Mengerikan !!! 7 Filem Seram Thailand Diilhamkan oleh Kisah Benar

Adakah anda tahu jika Pee Mak ternyata berdasarkan kisah benar? Ketahui filem seram Thailand lain yang didakwa berdasarkan kisah benar.

Thailand adalah sebuah negara dengan industri filem yang cukup terkenal di rantau Asia Tenggara. Banyak filem Thai berkualiti yang akhirnya ditayangkan juga di Indonesia.

Salah satu genre filem yang diminati oleh industri filem Thailand adalah filem seram kerana perkara mistik di Thailand masih serupa dengan yang ada di Indonesia.

Beberapa filem seram yang dibuat di Thailand ternyata berdasarkan kisah benar yang memberikan unsur ajaib yang sangat tebal

 • Musim Panas lalu (2013)
 • Jururawat Sakit (2007)
 • Seni Iblis (2004)
 • Pee Mak (2013)
 • Ladda Land (2011)
 • Akan Datang (2008)
 • 7 Filem Seram Thailand dari Kisah Benar

  Filem seram yang berdasarkan kisah benar ini memang telah melalui proses penggambaran, tetapi kisah inti filem ini masih sama.

  Dalam proses penggambaran filem ini malah perkara mistik yang tidak bersenang-senang berlaku seolah-olah melarang kru mengambil gambar di laman web ini.

  Apakah filem seram Thailand berdasarkan kisah benar? Berikutan maklumat lengkap.

  1. Nang Nak (1999)

  Sumber gambar: asianfilmarchive.org

  Filem seram ini dibuat berdasarkan legenda hantu wanita di Thailand yang terkenal di era Raja Rama IV.

  Nang Nak menceritakan kisah seorang isteri yang suaminya meninggalkannya untuk bertengkar ketika hamil dan meninggal dalam proses melahirkan anak yang dikandungnya.

  Ketika suaminya kembali dari perang, isteri dan anaknya kelihatan baik-baik saja dan ternyata mereka berdua adalah roh yang ingin tahu .

  Arwah isteri ini melakukan segala yang mungkin untuk tetap hidup bersama suaminya, bahkan tidak enggan membunuh orang yang cuba memberitahu suaminya bahawa dia sudah mati.

  2. Musim Panas yang lalu (2013)

  Sumber gambar: 2014.tff.net

  Filem seram yang satu ini mengisahkan tentang semangat seorang gadis sekolah menengah yang menghantui ibu bapa dan rakan - rakan yang mempunyai bahagian kematiannya sendiri.

  Bermula dari pesta minum sekumpulan remaja sekolah menengah yang akhirnya kacau dengan kematian gadis sekolah menengah, keganasan semangat ingin tahu ini mula berlaku.

  Walaupun kelihatan seperti klise di mana jiwa yang ingin tahu membalas dendam, filem yang satu ini memberikan nuansa lain kerana diilhamkan oleh kisah benar.

  3. Jururawat Sakit (2007)

  Sumber gambar: cinema-crazed.com

  Bukan hanya filem seram, Sick Nurses juga tergolong dalam filem slasher thriller kerana terdapat banyak adegan berdarah sepanjang filem ini.

  Filem ini mengisahkan sekumpulan saudara perempuan dan doktor yang menjalankan perniagaan menjual organ haram. Salah seorang saudari terbunuh kerana mengancam untuk mendedahkan perniagaan yang dilarang .

  Semangat saudari kemudian menghantui untuk membunuh semua saudari lain yang bersekongkol dalam proses membunuhnya.

  4. Seni Iblis (2004)

  Sumber gambar: themoviedb.org

  Filem pertama dari trilogi Art of the Devil mengisahkan seorang wanita yang menggunakan sihir untuk membunuh bekas kekasihnya .

  Perbuatan ini dilakukan kerana bekas kekasih itu membuangnya setelah wanita itu hamil.

  Keajaiban yang dilakukannya bukan hanya untuk bekas kekasihnya, tetapi juga untuk seluruh keluarganya kerana wanita itu menginginkan harta bekas kekasihnya.

  5. Pee Mak (2013)

  Sumber gambar: imdb.com

  Filem komedi seram ini juga diilhamkan oleh kisah hantu wanita dan isteri legenda di Thailand , Nang Nak.

  Berbeza dengan filem Nang Nak, Pee Mak diliputi oleh pelbagai adegan lucu di dalamnya yang menjadikannya menarik untuk ditonton.

  Filem yang dirilis pada tahun 2013 ini berjaya dengan pendapatannya mencapai 16 kali lebih banyak daripada kos pengeluarannya .

  6. Ladda Land (2011)

  Sumber gambar: hollywoodreporter.com

  Filem ini mendapat kejayaan besar di Thailand pada minggu-minggu awal penyiaran dengan menguasai urutan filem yang paling banyak ditonton di Thailand.

  Ladda Land menceritakan kisah sebuah keluarga yang berpindah ke rumah baru dan ingin memulakan kehidupan baru untuk lebih dekat antara satu sama lain.

  Tempat baru ini ternyata dipenuhi dengan orang-orang yang selalu melakukan keganasan yang kejam. Jirannya meninggal secara tragis satu keluarga dan menghantui keluarga baru.

  Filem ini mempunyai penamat di luar bayangan dan juga menjadi tarikan utama filem seram berdasarkan kisah benar ini.

  7. Akan Datang (2008)

  Sumber gambar: infospesial.net

  Coming Soon menceritakan kisah pemain filem di pawagam yang diganas oleh hantu dalam filem yang ditontonnya.

  Dia dan kekasihnya kemudian mengetahui asal-usul tokoh hantu ini dan mengapa hantu ini mengejar mereka.

  Perlahan-lahan misteri hantu ini mulai terungkap dan alasan mengapa dia mengejar pasangan itu mula masuk akal.

  Itulah 7 filem seram Thailand yang dituntut berdasarkan kisah benar. Filem seram dengan kisah-kisah benar yang banyak dapat menarik perhatian kerana ia mengandungi unsur-unsur ajaib mereka sendiri.

  Bukan sekadar kisah nyata, banyak filem dalam senarai ini berjaya di pasaran berkat pembungkusan cerita yang kemas dan menarik.

  Giman, adakah anda berminat menonton filem dalam senarai ini?

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan