10 Drama Korea Netflix Terbaik pada 2020, Pencinta Drakor Mesti Tonton!

Ingin menonton drama Netflix Korea terbaru dan terbaik? Di sini, Jaka memberi anda treler dan ulasan sehingga anda tidak sabar untuk menontonnya.

Pada masa ini, drama Korea atau Drakor masih mendapat permintaan tinggi oleh peminatnya. Bukan tanpa alasan, Drakor sering menyajikan kisah menarik untuk diikuti.

Drakor juga mempunyai pelbagai genre yang boleh anda pilih mengikut kehendak anda. Bermula dari genre romantik, komedi, supernatural, aksi, thriller, dan banyak lagi.

Seronoknya, anda dapat menonton drama Korea di laman streaming Netflix. Dengan cara itu, anda tidak perlu bersusah payah memuat turun Drakor.

Sekarang, adakah anda mencari cadangan mengenai drama Korea 2020 yang ditayangkan di Netflix? Sekiranya demikian, Jaka telah menyediakan senarai drama Korea Netflix terbaru untuk anda tonton!

 • Hai Bye, Mama!
 • Senarai Main Hospital
 • Cadangan Drama Korea Netflix Terbaik yang lain ..
 • Cadangan Drama Korea Netflix Terbaik (Drama Korea Netflix Asli)

  Drakor menjadi salah satu rancangan paling popular kerana mempunyai banyak peminat setia yang menonton setiap episod dari awal hingga akhir.

  Anda boleh memilih tajuk drama Korea terbaik sepanjang masa untuk ditonton pada waktu lapang atau ketika anda bosan.

  Sehingga kini, ada beberapa drakor terbaik dan terbaru yang ditayangkan di Netflix. Anda mungkin juga menonton beberapa daripadanya.

  Ingin tahu apakah drakor yang masih segar untuk anda tonton di Netflix? Inilah Jaka yang merangkum drama Korea Netflix 2020 terbaik dan trelernya, geng!

  1. Crash Landing pada Anda

  Anda pastinya tidak asing lagi dengan tajuk drama Korea terbaik Netflix, Crash Landing on You . Sememangnya, ceritanya memang unik dan sangat menarik untuk diikuti.

  Drama komedi romantis 2019, yang berlanjutan hingga Februari 2020, menceritakan kisah pewaris wanita untuk takhta Chaebol di Korea Selatan bernama Yoon Se Ri (Son Ye Jin).

  Kisahnya menjadi lebih mengasyikkan ketika dia bermain paralayang dan jatuh di wilayah Korea Utara. dia diselamatkan oleh Kapten Ri yang bekerja di Pasukan Khas Korea Utara.

  TajukCrash Landing pada Anda
  Penarafan 8.9 / 10 IMDb
  Menayangkan 14 Disember 2019 - 16 Februari 2020
  Episod 16
  Genre Komedi, Romantik
  Pengarah Lee Jeong-hyo
  Pelakon Hyun Bin (Ri Jung Hyuk)


  Kim Jung-hyun (Goo Seung Joon)

  Siaran Netflix


  Sabtu & Ahad 19.00 WIB

  2. Hai Bye, Mama!

  Done Crash Landing on You, Hai Bye, Mama! mula bersiaran dan menjadi salah satu drama Korea Netflix 2020 yang patut anda tonton, geng.

  Drama Korea yang menyedihkan ini mengisahkan seorang ibu bernama Cha Yu Ri (Kim Tae Hee) yang meninggal dalam kemalangan tragis 5 tahun lalu.

  Dia kemudian diberi kesempatan untuk kembali ke anak dan suaminya selama 49 hari. Tetapi ketika dia kembali, anaknya sudah mempunyai ibu baru kerana suaminya berkahwin semula.

  TajukHai Bye, Mama!
  Penarafan 8.4 / 10 IMDb
  Menayangkan 22 Februari - 19 April 2020
  Episod 12
  Genre Drama
  Pengarah Yoo Je Won
  Pelakon Kim Tae Hee (Cha Yu Ri)


  Go Bo-Gyeol (Oh Min-Jung)

  Siaran Netflix


  Sabtu & Ahad jam 19:00 WIB

  3. Senarai Main Hospital

  Sejak dilancarkan pada bulan Mac 2020, drama Korea Netflix yang bertajuk Hospital Playlist telah menjadi popular dan menjadi topik perbualan di kalangan pencinta drama.

  Drakor ini mengenai doktor memberitahu lima doktor yang telah berkawan sejak kuliah pada tahun 1999. Mereka kemudian bersatu ketika bekerja di hospital yang sama.

  Kerana hubungan mereka yang erat, Ik Jun (Jo Sung Suk) dan empat rakannya bahkan dapat membaca fikiran masing-masing melalui mata mereka, geng.

  TajukSenarai Main Hospital
  Penarafan 8/10 IMDb
  Menayangkan 12 Mac - 28 Mei 2020
  Episod 12
  Genre Drama, Komedi
  Pengarah Shin Won-ho
  Pelakon Cho Jung-seok (Lee Ik-jun)


  Jung Kyoung-Ho (Kim Jun-Wan)

  Siaran Netflix


  Khamis jam 21:30 WIB

  Cadangan Drama Korea Netflix Terbaik yang lain ..

  4. Kelas Itaewon

  Menjadi salah satu drama Korea Netflix terbaru yang ditayangkan sejak Februari 2020, Itaewon Class adalah drakor yang diadaptasi dari siri Webtoon dengan nama yang sama, geng.

  Drama komedi romantis ini mengisahkan tentang Park Sae Roy (Park Seo Joon) yang bertengkar dengan CEO syarikat makanan dan anaknya kerana ketidakadilan yang diterimanya.

  Bersama Jo Yi Seo (Kim Da Mi), dia juga membuka perniagaan restoran di daerah Itaewon untuk mengalahkan syarikat makanan yang diketuai oleh Jang Dae Hee (Yoo Jae Myung).

  TajukKelas Itaewon
  Penarafan 8.3 / 10 IMDb
  Menayangkan 31 Januari - 21 Mac 2020
  Episod 16
  Genre Drama, Romantik
  Pengarah Kim Sung-Yoon
  Pelakon Park Seo-Joon (Taman Sae Roy)


  Ahn Bo-Hyun (Jang Geun Won)

  Siaran Netflix


  Jumaat & Sabtu 23.00 WIB

  5. Raja: Raja Abadi

  The King: Eternal Monarch adalah drama Korea Lee Min-Ho terbaru yang mula ditayangkan pada 17 April 2020.

  Dalam drakor ini, seorang maharaja Korea bernama Lee Gon (Lee Min Ho) cuba menutup pintu ke dunia selari yang dibuka oleh iblis yang dilepaskan ke dunia manusia.

  Cadangan drama Korea 2020 menyajikan kisah yang unik kerana mempunyai latar belakang dunia yang selari sehingga mendapat penarafan yang tinggi di laman IMDb.

  TajukRaja: Raja Abadi
  Penarafan 8.6 / 10 IMDb
  Menayangkan 17 April 2020 - TBA
  Episod 16
  Genre Fantasi, Romantik
  Pengarah Baek Sang-Hoon
  Pelakon Lee Min-Ho (Lee Gon)


  Woo Do-Hwan (Jo Young)

  Siaran Netflix


  Jumaat & Sabtu 21.30 WIB

  6. Kerajaan

  Drakor bertajuk Kingdom adalah drama Korea asli Netflix pertama yang dihasilkan oleh AStory.

  Kingdom memberitahu putera mahkota yang kembali ke istana dan terperangkap dalam konflik politik. Dia juga harus berhadapan dengan zombie yang mengancam keselamatannya dan penduduk kerajaan.

  Mengangkat tema seram yang dibungkus dalam politik kerajaan, jangan terkejut jika drama Korea terbaik ini disukai oleh banyak orang, terutama pencinta siri seram.

  TajukKerajaan
  Penarafan 8.3 / 10 IMDb
  Menayangkan 25 Januari 2019 - 13 Mac 2020
  Episod 6 (Musim 1)


  6 (Musim 2)

  Genre Aksi, Drama, Seram
  Pengarah Kim Sung-Hoon
  Pelakon Ju Ji-Hoon (Lee Chang)


  Ryoo Seung-Ryong (Jo Hak-Joo)

  Siaran Netflix

  7. Hyena

  Berbanding dengan drakator lain, Hyena mempunyai cerita yang berbeza kerana mengambil tema undang-undang dan memberi tumpuan kepada dua pengacara, Yoon Hee Jae (Ju Ji Hon) dan Jung Geum Ja (Kim Hye Soo).

  Walaupun kedua-duanya hebat, tetapi mereka hanyalah peguam yang mengejar wang dan menggunakan undang-undang sebagai senjata untuk bertahan.

  Drama Korea di Netflix menjadi salah satu drama yang paling dinanti-nantikan pada tahun 2020 yang akhirnya berjaya mendapat penilaian tinggi dalam setiap episod, kumpulan itu.

  TajukHyena
  Penarafan 8.2 / 10 IMDb
  Menayangkan 21 Februari - 11 April 2020
  Episod 16
  Genre Drama, Romantik
  Pengarah Jang Tae-Yoo
  Pelakon Kim Hye-Soo (Jung Geum-Ja)


  Ju Ji-Hoon (Yoon Hee-Jae)

  Siaran Netflix


  Jumaat & Sabtu 20.00 WIB

  8. Ekstrakurikular

  Dibintangi oleh Kim Dong Hee sebagai Ji Soo, Ekstrakurikuler menceritakan kisah seorang pelajar sekolah menengah yang menjalankan perniagaan pelacuran untuk menjana banyak wang.

  Sebenarnya, Ji Soo adalah seorang pelajar yang pintar dan rajin di sekolahnya. Tetapi di luar sekolah, dia menyediakan perkhidmatan perlindungan untuk gadis pelacur.

  Bergenre Crime, drama bersiri Korea terbaru akan mengungkap sisi gelap kehidupan dunia nyata di kalangan remaja, geng.

  TajukEkstrakurikular
  Penarafan 7.7 / 10 IMDb
  Menayangkan 29 April 2020 - TBA
  Episod 10
  Genre Jenayah
  Pengarah Kim Jin-Min
  Pelakon Kim Dong-Hee (Oh Ji-Soo)


  Taman Joo-Hyun (Bae Gyu-Ri)

  Siaran Netflix

  9. Semasa Camellia Mekar

  Drama komedi romantis 2019, yang dibintangi oleh Gong Hyo Jin dan Kang Ha Neul , mendapat penilaian tertinggi pada tahun 2019.

  Episod 39 dan 40 berjaya mendapat penilaian purata 19.7 peratus dan 23.8 peratus untuk setiap episod secara nasional.

  Drakor ini mengisahkan perjuangan hidup ibu tunggal atau ibu bapa tunggal bernama Dong Baek. Dia baru-baru ini berpindah ke sebuah bandar kecil di Ongsan dan membuka sebuah bar bernama Camellia.

  Ketika The Camellia Blooms menarik untuk ditonton kerana kisah yang diceritakan sangat berkaitan dengan kehidupan sebenar ibu bapa tunggal.

  TajukKetika Camellia Mekar
  Penarafan 8/10 IMDb
  Menayangkan 18 September - 21 November 2019
  Episod 40
  Genre Romantik, komedi
  Pengarah Cha Young-Hoon, Kang Min-Kyung
  Pelakon Kim Sun-Young (Park Chan-Suk)] br] Kim Dong-Hyun (Song Jin-Bae)


  Kim Mi-Hwa (Kim Jae-Young)

  Siaran Netflix

  10. Penggera Cinta

  Diadaptasi dari webtoon yang terkenal dengan nama yang sama, Love Alarm menceritakan kisah cinta anak muda hari ini yang dapat mencari cinta melalui aplikasi.

  Kemudian, aplikasi itu dapat memberitahu penggunanya jika ada seseorang yang mempunyai perasaan terhadap mereka dalam radius 10 meter, geng.

  Kejayaan dengan musim pertama, kisah cinta segitiga dan persahabatan dalam episod terpendek Drakor pastinya akan berterusan pada musim kedua yang akan dilancarkan tahun ini.

  TajukPenggera cinta
  Penarafan 7.5 / 10 IMDb
  Menayangkan 22 Ogos 2019 - TBA
  Episod 8
  Genre Percintaan
  Pengarah Lee Na Jeong
  Pelakon Kim So-Hyun (Kim Jo-Jo)


  Song Kang (Hwang Sun-Oh)

  Siaran Netflix

  Itu adalah 10 drama Korea Netflix 2020 terbaik dan terbaru dengan jalan cerita yang pastinya mengasyikkan sehingga boleh membuat anda ketagih menonton, geng.

  Jalan ceritanya bukan sahaja menarik, tetapi drakor ini juga dibintangi oleh pelakon dan pelakon Korea yang terkenal, seperti Lee Min-Ho jadi sayang anda ketinggalan.

  Baca juga artikel mengenai Drama Korea atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan