PC Raft vs Gaming Laptop: Mana yang Lebih Sesuai untuk Pemain Profesional?

Bagi anda yang masih keliru ingin membeli PC permainan atau komputer riba permainan, Jaka ada jawapannya dalam artikel ini!

Adakah anda sudah menginginkan membeli komputer riba permainan terbaik? Tiba-tiba teragak-agak kerana jika anda menghitung pemasangan PC permainan jauh lebih murah?

Bagi pemain profesional, seperti komputer riba atau komputer riba adalah senjata utama yang paling penting untuk dimiliki.

Masalahnya adalah, bagi anda yang masih pemula, anda mesti bingung untuk menentukan mana yang lebih baik antara membina PC atau membeli komputer riba permainan.

Nah, bagi anda yang masih keliru dan ragu-ragu untuk memasang PC dari awal atau membeli komputer riba permainan siap pakai, Jaka akan memberikan sedikit pencerahan.

Dengarkan dengan teliti, geng, jadi anda tidak perlu ragu lagi untuk menentukan mana yang paling sesuai untuk anda!

 • Kelebihan dan Kekurangan Membeli Laptop Permainan
 • Kesimpulan: Belanjawan Utama dan Penggunaan Jangka Panjang!
 • PC yang dipasang atau komputer riba permainan?
 • Raft PC atau Gaming Laptop?

  Ini sebenarnya adalah persoalan klasik yang selalu dihadapi oleh pemain ketika mereka ingin membeli peralatan terbaik untuk bermain permainan.

  Komputer atau PC yang dipasang bermaksud kita memilih dan memasang semua bahagian atau komponen komputer bermula dari VGA, Memory, RAM, Processor, hingga casing CPU.

  Bagi komputer riba permainan, kami bermaksud menerima komputer riba dengan pelbagai spesifikasi dan komponen yang ditentukan oleh pengeluar komputer riba.

  Kedua-dua PC yang dipasang atau komputer riba permainan mempunyai nilai tambah-minus tersendiri yang harus anda ketahui.

  Saya tertanya-tanya siapa yang lebih garang bermain permainan PC dalam talian standard seperti PUBG hingga Fortnite atau permainan PC yang mempunyai grafik berat seperti Final Fantasy XV?

  Kekuatan dan Kekurangan Pemasangan PC

  Bagi anda yang nampaknya berfikir untuk membeli atau membuat perhimpunan permainan PC, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan.

  Pertama, pastikan anda memahami dan mengetahui harga pasaran untuk setiap komponen yang akan anda gunakan pada pemasangan PC anda.

  Kedua, anda juga harus benar-benar memahami sama ada komponen A menyokong komponen B dan sama ada komponen C akan menjadikan PC anda lebih baik atau tidak.

  Pastikan Unit Pemprosesan Pusat (CPU) dan motherboard, RAM, CPU Cooler, kad grafik, SSD / HDD, sistem operasi, monitor, papan kekunci ke casing komputer yang anda perhatikan dan pilih dengan baik.

  Kelebihan PC RaftKekurangan PC Raft
  Kemungkinan mendapat harga yang lebih murah daripada membeli komputer riba permainan dengan spesifikasi yang serupa Tidak alias mesra mudah alih tidak boleh dibawa ke mana-mana
  Boleh menaik taraf perkakasan dengan mudah sekiranya perkakasan lama sudah usang menggunakan penggunaan tenaga lebih banyak daripada komputer riba permainan
  Lebih tahan lama, boleh digunakan lebih dari 10 tahun jika anda sering menaik taraf perisian dan perkakasan Tidak ada jaminan, jaminan biasanya diberikan per komponen (VGA sahaja, monitor sahaja, dll.)
  Boleh menguruskan anggaran alias boleh membeli perkakasan murah terlebih dahulu Sekiranya anda tidak benar-benar memahami semua komponen PC yang akan anda pasangkan, mungkin tertipu dengan harga dan kualiti barang yang kemungkinan besar akan berlaku
  Lebih bebas menggantikan semua komponen yang ada

  Kelebihan dan Kekurangan Membeli Laptop Permainan

  Alienware Area 51M, MSI GS65 Stealth Thin 15.6-inci, Lenovo Legion Y740, Razer Blade 15 dan Asus ROG Strix GL503VS-DH74 adalah beberapa komputer riba permainan kelas atas untuk anda pilih.

  Terdapat puluhan bahkan ratusan jenis dan jenama permainan latop lain yang boleh anda buat sebagai pilihan alternatif.

  Namun, satu perkara yang harus anda perhatikan ketika membeli komputer riba permainan adalah spesifikasi dan harganya.

  Kadang-kadang terdapat sebilangan komputer riba yang tidak memasuki baris sebagai komputer riba permainan, tetapi mempunyai spesifikasi yang setara dengan komputer riba permainan.

  Sebilangan besar komputer riba permainan murah yang boleh anda buat pilihan, tetapi anda juga harus mencari anggaran harga pemasangan PC jika anda menggunakan spesifikasi yang sama dengan komputer riba permainan yang anda mahukan.

  Kelebihan Laptop PermainanKelemahan Laptop Permainan
  Boleh dibawa ke mana sahaja dan boleh dibawa melancong Harganya cenderung lebih mahal
  Kurang penggunaan elektrik Pilihan komputer riba permainan yang dijual secara rasmi di Indonesia tidak begitu banyak
  Tidak perlu memikirkan satu persatu komponen apa yang hendak dibeli, lebih ringkas dan menjimatkan masa untuk membuat pilihan Kerana semuanya disambungkan ke papan induk, kerosakan mungkin lebih mahal
  Boleh menuntut jaminan dengan mudah jika anda membeli komputer riba permainan secara rasmi Bateri tidak tahan lama. Bateri komputer riba permainan rata-rata hanya boleh bertahan 2 jam
  Bagi pemula yang tidak begitu memahami spesifikasi komputer riba atau komputer, komputer riba permainan lebih mudah dipelajari

  Kesimpulan: Belanjawan Utama dan Penggunaan Jangka Panjang!

  Untuk menentukan pemenang antara Assembled PC atau komputer riba permainan, sekurang-kurangnya ada dua perkara yang mesti dipertimbangkan dengan teliti dan menjadi pertimbangan utama.

  Pertama, masalah belanjawan atau harga. Mengapa harga adalah salah satu perkara yang paling penting? Seperti yang kita persetujui, tidak semua orang mempunyai dana tanpa had.

  Pasti pertimbangan harga menjadi yang utama kerana semua mesti dikira untung dan rugi. Lihat sedikit perbincangan di atas, PC berkumpul menang di sektor ini.

  Anda boleh menyesuaikan semua komponen yang anda ingin beli sendiri. Anda mempunyai kebebasan untuk memilih semua perkakasan untuk PC anda, bermula dari harga termurah hingga yang paling mahal.

  Anda juga boleh mengganti satu bahagian pemasangan PC anda secara bebas, jika pada bila-bila masa anda berfikir untuk menaik taraf salah satu komponen PC anda.

  Contohnya, anda ingin mengganti Intel Core i7-7600U menjadi Intel Core i7-7920HQ supaya anda dapat membongkar PC anda dan menggantinya dengan mudah.

  Ini akan berbeza jika anda membeli komputer riba permainan. Selain harganya memang lebih tinggi, anda tidak boleh memasang PC secara bebas untuk mengganti komponen komputer riba anda.

  Tetapi tentu saja, akibat anda 'ditipu' oleh penjual PC yang berkumpul mungkin berlaku jika anda tidak benar-benar memahami PC.

  Anda mungkin tertipu dengan membuat PC komponen terpakai atau tidak mengikut standard yang anda mahukan.

  Perkara kedua adalah mengenai berapa lama barang yang anda beli dapat bertahan lama. Seperti hidupan, kedua-dua PC dan komputer riba mempunyai jangka hayat.

  Berdasarkan pengalaman peribadi Jaka dan beberapa rakan Jaka, PC jauh lebih tahan lama berbanding komputer riba. Anda mungkin berfikir bahawa ini sangat subjektif.

  Ini benar, kerana penggunaan barang elektronik sesuai dengan penggunaan pengguna. Walau bagaimanapun, pada kertas PC (walaupun pemasangan) mempunyai daya tahan yang lebih kuat.

  Biasanya semahal mana-mana komputer riba, spesifikasi setinggi apa sahaja hanya mempunyai jangka hayat maksimum 5-6 tahun. Dengan penggunaan yang tidak betul, mungkin 2 tahun telah rosak.

  Sementara itu, PC sebenarnya tidak terbatas dan tidak mempunyai had hidup yang pasti. Sekiranya pemproses PC anda sudah lapuk, ganti saja, jika VGA tidak stabil, boleh diganti, PC masih terasa lambat? Boleh menambah RAM.

  PC yang dipasang atau komputer riba permainan?

  Lebih banyak pilihan yang boleh anda lakukan dan pilih jika anda memilih pemasangan PC untuk bermain permainan. Sedangkan komputer riba menang dalam satu perkara, mobiliti.

  Ya, seberat komputer riba permainan masih boleh dibawa ke mana sahaja dengan senang. Tetapi PC dipasang, tidak kira sekecil atau kecil, anda tidak boleh membawanya ke mana sahaja.

  Oleh itu, jika anda mahukan prestasi yang hebat, harganya dapat ditentukan oleh anda sendiri dan jangka hayat yang lebih panjang, maka Jaka akan mengesyorkan anda memasang PC permainan sahaja.

  Sementara itu, jika anda bergerak lebih banyak, jangan betul-betul memahami tentang komputer riba atau komputer riba dan masih ngekos maka komputer riba permainan lebih digalakkan.

  Sebenarnya, Jaka mengembalikannya kepada anda. Sesuaikan dengan keperluan dan kemampuan anda. Jangan kerana anda hanya mahu bermain permainan PUBG di PC tetapi beli peranti yang terlalu mahal.

  Sekiranya anda bercita-cita untuk menjadi pemain permainan profesional, anda harus melakukan banyak langkah. PC permainan yang dipasang atau komputer riba permainan adalah salah satu alat sokongan.

  Jadi, komputer riba atau komputer riba permainan yang akan anda beli, masih Jaka menyokongnya! Harap anda dapat bermain permainan tanpa ketinggalan lagi!

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai Laptop Gaming atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan