7 Filem Bola Sepak Terbaik Sepanjang Masa, Jadikan Ubat Hilang!

Adakah anda terlepas menonton perlawanan bola sepak? Lebih baik menonton filem bola sepak terbaik di filem ini, dijamin tidak akan kehilangan yang menarik!

Bagi peminat bola sepak, penyebaran virus Corona menjadikan mereka tidak dapat menikmati perlawanan kegemaran mereka.

Majoriti liga di seluruh dunia telah ditangguhkan sementara sehingga waktu yang tidak ditentukan. Semua bersetuju untuk melakukannya supaya virus tidak menyebar dengan lebih teruk.

Untuk mengatasi kerinduan anda, Jaka memberi anda beberapa cadangan dari filem bola sepak terbaik sepanjang masa!

 • Bersatu (2011)
 • The Damned United (2009)
 • Filem Bola Sepak Lain. . .
 • Filem Bola Sepak Terbaik

  Berbanding dengan sukan lain, bola sepak adalah sukan yang sering dilantik ke layar lebar.

  Terdapat juga banyak perspektif yang berbeza, dari biografi, sejarah, sisi lain penyokong kelab, hingga kesetaraan gender.

  Tanpa basa-basi lagi, berikut adalah senarai filem bola sepak terbaik!

  1. Pele: Kelahiran Legenda (2016)

  Filem pertama dalam senarai ini ialah Pele: Birth of a Legend . Seperti namanya, filem ini adalah biografi pemain legenda dari Brazil.

  Kita akan melihat kehidupan awal Pele (Kevin de Paula) sehingga dia dapat menjadi salah satu pemain bola sepak paling berjaya dan terkenal sepanjang masa.

  Bukan hanya bagaimana dia direkrut oleh kelab Santos dan membawa Brazil ke piala dunia, kita juga akan melihat hubungan Pele dengan ayahnya.

  2. Bersatu (2011)

  Peminat kelab Manchester United mesti menonton filem United yang satu ini. Filem ini dibuat berdasarkan peristiwa tragis yang dialami oleh pasukan pada tahun 1958.

  Sir Matt Busby (Dougray Scott) adalah jurulatih Manchester United ketika banyak anggota pasukannya terbunuh dalam nahas pesawat yang tragis.

  Dia juga mencipta pasukan muda baru yang dikenali sebagai Busby Babes . Kita akan melihat bagaimana dia dan pasukannya berjaya menjadi pasukan termuda yang pernah memenangi liga.

  3. The Damned United (2009)

  Dalam filem The Damned United , kita akan menyaksikan pengurus legenda Britain, kiprak Brian Clough (Michael Seen). Dia terkenal dengan perangai yang tidak stabil dan eksentrik.

  Filem ini mengisahkan 44 hari yang dihabiskan oleh Clough sebagai pengurus Leeds United pada tahun 1974.

  Dalam masa yang singkat itu, kita akan menyaksikan era kontroversi dan juga legenda pelatih.

  The Damned United sering dianggap sebagai salah satu filem bola sepak terbaik yang pernah dibuat. Selain jalan cerita, penampilan fenomenal Michael Seen adalah alasannya.

  Filem Bola Sepak Lain. . .

  4. Matlamat! (2005)

  Sekiranya diberitahu untuk menyebut filem bola sepak yang paling terkenal, mungkin jawapannya adalah Matlamat! yang dikeluarkan pada tahun 2005.

  Filem ini mengisahkan Santiago Munez (Kuno Becker), pendatang haram yang tinggal di Los Angeles. Nampaknya, dia jatuh cinta dengan bola sepak dan mempunyai bakat.

  Kemampuannya untuk menarik perhatian sehingga mendapat kesempatan bermain dengan kelab Inggeris, Newcastle United.

  Kejayaan filem ini menjadikannya beberapa sekuel, termasuk kisah Munez yang berpindah ke Real Madrid dan menyertai Piala Dunia.

  Oh ya, ramai pemain bola sepak sebenar dalam filem ini, termasuk David Beckham dan Lionel Messi.

  5. Green Street Hooligan (2005)

  Tidak seperti filem-filem lain dalam senarai ini, Green Street Hooligans memberitahu bola sepak dari sudut pandangan peminat atau lebih tepatnya hooligan (peminat garis keras).

  Matt Bucker (Elijah Wood) adalah pelajar Harvard yang diusir secara tidak adil oleh kampus.

  Dia juga memutuskan untuk lari ke rumah adiknya di England. Di sana, dia menjadi dekat dengan adik iparnya dan diperkenalkan dengan dunia hoologanisme bola sepak Inggeris.

  Filem ini berjaya menggambarkan budaya hooligan dengan tepat, yang sebenarnya sering dilihat merosakkan imej bola sepak Inggeris.

  6. Bengkokkannya Seperti Beckham (2002)

  Sekiranya anda mencari filem bola sepak dengan tema kesetaraan jantina, cubalah menonton filem ini dalam komedi Bend It Like Beckham .

  Kita akan melihat seorang wanita berketurunan India bernama Jess Bhamra (Parminder Nagra) yang ingin menjadi pemain bola sepak. Malangnya, ibu bapa konservatifnya tidak menyetujuinya.

  Dia tidak berputus asa dengan mudah. Bersama rakan baiknya, Jules Paxton (Keira Knightley), dia berusaha membuktikan bahawa dia dapat membawa pasukannya ke kejuaraan.

  7. Bola Sepak Shaolin (2001)

  Sekiranya ini pasti anda telah menonton Jaka. Shaolin Soccer adalah salah satu filem bertema bola sepak paling popular.

  Selain dibintangi oleh Stephen Chow, yang berperanan sebagai Leg Sing , filem ini juga sangat menarik berkat kemampuan super yang dimiliki oleh para pemain.

  Leg Sing berusaha meyakinkan saudara-saudaranya untuk mahu bermain bola sepak. Mendapat penolakan, mereka akhirnya bersatu semula dan mengembalikan kemampuan mereka.

  Filem ini menggabungkan Shaolin Kungfu dan Football. Para pemain bercita-cita untuk mempopularkan seni mempertahankan diri mereka kepada umum.

  Itulah beberapa cadangan filem bola sepak terbaik oleh JalanTikus. Jaka cuba memberikan filem dengan tema yang berbeza.

  Dijamin, menonton filem di atas akan menghilangkan kerinduan anda terhadap bola sepak. Di samping itu, anda juga dapat mempelajari sejarah bola sepak melalui filem-filem di atas.

  Kira-kira, mana yang akan anda tonton dahulu? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan