Cara Mudah Mencetak Power Point 2/4/6/9 Slaid atau Kertas Penuh

Keliru bagaimana mencetak dokumen di Power Point? Oleh itu, saya telah menyediakan tutorial mengenai cara mencetak Power Point yang paling lengkap dan sangat mudah.

Power Point adalah salah satu perisian yang paling penting untuk dikuasai kerana fungsinya cukup berpusat di dunia pendidikan dan dunia pekerjaan.

Perisian yang merupakan media utama untuk tujuan persembahan ini mempunyai banyak ciri yang boleh anda gunakan untuk mempermudah proses persembahan.

Salah satu ciri terpenting dalam PowerPoint yang boleh anda gunakan adalah ciri cetak, yang mana anda dapat menggunakan fitur ini untuk mencetak susun atur persembahan yang akan dilakukan.

 • Cara Mencetak Nota Power Point Plus
 • Cara mencetak slaid kertas Power Point 1
 • Cara Mencetak Slaid Powerpoint 4 Penuh
 • Cara Mencetak Slaid Power Point 6 dan 9
 • Cara Mencetak Titik Kuasa Garis Sahaja
 • Cara Mencetak Titik Kuasa

  Terdapat banyak variasi yang dapat anda pilih untuk mencetak bahan yang akan anda sampaikan dari satu helaian ke satu slaid, untuk hanya mencetak teks tanpa slaid sama sekali.

  Agar tidak salah mencetak dan menyelesaikan kertas, dalam artikel ini Jaka akan berkongsi cara mencetak Power Point dengan pelbagai format .

  Ingin tahu bagaimana caranya? Mari lihat langkah-langkahnya, dan bagi anda yang tidak mempunyai Power Point, anda boleh memuat turun secara langsung melalui pautan di bawah!

  Aplikasi Microsoft Corporation Office & Business Tools DOWNLOAD

  1. Cara Mencetak Power Point Kertas Penuh

  Bagi anda yang perlu mencetak slaid yang akan anda paparkan dalam satu helaian penuh, untuk alat bantu visual dan lain-lain, anda boleh menggunakan kaedah Power Point pertama ini.

  Kaedahnya juga agak mudah, geng. Anda hanya perlu menekan kekunci Ctrl + P untuk membuka tetingkap percetakan.

  Setelah tetingkap percetakan dibuka, yang harus anda lakukan adalah menentukan berapa banyak yang ingin anda cetak dan kemudian tekan ikon cetak .

  2. Cara Mencetak Catatan Power Point Plus

  Sekiranya anda ingin mencetak slaid Power Point yang telah dibuat sebelumnya, dan juga ingin menambahkan nota tertentu ke slaid itu, anda boleh menggunakan pilihan Catatan Halaman .

  Pastikan anda telah menambah nota yang ingin dicetak terlebih dahulu di bahagian nota sebelum mencetak slaid yang diingini.

  Setelah nota dibuat tekan Ctrl + P untuk membuka tetingkap Print. Setelah dibuka, ganti bahagian Print Layout dengan Notes Pages, setelah mengganti anda hanya mencetak slaid seperti yang dikehendaki.

  3. Cara mencetak slaid kertas Power Point 1

  Cara ini sangat mudah untuk anda lakukan, geng. Mula-mula anda perlu menekan Ctrl + P untuk membuka tetingkap percetakan.

  Selepas tetingkap ini dibuka, anda hanya perlu menukar Cetakan Layout menjadi 2 slaid .

  Selepas anda menukar tetapan Print Layout, yang perlu anda lakukan ialah mencetak slaid yang anda mahukan.

  4. Cara Mencetak Slaid Penuh PowerPoint 4

  Cara mencetak Power Point yang satu ini sebenarnya masih sama dengan cara lain di atas, cuma ada satu tetapan yang mesti anda ubah.

  Apabila tetingkap cetak dibuka, anda boleh menukar pilihan Handout menjadi 4 slaid mendatar atau 4 slaid menegak .

  Di samping itu, anda juga boleh mengubah susun atur helaian yang ingin anda cetak secara mendatar atau menegak.

  5. Cara Mencetak Slaid Power Point 6 dan 9

  Cara mencetak slaid Power Point 6 dan 9 sekaligus dalam satu helaian sebenarnya agak mudah dan hampir sama dengan langkah sebelumnya.

  Pertama anda perlu untuk membuka tetingkap cetak dengan menekan Ctrl + P . Selepas tetingkap ini dibuka, anda hanya perlu menukar susun atur menjadi 6 slaid mendatar atau 6 slaid menegak dan juga 9 slaid.

  Setelah mendapatkan susun atur mengikut keinginan anda, anda hanya perlu mencetak helaian Power Point yang diinginkan.

  6. Cara Mencetak Outline Power Point Sahaja

  Bagi anda yang ingin mencetak bahan di Power Point tanpa butiran slaid di dalamnya, anda boleh menggunakan kaedah terakhir ini.

  Untuk melakukan ini, langkah pertama yang perlu dilakukan adalah untuk membuka tetingkap cetak dengan menekan Ctrl + P .

  Selepas tetingkap ini terbuka, anda hanya perlu menukar Cetakan Layout ke Outline .

  Dengan mengubah menu ini, Power Point secara automatik akan membuang hiasan lain dan hanya memaparkan teks semasa anda mencetak helaian persembahan.

  Itulah cara mencetak Power Point dengan mudah tanpa rumit yang boleh anda praktikkan secara langsung untuk pelbagai tujuan.

  Power Point telah menjadi salah satu produktiviti yang perlu anda pelajari, termasuk pelbagai cara untuk mencetak slaid yang telah dibuat dengan pelbagai mod.

  Semoga kaedah ini dapat membantu anda dalam menyelesaikan tugas-tugas yang diberikan baik dari dokumen atau atasan anda yang berkaitan dengan Power Point.

  Baca juga artikel mengenai Aplikasi atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan