Buat Budeg! Di manakah fon kepala yang paling bahaya, fon kepala berbanding fon telinga?

Mendengarkan muzik adalah aktiviti yang menyeronokkan dan anda sering melakukannya setiap hari. Fon kepala vs fon telinga mana yang paling berbahaya? Inilah jawapannya!

Mendengarkan muzik adalah aktiviti yang menyeronokkan dan anda sering melakukannya setiap hari. Mula menemani ketika dalam perjalanan, bersenam atau ketika bersantai di rumah. Untuk menjadikannya lebih jelas, pasti anda akan menggunakan fon kepala atau fon telinga yang anda miliki.

Anda tahu bahawa jika anda terlalu kerap menggunakan fon telinga dan fon kepala , ia boleh menjejaskan kesihatan telinga anda. Boleh menjadikan budeg aka pekak, yang mana lebih berbahaya, fon kepala atau fon telinga?

BACA JUGA
  • Cara Memilih Fon Kepala Bluetooth Terbaik untuk Beli Semasa Lebaran 2017
  • Cara Meretas Fon Kepala Jadi Suara Lebih Ringan Tanpa Akar
  • Percuma! Menukar Fon Kepala Biasa Menjadi Logitech Artemis Rp 1.5 Juta

Fon kepala vs fon telinga, yang manakah paling berbahaya?

Perbezaan fon kepala dan fon telinga

Perbezaan fon kepala dan fon telinga sebelum Jaka sudah dibincangkan dalam artikel: Headphone Vs Headset Vs Earphone, Mana Yang Lebih Selesa? Tetapi secara umum kedua objek untuk mendengar muzik dapat dibezakan berdasarkan bentuknya.

Sumber gambar: Foto: businessinsider.com

Fon kepala mempunyai saiz yang besar dan menutup hampir seluruh telinga dan kepala semasa anda menggunakannya. Dengan bentuk yang agak besar, fon kepala umumnya digunakan oleh peminat muzik, pemain dan profesional.

Sumber gambar: Foto: thefashionsupernova.com

Sementara fon telinga mempunyai saiz yang lebih kecil dan sesuai di lubang telinga. Terdapat dua jenis fon telinga, iaitu earbud dan in-ear yang masuk ke lubang telinga. Ini tentunya sangat sesuai untuk anda yang suka praktikal kerana saiznya yang kecil.

Lalu yang mana yang paling berbahaya, fon kepala vs fon telinga?

Sumber gambar: Foto: hypebeast.com

Sekiranya dikatakan mana yang paling berbahaya, sudah tentu kedua alat pendengaran ini mempunyai tahap bahaya yang sama . Bermula dari kerosakan pendengaran kekal, gangguan pendengaran hingga kerosakan pada saraf otak.

Macam mana boleh jadi? Keadaan ketika anda mendengar melalui fon kepala atau fon telinga pastinya berbeza dengan cara anda mendengar secara normal. Semasa menggunakannya suaranya akan langsung menuju ke gendang telinga dan meningkatkan tekanan di dalamnya.

Sumber gambar: Foto: herbalpage.org

Penghasilan earwax juga meningkat semasa anda menggunakan fon kepala atau fon telinga. Bukan hanya itu, dengan tahap kelembapan yang meningkat tentu berisiko terkena jangkitan telinga yang sangat berbahaya bagi anda.

Lalu yang mana yang paling berbahaya? Earphone dianggap paling berbahaya kerana mempunyai hubungan langsung dengan lubang telinga. Ini juga kerana suaranya akan lebih tahan dan tekanan langsung ke lubang telinga.

Apakah Penyelesaian bagi mereka yang suka mendengar muzik?

Sumber gambar: Foto: twingeekz.biz

Salah satu cara yang boleh anda lakukan ialah lebih suka menggunakan fon kepala daripada fon telinga. Pilih juga jenis fon kepala over-ear supaya tidak terlalu menekan gegendang telinga.

Di samping itu, anda juga dapat menghadkan jumlah muzik yang anda dengarkan tidak lebih dari 80 dB (layak) . Anda juga boleh mengehadkan mendengar muzik yang tidak berlebihan dengan memberi had selama 1 jam .

Itulah penjelasan mengenai bahaya fon kepala dan fon telinga untuk kesihatan telinga. Mendengarkan muzik memang menyeronokkan tetapi jangan terlalu banyak mendengarkannya. Terus berhati-hati!

Baca juga artikel mengenai Headphone atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan