Atas sebab ini pemproses 128-bit tidak akan pernah wujud

Setelah sekian lama, mengapa pemproses 128-bit tidak menjadi pengganti? Sekiranya anda ingin mengetahui alasannya, mari lihat!

Pada awal tahun 1991, pemproses pengkomputeran 64-bit diperkenalkan. Contoh hasilnya ialah, sekarang kita dapat menggunakan RAM dengan kapasiti melebihi 4GB. Selain daripada itu, tentu saja masih terdapat banyak faedah lain dari pengkomputeran 64-bit.

Sekiranya dikira, usia pemproses 64-bit adalah 26 tahun. 26 tahun, pastinya bukan masa yang singkat. Setelah sekian lama, mengapa pemproses 128-bit tidak menjadi pengganti? Sekiranya anda ingin mengetahui alasannya, mari lihat!

BACA JUGA
  • Hebat! Pemproses AMD Ryzen 7 1800X Terkini memecahkan REKOD DUNIA
  • Ternyata pemproses PC / komputer riba yang panas dapat membuat permainan ketinggalan! Macam mana boleh jadi?
  • Pemproses Murah dengan harga IDR 850 ribu Ini setara dengan Intel Core i5!

Atas sebab ini pemproses 128-bit tidak akan pernah wujud

Sumber foto: Imej: ImgFlip

Dilaporkan melalui forum perbincangan Quora. Seorang pekerja IBM di Kanada, mengatakan bahawa semakin besar bit pengkomputeran sebenarnya pemproses akan lebih perlahan . Boleh dikatakan, bahawa pemproses pengkomputeran 32 bit akan jauh lebih pantas daripada 64 bit.

Pada masa ini sebenarnya ada pemproses 128 bit, tetapi tidak diperlukan. Sekiranya anda menggunakan pengkomputeran 128-bit, akan ada yang lebih perlahan. Pemproses pengkomputeran 64-bit kini dianggap paling berkesan untuk beberapa dekad akan datang.

Sebagai contoh, jika kita melihat nilai maksimum RAM yang dapat digunakan pada pemproses pengkomputeran 64-bit, maksimum adalah 16.8 juta TB . Walaupun dari sistem operasi seperti Windows 10 Enterprise 64 Bit, ia hanya menyokong sehingga 512GB .

Anda dapat lihat, bahawa jaraknya sangat jauh. Ini adalah alasan bahawa mungkin sehingga anda mati kemudian, anda tidak akan pernah melihat pemproses 128 bit. Bukan kerana teknologinya tidak tersedia, tetapi tidak diperlukan.

Jadi itulah sebabnya pemproses 128-bit tidak akan pernah wujud. Apa pendapat anda mengenai perkara ini, adakah anda memerlukan pemproses dengan pengkomputeran 128-bit? Atau adakah anda mencukupi dengan 64 bit? Kongsi pendapat anda dengan Jaka, terima kasih.

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Pemproses atau penulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: W-Dog.Net

Artikel Berkaitan