuk Menjadi 1 Folder dengan HJ-Split
 • Mengapa fail sering dibahagikan kepada beberapa bahagian?

  Pemuat naik yang membahagikan fail yang dimuat turun menjadi beberapa bahagian tidak melakukan ini kerana ia menyeronokkan, geng. Sebenarnya terdapat beberapa kebaikan membahagi fail menjadi beberapa bahagian.

  Apa sebabnya? Ayuh, mari kita berjumpa bersama!

  1. Simpan Memori Storan

  Sebab pertama mengapa banyak fail dibahagikan kepada beberapa bahagian adalah bahawa apabila dimuat turun, fail tersebut tidak segera mengisi memori.

  Katakan anda memuat turun permainan 40GB tetapi ternyata anda lupa bahawa kapasiti memori pada Harddisk anda hanya 25GB. Muat turun akan gagal apabila memori anda melebihi had.

  Dengan membahagikan kepada beberapa bahagian, anda dapat meneka bahagian mana yang akan anda muat turun terlebih dahulu. Sekiranya memori tidak mencukupi, anda boleh mengosongkan memori di PC anda sebelum terus memuat turun.

  2. Permudahkan Muat turun

  Adakah anda pernah memuat turun fail besar tetapi tiba-tiba sambungan internet anda terputus? Lebih-lebih lagi, anda tidak memuat turun menggunakan pengurus muat turun.

  Proses muat turun lama sia-sia kerana fail menjadi rosak atau bahkan gagal. Sudah tentu anda tidak mahu merasa seperti itu, geng.

  Sekarang, dengan membahagikannya kepada beberapa bahagian, anda boleh memuat turun bahagian ralat sekali lagi jika sambungan internet anda tiba-tiba mengalami masalah. Tidak perlu memuat turun dari awal lagi.

  3. Menyesuaikan dengan Kapasiti Hosting Web Maksimum

  Apabila anda memuat turun fail seperti filem di laman muat turun filem, pemilik laman web biasanya akan menghubungkan laman web tersebut dengan laman web hosting.

  Masalahnya ialah memuat naik di laman web hosting mempunyai had ukuran fail dalam satu muat naik. Untuk meningkatkan kapasiti, pengguna mesti membayar harga yang tidak murah.

  Oleh itu, biasanya pengunggah akan membahagikan fail menjadi beberapa bahagian sehingga tidak melebihi kapasiti maksimum setiap akaun.

  4. Masa muat turun yang fleksibel

  Katakan anda memuat turun permainan besar seperti GTA V. Memuat turun berpuluh-puluh permainan GB dengan sambungan perlahan boleh memakan masa beberapa hari.

  Dengan membahagikan fail menjadi bahagian yang lebih kecil, anda boleh memuat turun fail dengan masa yang lebih fleksibel. Contohnya, dalam sehari anda hanya memuat turun 2 bahagian.

  Tutorial mengenai Cara Mengekstrak Bahagian Bahagian untuk Menjadi 1 Folder

  Setelah anda mengetahui sebab mengapa fail tersebut dibahagikan kepada beberapa bahagian, sekarang adalah masa untuk Jaka memberitahu anda cara mengekstrak fail bahagian sehingga menjadi 1 folder.

  Terdapat 2 cara yang akan diajar oleh Jaka. Pertama adalah menggunakan perisian secara manual untuk mengekstrak dan kedua melalui perisian khas.

  Daripada menunggu lebih lama, teruskan dan periksa tutorial cara mengekstrak sebahagian fail untuk menjadi folder berikut 1!

  Cara Mengekstrak Bahagian Bahagian untuk Menjadi 1 Folder dengan WinRar

  Pertama sekali, Jaka akan mengajar anda cara mengekstrak fail bahagian ke dalam 1 folder secara manual menggunakan aplikasi ekstrak fail WinRar .

  WinRar adalah perisian yang boleh digunakan untuk pengarkiban dan pemampatan. WinRar dapat mengarkibkan fail dalam format RAR, ZIP, Pocket RAR.

  Anda boleh mengikuti kaedah ini jika fail yang ingin anda ekstrak ke dalam satu folder mempunyai format RAR atau ZIP . Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Langkah 1: Muat turun WinRar di PC atau komputer riba anda. Anda boleh mengklik pautan di bawah untuk memuat turun WinRar secara langsung. Oh ya, pastikan anda memuat turun WinRar mengikut versi Windows anda.

  Muat turun WinRar untuk Windows 32bit:

  RARLab DOWNLOAD Aplikasi Pemampatan & Sandaran

  Muat turun WinRar untuk Windows 64bit:

  RARLab DOWNLOAD Aplikasi Pemampatan & Sandaran
  • Langkah 2: Selepas memuat turun, pasang WinRar pada PC atau komputer riba anda. Ikuti arahan sehingga WinRar dipasang sepenuhnya.

  • Langkah 3: Kumpulkan fail yang telah dibahagikan kepada beberapa bahagian dalam folder yang sama.

  • Langkah 4: Tandakan semua fail yang ingin anda ekstrak dengan kursor atau dengan menekan pintasan Ctrl + A , kemudian klik kanan . Pilih pilihan "Ekstrak Fail ..." .

  • Langkah 5: Pilih direktori / jalan yang anda mahukan. Sekiranya ya, klik OK .
  • Langkah 6: Tunggu sehingga proses pengekstrakan selesai. Semua bahagian kini telah digabungkan menjadi 1 fail lengkap.

  Cara Mengekstrak Fail Bahagian untuk Menjadi 1 Folder dengan HJ-Split

  Cara mengekstrak fail bahagian sehingga menjadi 1 folder seterusnya adalah menggunakan perisian yang bernama HJ-SPlit . HJ-Split adalah perisian khas yang boleh anda gunakan untuk memisahkan fail dan menggabungkan fail.

  Anda boleh menggunakan kaedah satu ini untuk menggabungkan beberapa bahagian fail yang mempunyai sambungan 001 , 002 , dan sebagainya. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Langkah 1: Muat turun perisian HJ-Split dengan melayari laman web //filehippo.com/download_hjsplit/ . Saiz HJ-Split hanya beberapa MB, sungguh.

  • Langkah 2: Ekstrak HJ-Split ke folder yang anda mahukan, kemudian buka aplikasi HJ-Split.

  • Langkah 3: Pastikan anda telah mengumpulkan semua bahagian fail dengan sambungan 001, 002, dan seterusnya dalam folder yang sama.

  • Langkah 4: Di laman utama HJ-Split, pilih pilihan Gabung untuk menggabungkan fail.
  • Langkah 5: Klik pada Input File , kemudian cari fail yang ingin anda gabungkan dalam folder. Sekiranya anda ingin menggabungkan dalam folder yang sama dengan fail bahagian itu, anda tidak perlu mengganggu Output .
  • Langkah 6: Klik Mula untuk mula menggabungkan bahagian menjadi 1. Tunggu sehingga prosesnya selesai. Bagaimana mengekstrak fail bahagian sehingga menjadi satu folder sangat mudah, bukan?

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cara mengekstrak sebahagian fail ke dalam satu folder menggunakan perisian WinRar dan HJ-Split. Semoga ia berguna untuk anda, geng!

  Jumpa anda dalam artikel tutorial seterusnya! Jangan ragu untuk bertanya atau membuat komen di ruangan yang telah disediakan.

  Baca juga artikel mengenai Tutorial atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan