Cara Membuat Kad Memori sebagai Penyimpanan Dalaman Android

Tenanglah, JalanTikus akan memberitahu anda cara membuat kad memori sebagai simpanan dalaman pada telefon pintar Android anda. Mari lihat!

Adakah masih penting untuk tidak mempunyai slot microSD pada telefon pintar? Diakui, kad memori sememangnya menjadi 'penyelamat' bagi pengguna telefon pintar yang memerlukan simpanan lebih banyak.

Terutama bagi anda yang menggunakan telefon pintar jenis lama atau telefon pintar peringkat permulaan yang dilengkapi dengan memori biasa-biasa saja. Sangat berguna untuk menyimpan foto, lagu dan video. Malangnya, hanya beberapa aplikasi yang dapat dipindahkan ke kad memori. Tenanglah, JalanTikus akan memberitahu anda cara membuat kad memori sebagai simpanan dalaman pada telefon pintar Android anda. Mari lihat di bawah!

BACA JUGA
  • SANGAT! Periksa 5 Perkara Ini Sebelum Membeli Kad Memori
  • Cara Memulihkan Foto yang Dihapus pada Kad Memori
  • 4 Cara Mudah Membuat MikroSD Bebas dari Peretasan

Cara Membuat Kad Memori sebagai Penyimpanan Dalaman Android

Jangan sedih, jika telefon pintar anda menggunakan Android 6.0 Marshmallow. Anda benar-benar boleh menukar kad memori sebagai simpanan dalaman anda. Jadi bagaimana dan kelebihan dan kekurangannya?

Ciri Penyimpanan Meja Adopable

Ciri Adoptable Storage tersedia di Android 6.0 Marshmallow, yang membolehkan kad microSD digunakan sebagai storan dalaman. Sebelumnya, sudah ada sejumlah metode untuk menjalankan tugas serupa. Namun, ia tidak mudah dilaksanakan.

Kad MicroSD perlahan

Sejumlah pengeluar telefon bimbit enggan memasukkan slot microSD, dengan alasan kad memori lambat. Jadi itu akan mengurangkan pengalaman pengguna.

Sudah tentu ia mempunyai maksud, jadi pastikan kad microSD yang anda gunakan berkualiti. Bukan hanya berkapasiti besar, tetapi juga memperhatikan kepantasan membaca dan menulis.

Pastikan ia asli, ada harga. Sekiranya anda menggunakan kad microSD palsu, sudah pasti prestasi telefon pintar anda menurun dari semasa ke semasa.

Selain itu, menjadikan kad microSD sebagai memori dalaman juga bermaksud anda tidak boleh melepaskannya lagi. Mesti melalui prosedur yang ada, jika tidak media simpanan anda boleh rosak.

LIHAT ARTIKEL

Cara Menjadikan MicroSD Sebagai Ingatan Dalaman

Adakah anda telah menyediakan kad SD berkualiti? Pastikan anda telah membuat sandaran data di dalamnya, kerana prosesnya akan memformat kad SD.

Walaupun Adoptable Storage adalah ciri lalai Android 6.0 Marshmallow. Pengilang boleh mematikan ciri ini. Ini caranya:

  • Masukkan kad microSD ke dalam telefon pintar Android anda.
  • Setelah dikesan, buka "Tetapan".
  • Tatal ke bawah dan klik "Storan".
  • Pilih kad microSD anda dan klik tiga titik menegak di sudut kanan atas skrin. Kemudian, klik "Tetapan storan".
  • Selanjutnya pilih "Format sebagai dalaman".
  • Anda akan diberi amaran dan pengesahan dengan mengklik "Padam & Format" dan klik OK untuk meneruskan.

Itulah cara menjadikan kad memori sebagai simpanan memori dalaman Android anda. Kini memori simpanan anda bertambah dan anda bebas memasang pelbagai aplikasi dan permainan.

Anda boleh menjadikan kad microSD sebagai media penyimpanan mudah alih dengan mengikuti langkah-langkah di atas. Perbezaannya ialah, pilih pilihan "Format sebagai mudah alih". Selamat mencuba.

Baca juga artikel mengenai Android atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan